1. mars tok Ngozi Okonjo-Iweala over som WTO-direktør. Nå møter hun kritikk fra internasjonalt sivilsamfunn. Her er hun fotografert første dag på jobb. Foto: WTO / Bryan Lehmann

Verdens handelsorganisasjon (WTO) fikk denne uka ny generaldirektør. Ngozi Okonjo-Iwaela er fra Nigeria, og startet i jobben 1. mars. Okonjo-Iweala er første kvinne og også første afrikaner som toppsjef for handelsorganisasjonen.

Trump-administrasjonen blokkerte hennes kandidatur i 2020, men hun ble i år valgt med støtte fra Biden-administrasjonen. Okonjo-Iweala har tidligere vært direktør i Verdensbanken og styreleder for vaksinealliansen Gavi.

Den nye WTO-sjefen har fått mye positiv oppmerksomhet for sin bakgrunn, men hva vil bli hennes politikk som WTO-sjef? Hun holdt sin første tale i midten av februar, kort tid etter avgjørelsen om Okonjo-Iwaela som neste WTO-sjef, hvor hun kom med noen tanker rundt hva hun ønsker å få til i WTO.

Okonjo-Iwaela sa der blant annet at «[..] I tillegg er det mulig for en tidlig avtale om fjerning av eksportrestriksjoner, inkludert en gunstig vurdering av fritaket for WFPs humanitære kjøp.» 

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Rammer kvinner i landbruket

– Hennes ønsker vil forverre situasjonen for verdens småbønder, og hun skyver kvinner foran seg i jakten på mer nyliberal politikk, advarer Spire og Attac Norge i en felles pressemelding.

Portrettfoto Julie Rødje
Leder for Spire, Julie Rødje. Foto: Spire

Oppimot 79% av verdens kvinner som driver med økonomisk aktivitet bruker sine arbeidstimer til å produsere mat gjennom landbruket. Kvinner står for halvparten av verdens matvareproduksjon – i all hovedsak småskala landbruk.

Norge er med i forhandlinger om den såkalte datahandelsavtalen. Forhandlerne består av en utbrytergruppe i WTO, og har ikke et offisielt mandat fra organisasjonen. For to uker siden ble det lekket forhandlingsdokumenter for datahandelsavtalen. 

Attac-leder Hege Skarrud reagerer:

– Vi vet at datahandelsavtalen i WTO forhandles fram for å sikre de store selskapene kontroll over vår felles ressurs: data. Her framstiller Okonjo-Iwaela den som en måte å inkludere kvinner og små- og mellomstore bedrifter på. Men tvert imot, så vil disse være taperne i den nye avtalen, sier Skarrud.

– Hun vil omforme WTO til å bli et enda større verktøy for storselskapene og de rike landene ved å gå vekk fra konsensusbasert tilnærming. Det er krise for miljø, menneskerettigheter og demokrati, fortsetter Skarrud.

Portrettfoto Hege Skarrud
Attac-leder Hege Skarrud. Foto: Attac Norge

Kritisk globalt sivilsamfunn

Okonjo-Iwaela sier videre i sin tale at hun vil ha fortgang i plurilaterale forhandlinger i WTO. Plurilaterale relasjoner innebærer formelle relasjoner mellom fraksjoner eller sub-groupper av land i en multilateral organisasjon.

Det globale sivilsamfunnet har reagert på den ferske direktøren sine utspill. Flere leser Okonjo-Iwaela sin tale som at hun vil ha en ny retning i WTO, hvor det gås vekk fra dagens regler om at avgjørelser skal tas ved konsensus mellom alle medlemslandene til plurilaterale forhandlinger.

– Når e-postene i vårt internasjonale nettverk av aktører som jobber for en rettferdig og bærekraftig handel avsluttes med “kanskje vi skal spørre Azevedo om han vil komme tilbake?”, altså den tidligere direktøren som har hoppa over til überkapitalistene i Pepsico som til stadighet er i konflikt med småbønder, da veit vi at vi er ille ute, avslutter Skarrud.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!