Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Tanzania: Urter fremfor vaksine i kampen mot covid-19. Nå viser myndighetene tegn til respons mot pandemien

(TRANSIT MAGASIN / TANZANIA) Signaler tyder på at Tanzanias myndigheter er i ferd med å snu, etter et år med fornektelse. Fortsatt er usikkerhetens stor om smitteomfanget og nødvendige tiltak, både i befolkningen og hos helsemyndighetene.

— I gatene finner du folk som kjøper ingefær, eller folk som puster inn damp, sier Joyce til Transit magasin. Hun er student i hovedstaden Dodoma.

— De fleste ser etter metoder for å hindre seg å bli smittet med covid-19, men det er fortsatt vanskelig å vite hva som faktisk skjer i landet fordi det ikke finnes data. I stedet er det bare frykt, sier hun.

Tanzania sluttet å rapportere korona-tilfeller den 29. april 2020, med 509 infeksjoner på det tidspunktet, et tall som ikke har endret seg fram til i dag. Få uker senere erklærte regjeringen at pandemien i Tanzania offisielt var over og at folk burde gjenoppta sitt normale liv.

President Magufuli har så langt insistert på at landet har beseiret viruset med Guds hjelp gjennom faste og bønn, men at landet står overfor økende press fra egne medborgere. 

Både CDC og WHO har oppfordret Tanzania til å samarbeide. WHOs regiondirektør, Matshidiso Moeti, presiserer at Covid-19-vaksinene er vitenskapelig testet og har blitt godkjent som trygge og effektive for alle mennesker. «Vaksinene fungerer, og jeg oppfordrer [Tanzanias] regjering til å forberede seg på vaksinasjonskampanje».

“Tanzania er et selvstendig land. Vi kan ikke dra dit og hente ut data», sa John Nkengasong, direktør for CDC Afrika, under en pressekonferanse nylig. «Å ikke samarbeide vil gjøre det farlig for alle».

Et år med fornektelse

I februar uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at det er planlagt å sende rundt 90 millioner COVID-19-vaksiner til Afrika. Ved utgangen av 2021 håper man – med tilgang på flere vaksiner og økt produksjonskapasitet – å ha rullet ut 600 millioner doser og at rundt 20 prosent av den afrikanske befolkningen er vaksinert.

Men to land, Tanzania og Burundi, har ikke deltatt i vaksineprogrammet. Mens Tanzania har vært tilbakeholdne med å akseptere vaksinering, har Burundi uttalt at de ønsket å fokuserte på forebyggende tiltak, og at de dermed ikke så behovet for å vaksinere sine nærmere 12 millioner innbyggere, ifølge lokale medier.

Burundis helseminister, Thaddee Ndikumana, har uttalt at landet ikke trenger vaksinene, «siden mer enn 95% av pasientene er på bedring, anslår vi at vaksinene ikke er nødvendige.» Dette kom opp da doser endelig begynte å komme til kontinentet.

John Magufuli
John Magufuli, Tanzanias president. Dette bildet er fra 2015. Foto: Flickr / Issa Michuzi / CC BY-SA 2.0

Tanzania har så langt gjort det klart at landet ikke har noen plan å verken stenge ned landet, eller motta koronavaksinene før de er helt sikre på at den trygg. President John Magufuli har bedt sin helseminister, Dorothy Gwajima om ikke å akseptere noen vaksine før etter at den er sertifisert av tanzanianske eksperter. Han har også uttalt at covid-19-vaksiner kan være farlige og har oppfordret tanzanianere til å inhalere damp  med urter og andre lokale remedier, som påstått effektiv behandling mot covid-19.

Presidenten har også vært skeptisk til testutstyret som har vært produsert av vestlige selskaper, og har uttalt at «testutstyrene var programmert til å gi mange positive resultater». 

Magufuli har hevdet at han selv i hemmelighet har sendt flere prøver til det nasjonale laboratoriet for testing – resultatene: En papayafrukt, vaktel og en geit testet positivt! 

Lite informasjon tilgjengelig

Transit magasin har gjort forsøk på å få fatt i offentlig informasjon om smitten i Tanzania. Det nasjonale helseinstuttet for medisinsk forskning – National Institute for Medical Research (NIMR) – i Dar es Salaam, setter oss omsider over til en konsulent som vil snakke med pressen.

Heller ikke her vil noen stå fram med navn:

— Jeg har ikke noe å dele med deg. Det er ikke et spørsmål om autorisasjon, men jeg har ikke data eller informasjon som jeg kan dele med deg om antall smittede har økt eller ikke har økt, sier konsulenten vi fikk tak i hos NIMR, via telefon.

— Jeg prøver å unngå kontroversielle svar her, så vidt jeg vet er viruset som ble identifisert i Storbritannia og det som ble identifisert i Sør-Afrika, kalt N5O1Y, blant de mer overførbare eller mer smittsomme, med andre ord … Så det er hvert lands bekymring, ikke bare Tanzania. 

— De [nye virusvariantene] ser ut til å oppføre seg ganske likt som tidligere virusvarianter og forårsaker ganske lignende symptomer, og vi vil gjøre som vi gjorde i fjor for å begrense situasjonen. Og vi jobber fremdeles med dette, lokale tiltak fungerer, vi har mange positive tilbakemeldinger.

— Vi har undersøkt noen av produktene som er verifisert og registrert, vi jobber med andre; men det er ikke riktig tidspunkt å snakke nå, jeg er opptatt, jeg beklager at jeg må gå … 

Så la han på telefonen.

En usikker befolkning

Tanzanias befolkning er svært usikre, de tviler på lederskapet, men de vil heller ikke rette skarp kritikk i retning president Magufuli. 

En universitetslektor fra St. Augustine University, i Mwanza City, vil snakke med Transit magasin under betingelse av at vi ikke oppgir hennes navn: 

— I denne pandemien er verden i denne situasjonen der nye bevis kommer inn nesten hver dag og vi lærer nye ting. Men samtidig må vi handle nå for å beskytte oss selv. Så fortell meg hvordan i dette nye scenariet, med de nye virusvariantene, hvordan kan folk beskytte seg selv? Hvordan kan myndighetene vite hva de skal stole på, om de ikke vet 100% om vaksinene vil fungere?

— Hva burde myndighetene gjøre? Jeg tror vi undervurderte dette rotet, og nå er situasjonen overveldende for våre ledere.

Johnson Miraji er medisinstudent ved Catholic University of Health and Allied Sciences (CUHAS), fra den nordlige regionen Mwanza. Han aksepterer at dette er usikre tider også for landets ledelse, men ber om at man lener seg på vitenskapen: 

— For å forhindre utbrudd, spesielt nye epidemier, er ingen land 100 prosent sikre på sin tilnærming. Hvert land prøver sitt beste nivå for å finne en måte å forstå sykdommen utifra sin egen måte å leve på – det er greit å prøve tradisjonelle midler, men må støttes med vitenskapelig forskning, sier han til Transit magasin.

Presidenten signaliserer helomvending i holdningen til viruset – men er det «bra nok»?

I februar 2021, i motsetning til den så langt allmenne holdningen fra regjeringen om at Tanzania er Covid-19-fritt, så vil regjeringen nå at tanzanianere skal iverksette tiltak for å vinne krigen mot Covid-19-pandemien. Dette har kommet etter påstandene om en bekymringsfull økning i dødsfall blant fremtredende ledere, og et økende antall dødsfall som kan tilskrives en av de nye variantene av viruset.

Da Magufuli i den romersk-katolske menigheten St. Peters deltok på en messe i Dar es Salaam i februar, sa han at tanzanianere burde fortsette å ta forholdsregler mot koronavirus som anbefalt av helseeksperter.

Zanzibars visepresident Seif Sharif Hamad døde i februar etter flere uker på sykehus, med korona-lignende symptomer. Dette bildet er fra et besøk i London i 2012. Foto: UK Foreign, Commonwealth & Development Office / Flickr / CC BY 2.0

Han uttalte også at ingen hadde forbud mot å benytte ansiktsmasker. Han insisterte på bruk av tradisjonelle metoder for å inneholde luftveissykdommer, inkludert bruk av damping, og unngå frykt og panikk. 

Han avga vitnesbyrd og sa: «… disse virkemidlene fungerer, noen av assistentene mine var syke, noen av mine yngre søsken var syke og har blitt helt friske».

Etter dette budskapet har Helsedepartementet og andre regjeringsledere begynt å fortelle via media betydningen av forholdsregler, samtidig som de fremmer bruken av tradisjonelle medisiner, registrert av registrert av Traditional and Alternative Health Practice Council

Sakte har publikum begynt å ta sine forholdsregler, ved å bruke munnbind, vaske hender og å benytte desinfiserende midler.

Det er lite kjent i Tanzania om antall positive tilfeller, på grunn av regjeringens slående holdning til viruset. Imidlertid har antallet COVID-19 tilfeller økt i land rundt Tanzania.

— Jeg legger skylden på afrikanske ledere og regionale organer. De har vist tegn på svakhet, hvor er vår enhet i kampen mot viruset? Har de i det hele tatt prøvd å danne en felles forskning med lokale afrikanske ressurser, hvor er våre medisinske professorer og forskere som vi sendte til de beste universitetene i Europa og Amerika, med egne skattepenger? spør Josiah Swai, en student i statsvitenskap, ved Universitetet i Dodoma, som Transit magasin har snakket med.

— Byrden har blitt lagt på Tanzanias president Magufuli, det internasjonale mediepresset er kun på ham. Men han prøver å bevise et poeng; vi må stå sammen som afrikanere, sier Swai.

FAKTA: Covid 19 i Tanzania

  • Det bor 60 millioner i Tanzania. Landet har ikke registrert smitte eller døde siden 29. april 2020, da var smittetallet 509, og 21 døde.
  • Ledelsen i Tanzania har fått mye kritikk og internasjonal oppmerksomhet for sine standpunkter rundt korona-håndteringen, bl.a. rundt deres holdning mot vaksiner og for egen naturmedisin.
  • Så langt har mer enn 3,5 millioner mennesker i Afrika blitt smittet med viruset, og rundt 90.000 har dødd av koronarelaterte årsaker. Globalt smittet mer enn hundre millioner mennesker smittet, og 2,3 millioner har mistet livet.

Denne teksten er oversatt fra engelsk til norsk av Terje Karlsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT