Det er kamp om hvalene ved Tenerife. Nå skal det bli bedre styr på turismen. Foto: CCBY Malcolm Murdoch

Sist i januar ble et havområde utenfor Tenerifes sydvestlige kyst offisielt anerkjent som Europas første World Whale Heritage Site, eller sagt på norsk et område, som i stor grad beskytter verdens hvaler og lar mennesker besøke dem på en måte som ikke gjør skade.

Det er hvalbeskyttelsesorganisasjonen World Cetacean Alliance, som står for utnevnelsen av farvannet, som forbinder Tenerife med øyen La Gomera. Fremover skal lokale og besøkende sikre, at det blir tatt større hensyn til de 28 forskjellige hvalartene, som finnes i området. Det skjer blant annet ved å minske forurensing, dempe støy fra båtmotorer, og ved å undervise viktigheten av å bevare hvalene.

Erklæringen av et hvalområde kan på den måten sammenlignes med en merkingsordning, som forteller turister, at en destinasjon tilbyr ansvarlig hvalturisme. Samtidig er det med på å øke de lokales inntekter fra bærekraftig turisme, og dermed også deres oppmuntring til prosjektet.

”Det er en enestående nyhet for både hvaler og mennesker, at det har lyktes å få utnevnt La Gomera ved Tenerife og Dana Point i California til hval-vennlige områder,” sier Gitte Buchhave, som er direktør for organisasjonen World Animal Protection Denmark, som er partner med World Cetacean Alliance og arbeider med å utnevne de særlige hvalområdene.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Stresset sitter i spekket

I forhold til havets enorme størrelse er et farvann som Tenerife-La Gomera meget lite. Men det ligger i et område, hvor især hvalturismen er i voldsom vekst, og hvor påvirkningen på hvalene også er steget. I 2019 var 1,4 millioner turister ute for å se hvalene, og den siste tiden har antallet turister på Tenerife steget kraftig.

Det har stresset de lokale hvalbestandene, som kan ses helt konkret ved å analysere vevsprøver fra hvalenes spekk. Mengden av stresshormonet cortisol i spekket er stigende, og det økte stressnivået er forbundet med langt mer båttrafikk i området.

Inntil nå har det ikke vært noen grense for hvor mange hvalturismefirmaer som kan få tillatelse på Tenerife, og det er i dag 35 forskjellige firmaer. Men det er nå innført et to-årlig stopp for utstedelsen av nye tillatelser.

Som en del av kravene til, at området skal kunne erklæres for hvalpark, skal alle skippere, guider og mannskap på hvalbåtene ha regelmessig trening i standarder for møtet mellom hvaler og mennesker.

Flere områder på vei

Hvalområdet Tenerife-La Gomera er det tredje farvann i verden som blir beskyttet på denne måten. De første to Whale Heritage Sites var Hervey Bay i Australia og The Bluff i Sør-Afrika. Samtidig med utnevnelsen av Tenerife-La Gomera kommer også et femte særlig utpreget hvalområde til, nemlig Dana Point ved Californias kyst, skriver LA Times.

Ytterligere seks områder har søkt om å bli sertifisert. Blant annet i Brasil, Canada og New Zealand.

Denne artikkelen er oversatt fra dansk til norsk av Magnus Heier. Teksten ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)