Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Europa har fått sin første naturlige hvalpark

Et havområde utenfor Tenerife har blitt utropt som Europas første hvalpark. Dette skal gjøre hvalturismen mer bærekraftig og gi bedre beskyttelse for de store dyrene.

Sist i januar ble et havområde utenfor Tenerifes sydvestlige kyst offisielt anerkjent som Europas første World Whale Heritage Site, eller sagt på norsk et område, som i stor grad beskytter verdens hvaler og lar mennesker besøke dem på en måte som ikke gjør skade.

Det er hvalbeskyttelsesorganisasjonen World Cetacean Alliance, som står for utnevnelsen av farvannet, som forbinder Tenerife med øyen La Gomera. Fremover skal lokale og besøkende sikre, at det blir tatt større hensyn til de 28 forskjellige hvalartene, som finnes i området. Det skjer blant annet ved å minske forurensing, dempe støy fra båtmotorer, og ved å undervise viktigheten av å bevare hvalene.

Erklæringen av et hvalområde kan på den måten sammenlignes med en merkingsordning, som forteller turister, at en destinasjon tilbyr ansvarlig hvalturisme. Samtidig er det med på å øke de lokales inntekter fra bærekraftig turisme, og dermed også deres oppmuntring til prosjektet.

”Det er en enestående nyhet for både hvaler og mennesker, at det har lyktes å få utnevnt La Gomera ved Tenerife og Dana Point i California til hval-vennlige områder,” sier Gitte Buchhave, som er direktør for organisasjonen World Animal Protection Denmark, som er partner med World Cetacean Alliance og arbeider med å utnevne de særlige hvalområdene.

Stresset sitter i spekket

I forhold til havets enorme størrelse er et farvann som Tenerife-La Gomera meget lite. Men det ligger i et område, hvor især hvalturismen er i voldsom vekst, og hvor påvirkningen på hvalene også er steget. I 2019 var 1,4 millioner turister ute for å se hvalene, og den siste tiden har antallet turister på Tenerife steget kraftig.

Det har stresset de lokale hvalbestandene, som kan ses helt konkret ved å analysere vevsprøver fra hvalenes spekk. Mengden av stresshormonet cortisol i spekket er stigende, og det økte stressnivået er forbundet med langt mer båttrafikk i området.

Inntil nå har det ikke vært noen grense for hvor mange hvalturismefirmaer som kan få tillatelse på Tenerife, og det er i dag 35 forskjellige firmaer. Men det er nå innført et to-årlig stopp for utstedelsen av nye tillatelser.

Som en del av kravene til, at området skal kunne erklæres for hvalpark, skal alle skippere, guider og mannskap på hvalbåtene ha regelmessig trening i standarder for møtet mellom hvaler og mennesker.

Flere områder på vei

Hvalområdet Tenerife-La Gomera er det tredje farvann i verden som blir beskyttet på denne måten. De første to Whale Heritage Sites var Hervey Bay i Australia og The Bluff i Sør-Afrika. Samtidig med utnevnelsen av Tenerife-La Gomera kommer også et femte særlig utpreget hvalområde til, nemlig Dana Point ved Californias kyst, skriver LA Times.

Ytterligere seks områder har søkt om å bli sertifisert. Blant annet i Brasil, Canada og New Zealand.

Denne artikkelen er oversatt fra dansk til norsk av Magnus Heier. Teksten ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT