Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Afghanistan-skammen: – Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon

Norge har vært med på en brutal angrepskrig i Afghanistan, siden vi sendte de første soldatene dit ved årsskiftet 2001-2002.

9.000 norske soldater sendt til landet av våre politikere. Vi har valgt å se bort. Som Harald Pinter formulerte det i sin Nobel-tale, da han vant Litteraturprisen: ”Nei, dette hendte ikke. Det skjedde ikke. Vi har ikke hørt om det. Det spiller heller ingen rolle….”

Ledende norske politikere har prøvd å fremstille dette som en lang fredsoperasjon. Da Jonas Gahr Støre var utenriksminister sa han at norske soldater var ”på et krystallklart fredsoppdrag i Afghanistan”.

Sannheten er helt annerledes. Afghanistan-krigen, ledet av USA og Storbritannia, har vært en komplett katastrofe.

Mer enn 70.000 sivile døde. 69.000 døde afghanske soldater. 3.500 døde amerikanske soldater. Ti norske soldater mistet sitt liv i krigen.

I dag har Afghanistan minst tre millioner interne flyktninger. To millioner eksterne flyktninger. 

Afghanistans jord er forurenset og ødelagt av nedgravde miner, som dreper og ødelegger afghanske barn. Bedrøvelige FN-rapporter beskriver sult og fattigdom. I dag har bare 27 prosent av befolkningen har tilgang til rent drikkevann. 

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan.

De er medskyldige, fordi de har godtatt krigens hemmelige operasjoner, hemmelige styrker, hemmelige fengsler – som Guantanamo,  hemmelige fangefly, hemmelig bruk av illegale våpen  og krigens hemmelige torturmetoder.

Norge har sendt tilbake hundrevis av afghanske flyktninger til krig og fattigdom. Så skammelig.

Da Godal-rapporten kom i 2016, som analyserte den norske deltakelsen i Afghanistan-krigen, fikk vi høre at det eneste Norge har oppnådd i Afghanistan er å vise solidaritet med krigsherrene i USA.


Erling Borgen, professor i samfunnskritisk dokumentarfilm, tidligere korrespondent for NRK i Latin-Amerika og Kina. Dette innlegget ble først publisert på Borgens Facebook-side og er gjengitt i Transit Magasin med tillatelse.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT