Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Storsatsning på Afrika: Litteraturhuset får midler fra Norad

- Det er ekstra viktig i en tid der reising og utveksling mellom kontinentene fortsatt er krevende, sier Susanne Kaluza.

– Gjennom litteraturen får vi en unik tilgang til andres erfaringer. Med dette prosjektet vil Litteraturhuset løfte fram flere stemmer fra det afrikanske kontinent, og gi både barn og voksne i Norge mer nyansert kjennskap til Afrika og viktige globale spørsmål, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Prosjektet går over fire år, og hvert år vil ha fokus på en ny afrikansk region. Det første året er satsningen rettet mot Øst-Afrika, med vekt på Somalia, Kenya og Tanzania.

— På de store spørsmålene vet vi at litteraturen kan bidra med flere perspektiver, som når årets nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah skildrer konsekvenser av migrasjon og kolonihistorie, sier Kaluza i en pressemelding.

— Vi ønsker å bruke forfattere og bøker for å spre kunnskap, skape engasjement og fremme demokratisk deltakelse hos flere grupper. Et mål er å løfte debatter om globale spørsmål som likestilling, ulikhet, migrasjon og klimaendringer. 

Prosjektet er støttet av NORAD, og de neste årene vil Litteraturhuset jobbe for å styrke båndene til forfattere og kulturinstitusjoner både på det afrikanske kontinent og i diaspora, for å løfte nye stemmer inn i norsk samfunnsliv.

— Prosjektet skal gjennomføres i tett dialog med afrikanske kulturinstitusjoner og forfattere, slik at vi unngår nok en monolog der nord snakker om sør, men heller skaper en gjensidig dialog der vi lærer av hverandre, sier Susanne Kaluza.

Litteraturhuset har siden oppstarten i 2007 hatt gjester som Ngugi wa Thiong’o, Chimamanda Ngozi Adichie, Nadine Gordimer, Nuruddin Farah og Achille Mbembe, og også hatt barnearrangementer bygd rundt fortellinger og musikere med røtter i Afrika, og digitale flerspråklige fortellerstunder.

– For både barn, unge og voksne er det viktig å kunne kjenne seg igjen i historier og stemmer. Med dette prosjektet håper vi å nå den norske minoritetsbefolkningen så vel som majoriteten, sier barne- og ungdomsansvarlig ved Litteraturhuset, Camilla Kuhn.

Ved siden av fysiske og digitale foredrag og forfattermøter for voksne og barn, ønsker Litteraturhuset hvert år tilby skriveopphold på huset til en afrikansk forfatter. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT