Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her får du nyhetssaker om Asia som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp Asia-oppdatering fra den siste uka.

Første fly lander med forsyninger i Tonga

Mango island, Ha’apai, Tonga. Foto: Wikimedia Commons

Etter det undersjøiske vulkanutbruddet i Stillehavet på lørdag utløste massive bølger og en askesky over øyen Tonga, har befolkningen på øysamfunnet praktisk talt vært avkuttet fra resten av verden. Minst tre mennesker er omkommet etter katastrofen, og bygninger, biler og vegetasjon dekket av et tykt lag aske.

Torsdag denne uken kunne blant annet et C-130 Hercules-fly fra New Zealand lande, etter at flystripen hadde blitt rensket for aske. Flyet var lastet med vanntanker, generatorer, kommunikasjonsutstyr og andre nødhjelpemidler. Myndighetene i både New Zealand og Australia har bekreftet at flylandingene med nødutstyr vil være kontaktløse, for å minimere sjansen for spredning av covid-19 til øyen, som siden oppstarten av pandemien kun har hatt ett tilfelle av viruset.

To personer og elleve hamstre smittet med korona i Hongkong

I Hongkong har myndighetene besluttet å avlive flere tusen hamstre og stanse import av smågnagere til øyen etter et utbrudd av covid-19 i en dyrebutikk. En ansatt i butikken, en kunde og minst elleve hamstre testet positiv for Delta-varianten av viruset. Ifølge myndighetene var det ikke bekreftet at viruset hadde spredd seg til mennesker fra importerte hamstre, men de oppfordrer likevel alle innbyggere til å levere inn nylig kjøpte hamstre for testing og avliving i tilfelle smitte.

Diktatorsønn får fortsatt stille i Filippinenes presidentvalg

Imelda (til høyre) og Ferdinand Marcos (nummer to fra venstre) på besøk i Det hvite hus hos president Lyndon B. Johnson (nummer to fra høyre) i 1966. Foto: Wikimedia / Trikosko, Marion S. – US Library of Congress / Public Domain

Ferdinand Marcos Jr., sønn av tidligere diktator Ferdinand E. Marcos leder valgkampen i Filippinene, noe som har skapt protester blant ofrene for hans fars regime. Ferdinand E. Marcos styrte Filippinene med jernhånd i to tiår, før han forlot landet i 1986 etter et soldatmytteri med støtte fra befolkningen. Marcos Jr., populært kjent som Bongbong, stiller som kandidat sammen med Sara Duterte, datteren til nåværende president Rodrigo Duterte.

Flere tiltak, blant annet en underskriftskampanje mandag denne uken, har forsøkt å fjerne Marcos Jr. fra kandidatlisten til presidentvalget som skal avholdes i mai, uten hell. Motstanderne har blant annet forsøkt å argumentere med at han ikke er skikket til å stille som president, med grunnlag i at han ble dømt av en lokal domstol på 80-tallet for ikke å ha levert skattemeldingen sin. De hevder at Marcos’ valgdeltakelse er et forsøk på å renske familienavnet hans fra tiårene med vold og korrupsjon under hans far.

Marcos’ støttespillere kaller forsøkene på fjerne ham fra valglisten useriøse og grunnlovsstridige.

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Ukas Asiapunkter gjengis i Transit magasin med tillatelse fra Asiapunkt-redaksjonen.


Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.