Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her får du nyhetssaker om Asia som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp Asia-oppdatering fra den siste uka.

Hindunasjonalistisk parti vinner av flere viktige delstatsvalg i India

Statsminister Narendra Modi og andre sentrale BJP-politikere ved innsettelsen av den nye delstatsregjeringen i Uttar Pradesh under ledelse av sjefsminister Yogi Adityanath, 19. mars 2017. Foto: Prime Minister’s Office (GODL-India)

Stemmene blir nå talt opp etter flere viktige valg til indiske delstatsforsamlinger. Tellingen viser så langt at statsminister Modis parti, Bharatiya Janata-partiet (BJP), har gått av med seieren i den folkerike og strategisk viktige, nordindiske delstaten Uttar Pradesh, samt i den nordlige staten Uttarakhand, den nordøstlige delstaten Manipur og den sørvestlige delstaten Goa.

BJP går seirende ut for andre periode på rad i både Uttar Pradesh og Uttarakhand. Sjefsministeren for BJP i Uttar Pradesh, den kontroversielle hindumunken Yogi Adityanath, har nå stor grunn til å feire siden delstaten ikke har hatt samme regjering på rad i to perioder på nesten 40 år. Statsminister Narendra Modi skal ha uttalt at resultatene gir «et glimt av utfallet» til det nasjonale valget som skal avholdes i 2024. Mange ser på delstatsvalget som en viktig pekepinn på hvilken politisk retning vinden vil blåse i India de neste årene.

I den siste staten, Punjab, har Aam Aadmi-partiet (AAP), eller ‘den vanlige manns parti’ også mye å feire, etter en spektakulær seier, spesielt knusende overfor Det indiske kongresspartiet. Den fremtidige delstatsministeren i Punjab heter nå Bhagwant Mann, og han er en svært populær mann som har bidratt til å gjøre AAP til noe mer enn et hovedstadsparti i Delhi. Seieren er ventet å øke AAPs nasjonale ambisjoner om større tilstedeværelse også i andre delstater.

Den konservative Yoon Suk-yeol valgt til president i Sør-Korea

Yoon Suk-yeol. Foto: Flickr / Prachatai / CC BY-NC-ND 2.0

Sør-Korea har valgt den konservative opposisjonskandidaten Yoon Suk-yeol til å bli landets neste president etter et svært tett løp i valget. Yoon er en nykommer i politikken, men klarte allikevel å vinne over Det demokratiske partiets Lee Jae-myung, blant annet på grunn av hans løfter om å redusere klasseforskjellene i Sør-Korea.

Begge presidentkandidatene har vært upopulære blant velgerne og analytikerne, og lokale medier har kalt avstemningen et «valg mellom to ugunstige». Onsdagens valg hadde allikevel høy valgdeltakelse. 77 prosent av de stemmeberettigede stemte ved valget.

Yoon har gjort nedleggelsen av Departementet for likestilling og familie til ett av sine sentrale løfter i valgkampen. Yoon har lent seg sterkt på en velgerbase bestående av unge menn, hvorav noen skal ha hevdet at strukturell kjønnsdiskriminering ikke finnes i Sør-Korea.

Filippinene hever den seksuelle samtykkealderen fra 12 til 16 år

Filippinenes president Rodrigo Duterte. Dette bildet er fra 2016. Foto: Wikimedia / KARL NORMAN ALONZO / Public Domain

Filippinenes president Rodrigo Duterte har signert et lovforslag som hever minstealderen for seksuelt samtykke fra 12 til 16 år, i et forsøk på å beskytte mindreårige mot voldtekt og seksuelle overgrep. Til nå har Filippinene vært et av landene med lavest minstealder for seksuelt samtykke, bak Nigeria hvor alderen er 11 år, ifølge FNs barnefond (UNICEF). Den nye loven er en seier for aktivister på Filippinene, som har jobbet for å heve samtykkealderen siden 1980-tallet.

En studie fra 2015 gjennomført av UNICEF og den lokale organisasjonen Center for Women’s Resources viste at syv av 10 voldtektsofre på Filippinene var barn. En av fem respondenter i alderen 13 til 17 år rapporterte å ha opplevd seksuell vold, mens én av 25 rapporterte at de har opplevd tvungen fullbyrdet sex i barndommen, ifølge studien.

I henhold til lovforslaget godkjent av Duterte, som er kjønnsnøytralt, vil enhver voksen som deltar i seksuell kontakt med noen som er 16 år eller yngre begå lovfestet voldtekt, med mindre aldersforskjellen mellom dem er tre år eller mindre og at den seksuelle handlingen kan bevises som utført ved samtykke, uten å være voldelig eller utnyttende. Fritaket gjelder ikke dersom barn under 13 år er involvert.

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Ukas Asiapunkter gjengis i Transit magasin med tillatelse fra Asiapunkt-redaksjonen.


Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.