(Publisert 26. januar kl 12:27. Oppdatert kl 19:45)
I løpet av seks redningsaksjoner på tre dager, i perioden 19-21. januar, ble 439 mennesker reddet av skipet Geo Barents på Middelhavet. Alle flyktninger som hadde reist fra Libya.
«Mellom 19. og 21. januar responderte våre team som overvåker havet, på flere kantrede og forliste båter med mennesker i nød, og klarte å bringe alle mennesker trygt om bord», skriver Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter.
Nektes adgang til trygg havn
Det er MSF som driver redningsskipet Geo Barents, som seiler under norsk flagg. Etter redningsaksjonene har Geo Barents lett etter en trygg havn for flyktningene så de kan komme seg i land og få nødvendig hjelp og tilsyn.
23. januar rapporterte MSF at redningsskipet ble nektet adgang til trygg havn på Malta, men henvendelsene ble avvist eller ignorert:
Onsdag ettermiddag, 26. januar har Geo Barents reist videre og ankommet Italia, plassert utenfor sydspissen av Sicilia. Også her forsøker Geo Barents å finne trygg havn for flyktningene om bord.
«Hva mer må disse menneskene gå gjennom før de finner en trygg plass?», spør Leger Uten Grenser, i en uttalelse onsdag ettermiddag.
Plikt til bistand
«I henhold til maritime konvensjoner og lover har kystregjeringer plikt til å yte bistand til enhver person som befinner seg i fare på havet, inkludert å sørge for at de reddede personene kommer i land på et trygt sted. Malta har gjentatte ganger unnlatt å oppfylle denne forpliktelsen», skriver Leger Uten Grenser i en uttalelse.
Geo Barents startet denne runden med søk- og redningsaksjoner i det sentrale Middelhavet den 14. januar, og da skipet forlot den sicilianske kysten og reiste sørover til den libyske søke- og redningssonen (SAR).
I følge MSF sin Twitter-feed ble 76 personer, inkludert 12 barn, reddet den 21. januar. Noen timer tidligere reddet Geo Barents ytterligere 67 personer, «de fleste fra Bangladesh».
Når dette skrives så viser VesselFinder.com at Geo Barents fortsatt er til havs, sør for Sicilia.
Dødeligste år siden 2018
2021 var det dødeligste året på Middelhavet siden 2018. Over 240 mennesker døde i det sentrale Middelhavet bare i desember. 1.971 mennesker er meldt druknet eller savnet i løpet år 2021, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). 11 er rapportert døde siden starten av 2022.
Libysk «kystvakt» patruljerer kysten av Nord-Afrika og plukker opp mennesker som setter ut på flukt over Middelhavet:
«Per 14. desember 2021 hadde den libyske kystvakten fanget opp 30.990 migranter og flyktninger og returnert dem til Libya, nesten tre ganger det totale antallet mennesker som returnerte i 2020», skrev FNs generalsekretær António Guterres i en intern rapport til FN Sikkerhetsrådet, som AP News beskriver 18. januar. I følge FN-tall ble 12.000 migranter offisielt fanget opp av den libyske kystvakten i 2020 og returnert til Libya.
«Jeg er fortsatt alvorlig bekymret over de stadige bruddene på menneskerettighetene til migranter, flyktninger og asylsøkere i Libya», sa Guterres i rapporten til FNs sikkerhetsråd.
LES OGSÅ: