Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

– De fortjener ingen tilgivelse

Den pensjonerte sjømannen Nikolai Nikolaievitsj bor i ett av husene som ble truffet da russiske krigsskip bombarderte Odesa mandag morgen.


(ODESA) – Vanligvis våkner jeg klokken ni om morgenen. Denne dagen våknet jeg gudskjelov klokken seks, sier Nikolai Nikolajevitsj til Transit Magasin.

Mandag morgen ble den ukrainske havnebyen Odesa bombardert av russiske krigsskip. Granatene traff boligområder i utkanten av byen. Dette er første gang Odesa har blitt angrepet på denne måten siden den russiske invasjonen begynte for snart fire uker siden.

 – Jeg åpnet øynene og så skip på havet. Jeg tok frem kikkerten, og skjønte at det var russiske krigsskip som var klare til å skyte. Jeg løp ned i underetasjen i huset, og satte meg på det første jeg fant og dekket hodet med hendene. Men jeg ville ringe kona og familien min for å ta farvel med dem. Så jeg løp opp og hentet telefonen, før jeg løp ned igjen og begynte å ringe til alle sammen.

En av dem han ringte til, var ekskona som bor i Israel.

– Hun trodde ikke på at russerne angriper, sier han.  

Etter at han hadde ringt alle sammen, løp Nikolai Nikolaievitsj ut på gårdsplassen.

 –  Jeg begynte å vifte med vesten min og rope «ikke skyt! Ikke skyt!». Jævlene traff huset mitt med en granat. De knuste taket, vinduene, gjerdet og et ikon fra 1800-tallet. De fortjener ingen tilgivelse for dette. Dette er ikke mennesker, det er avskum, sier han.

Ingen skadet

Ifølge den engelskspråklige avisen The Kyiv Independent ble ingen skadet i angrepet. Nettstedet Dumskaya skriver at flere toetasjes eneboliger og en del av en boligblokk ble delvis ødelagt, men at beboerne rakk å komme seg ut. Flere biler ble også truffet av granatsplinter. Dette er første gang Odesa har blitt bombardert siden andre verdenskrig.

Nikolai Nikolaievitsj har blitt lovet hjelp med å bygge opp igjen huset sitt.  

 – I går kom til og med ordføreren i byen og så på alt sammen. Han sa at de ville hjelpe til med å rydde i ruinene. Andre frivillige har også lovet å hjelpe.

Advarer mot mulig landingsoperasjon

Samme dag rapporterte amerikanske militære kilder om økt aktivitet fra russiske skip utenfor den ukrainske svartehavskysten. Minst et dusin krigsskip befinner seg utenfor kysten, og noen av disse skal ha vært med på bombarderingen av Odesa og området rundt. Flåtestyrken inneholder også minesveipere, som kan være ment brukt til å sikre fri ferdsel inn til fastlandet under en eventuell landingsoperasjon.

Odesa ligger 230 km vest for den okkuperte Krymhalvøya, og et par timers kjøretur fra den russiskkontrollerte opprørsrepublikken Transnistria i Moldova.

Odesa er hovedsakelig russisktalende, men flertallet av befolkningen er trolig er proukrainske i dag.  I mai 2014 fant det sted et alvorlig sammenstøt mellom proukrainske og prorussiske, som forsøkte å opprette en opprørsrepublikk tilsvarende dem i Donetsk og Luhansk. Sammenstøtet endte med at 48 separatister brant inne i et fagforeningsbygg der de hadde forskanset seg.

Brannen har spilt en viktig rolle i russisk propaganda, der den har blitt fremstilt som en massakre på forsvarsløse mennesker, begått av ukrainske fascister. Påstanden har blitt gjentatt av Vladimir Putin før og under invasjonen. Putin har også hevdet å sitte på lister over de skyldige, som skal straffet om det byr seg en mulighet. Det meste av den prorussiske aktiviteten tok slutt etter brannen, men mange mener det fortsatt er prorussiske grupper i byen som mottar instruksjoner fra Russland.

Den første uken av invasjonen opplyste ukrainske medier at flere  russiske sabotører var blitt pågrepet i og rundt byen. I hvert fall i to av disse var fra den russiskkontrollerte utbryterrepublikken Transnistria.

Siden invasjonen begynte har mange fryktet en landingsoperasjon fra sjøen, eller et hybridangrep fra Transnistria. Odesa vil gi Russland en landkorridor ikke bare til Krymhalvøya, men også til Transnistria. Det vil også avskjære Ukraina helt fra Svartehavet.

Flere vinduer ble knust i denne bygården. FOTO: David Grigoryan

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT