Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Frivillige fra Odesa leverer vann til Mykolajiv

Den ukrainske byen Mykolajiv har vært uten vann siden 12. april. I stedet har frivillige fra Odesa levert vann til flere tusen mennesker.

Mykolajiv er en havneby med 500.000 innbyggere, som ligger sør i Ukraina, men nordvest for den russisk-okkuperte Kherson-regionen. Byen har vært uten fast vannforsyning siden 12. april, da russisk artilleri skadet rørledningen som forsynte byen.

Rørledningen har ikke kunnet repareres fordi den går gjennom områder der det foregår kamper. Vann til vask og rengjøring har blitt hentet fra elvene Ingul og Søndre Bug, men dette vannet er ikke egnet til å drikkes. I stedet har innbyggerne fått drikkevann fra brønner og fra frivillige fra andre regioner, spesielt fra Odesa.

Fotograf David Grigoryan tok med seg et bagasjerom fylt med vann fra Odesa til Mykolajiv.

– For å komme seg frem og tilbake til Mykolajiv trengs det 30-40 liter bensin. Mange bensinstasjoner i Odesa er tomme, og de som har bensin er begrenset til ti liter til hver bil. Det er heller ikke mulig å fylle bensin i Mykolajiv, siden det krever rasjoneringskuponger som vi ikke hadde. Før vi dro, fylte vi bensin på tre forskjellige bensinstasjoner, forteller David.

I Odesa har de som vil hjelpe, levert flasker og dunker med vann til et senter for humanitær hjelp. Derfra blir det transportert videre til Mykolajiv, 110 km lenger borte. Transporten skjer i biler og i evakueringsbussene som tar med seg barn fra Mykolajiv tilbake til Odesa.Mykolajiv ligger mellom Odesa og den okkuperte Kherson-regionen, og ble angrepet 26 februar, som en del av den russiske offensiven mot Sør-Ukraina. Russiske tanks ble drevet ut av byen dagen etter. 28 februar kom et nytt angrep fra Kherson, som ble drevet tilbake i mars. De fleste landsbyene rundt byen har vært under ukrainsk kontroll siden april, men Mykolajiv er fortsatt utsatt for russiske bomber og artilleriangrep. Russiske styrker kontrollerer også mindre deler av regionen.

Den siste uken har Mykolajiv blitt utsatt for nye angrep, som del av det som trolig er en ny offensiv mot Odesa.

Sterkt preget av krigen

David og kjæresten Anna hadde med seg 22 store flasker med drikkevann, til sammen 132 liter.

Under den to timer lange kjøreturen måtte de stanse ved flere veisperringer. Tre av dem var bemannet av politi og soldater, som sjekket dokumenter og undersøkte bagasjerommet i bilen. Resten var ubemannede barrikader uten politi eller soldater, som er satt opp som hindringer hvis fienden kommer nærmere.

Mykolajiv har flere ganger blitt truffet av russiske bomber og raketter. FOTO: David Grigoryan

I sentrum av Mykolajiv er krigen til å ta og føle på.

 – Byen er full av soldater og militære lastebiler med soldater på vei til krigssonen. Det er også veisperringer og stadige flyalarmer. Etter klokken seks er byen tom for folk, og det er portforbud fra klokken ni.

Daglig ankommer tre busser med vann fra Odesa. Hver av de grønne evakueringsbussene har med 2.500 tonn drikkevann til Mykolajiv. På tilbaketuren tar de med seg kvinner og barn som har samlet seg i Mykolajiv for å bli tatt med til Odesa og derfra videre til vestlige deler av landet eller til Europa.

Henter vann fra brønner

Langs veiene kan man se folk som har stilt seg i kø for å få vann fra tankbiler som har med vann fra brønner. Det blir også gravd ut nye brønner i byen. Vannet fra brønnene blir samlet i et reservoar like ved bygningen der Røde Kors holder til, der folk kan hente det de trenger, eller levert direkte hjem av frivillige. Vann fra brønner har også blitt kjørt med tankbiler og pumpet inn i cisterner i boligblokker.


Aleksander henter vann fra sin egen brønn og leverer det med bil til pensjonister og funksjonshemmede. Før invasjonen jobbet han som event manager, men nå har han vært arbeidsledig i mer enn to måneder. I stedet har han vært travel som frivillig.

– Jeg har hjulpet til siden de første dagene av krigen. Jeg har vært frivillig på det humanitære senteret i Mykolajiv, og vært med i team som har gjort alle mulige jobber: Grave opp sand til barrikader og lage molotovcocktails, rydde opp i utbombede bygninger, samle inn humanitær hjelp og dele ut medisiner.

Da vannmangelen begynte, skrev Aleksander på Facebook om at han hadde vann i brønnen til alle som hadde behov for det.

 – Posten ble delt av 550 brukere, og siden da har jeg blitt oppringt hele tiden og bedt om å komme med vann. Hver dag deler jeg ut 800 liter vann til 10-15 forskjellige hus. Vi leverer mellom 50 og 150 liter til hver leilighet. Alt sammen er gratis, men folk hjelper meg med penger til bensin og reparasjoner av bilen. Bilen min er bare laget for 500 kilo last, og for tiden har den problemer med starteren, slik at den ikke vil starte uten å bli dyttet.

Nylig kjørte en venn av Aleksander drikkevann fra brønnen til en landsby like ved den okkuperte Kherson-regionen, der det er svært farlig.
Vannmangel er et problem flere steder i Ukraina som følge av den russiske invasjonen, som har ødelagt rørledninger og filtreringsanlegg.

Myndighetene i Mykolajiv er nå i gang med å få tilbake vanntilførsel fra elven Søndre Bug, men foreløpig er ikke dette vannet egnet til å drikkes.

Mykolajiv ligger nordvest for den russisk-okkuperte Kherson-regionen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT