Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Aktivister advarer mot uforsvarlig fossilekspansjon i Afrika

«Det ville være det ultimate sviket mot afrikanske mennesker hvis lederne deres lar muligheten til å bli en fornybar energisupermakt gå forbi seg ved at vi låses inn i et dødsdømt eksperiment med fossilt brensel, og som rammer Afrika i form av et klimasammenbrudd.»

En koalisjon av afrikanske frivillige organisasjoner publiserte denne uka en uttalelse som fordømmer planen til afrikanske ledere om å utvikle nye, skitne energiprosjekter. De sier det vil få drastiske konsekvenser for kontinentet å låse regionen til en fremtid med fossilt brensel.

En komité fra Den afrikanske union (AU) – av noen kalt «preget av energi, ikke klimaministre» – lanserte nylig et felles afrikansk standpunkt om energitilgang og omforming. Her tas det til orde for en energipolitikk som setter fossil gass og atomenergi i sentrum, framfor renere og billigere fornybar energi. Afrikanske statsoverhoder skal legge planen fram for votering på FNs klimatoppmøte COP27 i november.

– Den afrikanske union ville være gal om den binder landene sine opp til en infrastruktur for fossilt brensel akkurat når epoken med forurensende fossilt brensel nærmer seg slutten, sa Joab Okanda, Pan Africa seniorrådgiver i Christian Aid.

– Den afrikanske union risikerer å gjøre seg avhengig av afrikansk gass i en tid da andre land investerer i fornybar energi, og som vil være det som driver utvikling og fremgang i de kommende tiårene.

Forslaget kommer rett etter EUs nylige vedtak om å klassifisere fossile gass- og atomprosjekter som «grønne» – noe som kvalifiserer for billige lån og subsidier, samtidig som det vil gjøre det lettere å kjøpe seg opp i Afrikas energiressurser.

Flere miljøaktivister ser på EUs beslutning som et ønske om å flytte farlige kjernefysiske teknologier bort fra Europa og over til afrikansk jord:

Fatima Ahouli fra Climate Action Network Arab World irettesatte rike land for å behandle det afrikanske kontinentet som en «gullgruve», og krevde «en stans i disse kolonialistiske tankegangene som bare fører til flere konflikter og fremskynder menneskehetens dommedag».

Omar Elmawi, koordinator for #StopEACOP, sa at «Afrika må våkne opp og slutte å oppføre seg som Europas bensinstasjoner og alltid se etter løsninger på energiproblemene deres. Det er på tide å tenke kollektivt på hva som er best for kontinentet og dets folk.»

I juni slapp Det internasjonale energibyrået (IEA) rapporten Africa Energy Outlook 2022. Der oppfordres kontinentet til å profittere på de 90 milliarder kubikkmeter gass som det potensielt kan produsere pr år frem til 2030, mens andre land rundt om i verden er på vei bort fra fossilt brensel.

IEA-rapporten antyder at en tredjedel av denne produksjonen bør eksporteres til oversjøiske markeder. Landry Ninteretse fra 350 Africa sa at fremstøtet «først og fremst vil være til fordel for fossilindustrien og vestlige samfunn som søker å fylle gapet etter at leveranser fra Russland svinner hen.»

Kritikere sier at IEAs anbefaling til Afrika står i motsetning til byråets veikartrapport som ble utgitt i fjor, som tydelig slo fast at det ikke var rom for fortsatt produksjon av fossilt brensel av noe land eller kontinent, for å nå netto null karbonutslipp.

Charity Migwi, fra Afrikas regionale kampanje ved 350.org, har merket seg IEAs advarsel om at det ikke er plass til nye fossile brensler. Migwi uttaler at «utvikling av gass vil ikke bare låse afrikanske nasjoner inn i produksjon av fossilt brensel, men også undergrave eventuelle planer for raskt kutt i klimagassutslippene i et forsøk på å holde den globale temperaturen under 1,5°C, for å unngå enda mer katastrofale klimapåvirkninger.»

Lorraine Chiponda, koordinator for Africa Coal Network, kalte afrikanske lederes framsnakking av gass og investeringer i gass «overveldende og hensynsløs», mens millioner av afrikanere lider under forverret tørke, sult, tilbakevendende flom og sykloner forsterket av klimakrisen. Chiponda fremhevet også at fossile brenselprosjekter historisk sett ikke har klart å løse energimangel på kontinentet.

– Akseleringen av gassprosjekter i Afrika er en kolonial og moderne versjon av omveltning og oppdeling av Afrika, ​​blant energiselskaper og «rike» land, sa Chiponda. – Fossile brenselprosjekter har verken løst energifattigdom i Afrika der 600 millioner mennesker i Afrika fortsatt lever i energifattigdom, eller brakt noen sosioøkonomisk rettferdighet til afrikanske mennesker. Vi skal fortsette å forsterke en rettferdig overgang fra fossilt brensel.

Sixbert Mwanga, koordinator for Climate Action Network Africa, påpekte at Afrika har enorme ressurser til høykvalitets fornybar energi, inkludert solenergi, vind, geotermisk energi og tidevann. Han oppfordret den afrikanske unionen og kontinentets ledere til å endre kurs på COP27 og «erklære at bruken av disse fornybare kildene er til fordel for folket i Afrika, og at man bør gå bort fra utvikling av fossilt brensel for eksport».

I følge Okanda, «ville det være det ultimate sviket mot afrikanske mennesker hvis lederne deres lar muligheten til å bli en fornybar energisupermakt gå forbi seg ved at vi låses inn i et dødsdømt eksperiment med fossilt brensel, og som rammer Afrika i form av et klimasammenbrudd.»


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams, under CC-lisens. Artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk av Kjetil Aasmundsson.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT