Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Ebola i Uganda: To distrikter stenges og portforbud innføres

15. oktober ble det innført nedstengning av to distrikter i Uganda, etter ebola-utbruddet som har pågått de siste ukene.

39 mennesker har mistet livet av ebola i Uganda de siste ukene, ifølge Verdens helseorganisasjonen (WHO). Det første dødsfallet er også bekreftet i Ugandas største by, hovedstaden Kampala.

Nå stenges to distrikter: Ingen får reise inn i – eller forlate – Mubende og Kassanda de nærmeste tre ukene, bortsett fra lastebiler med varer. Barer, nattklubber, kirker og religiøse samlingssteder stenges. Det innføres også portforbud.

Nedstengningen trådte i kraft lørdag 15. oktober. Smitteutbruddet startet tidlig i september. i Mubende, ca 80 km fra Kampala. Mubende har hele tiden vært episenter for dette ebola-utbruddet.

Avgjørelsen som nå tas er en helomvending for Ugandas president Yoweri Museveni, som tidligere har uttalt at slike tiltak ikke er nødvendige, melder BBC søndag 16. oktober.

«Dette er midlertidige tiltak for å kontrollere spredningen av ebola,» sa Museveni i en TV-tale lørdag. «Vi bør alle samarbeide med myndighetene, så vi får slutt på dette utbruddet snarest mulig.»

Museveni har allerede beordret tradisjonelle healere om å slutte å behandle syke mennesker, og han har beordret politiet om å arrestere alle som mistenkes for å ha viruset men nekter å plassere seg i isolat.

SITUASJONSKART:

Situasjonskart over det pågående ebola-utbruddet, per 12. oktober 2022. Kart: ReliefWeb / MSF

Ifølge WHO er dette første ebola-utbruddet med dødsfallet i Uganda siden 2019. Det skal også være en sjelden variant av ebola, kalt «Sudan-viruset», som er årsaken til dette siste utbruddet. 

FAKTA: Ebola

Ebola, eller ebolavirussykdom (EVD), er en type viral blødningsfeber som kan forårsakes av fire forskjellige RNA-virus. Ebola forekommer i Sentral- og Vest-Afrika. Det har fått sitt navn etter en liten elv i Den demokratiske republikken Kongo.

Dødeligheten ved klinisk sykdom er høy, fra ca 40–90%.

I historiens største ebolautbrudd døde 11.310 mennesker: I desember 2013 oppsto et sykdomsutbrudd i Guéckédou sør i Guinea. Sykdommen spredte seg videre fra Guinea til Liberia og Sierra Leone. Videre ble det rapportert et begrenset antall tilfeller i Nigeria og Senegal. Det ble også importert noen tilfeller til Europa og USA.

De aller fleste utbruddene av ebola er små, med få smittede og døde. Se Wikipedia-oversikt over alle ebola-utbrudd.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT