Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Zimbabwe med enda et viktig skritt i kampen mot hiv

Siden starten av årtusenskiftet har Zimbabwe klart å få antall hivtilfeller ned, aids-relaterte dødsfall har falt markant og langt flere mennesker får behandling mot viruset. Nå har landet tatt enda et viktig skritt med et nytt forebyggende legemiddel mot hiv.

Av: Magd Said Hawran. Oversatt til norsk av: My-Anine Wilhelmsen

Tilbake på 80-tallet spredte et nytt og ukjent virus seg. Hiv, humant immunsviktvirus, smittet millioner mennesker. Bare i det sør-afrikanske landet, Zimbabwe, ble det på midten av 90-tallet anslått at en fjerdedel av den voksne befolkningen bar på infeksjonen. Viruset i seg selv brøt ned immunforsvaret, og ubehandlet fulgte voldsomme og potensielt dødelige følgesykdommer med seg under det ubehagelige navnet aids. I 2002 døde 130.000 zimbabwere av sykdommen. 

Spoler man et par tiår frem kan man lese om en mer oppmuntrende realitet. Aidsrelaterte dødsfall i Zimbabwe har falt med 84 prosent siden 2002, antall smittetilfeller har fra 2010 til 2021 falt med 70 prosent og 99,5 prosent av alle smittede får medisin som holder infeksjonen i ro.

Zimbabwe tar nå enda et viktig skritt i kampen mot hiv. Landet har nemlig som det første afrikanske landet godkjent et nytt hiv-forebyggende legemiddel, CAB-LA som i juli ble anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hva er CAB-LA?

De viktige fremskrittene mot hiv og aids siden tusenårsskiftet, skyldes særlig medisin til behandling av smittede og bedre kontroll av smittetilfeller. Det sistnevnte innebærer blant annet forebyggende medisin mot hiv, kalt (PrEP – Pre Exposure Prophylaxis), som markant forebygger risikoen for å bli smittet, og som oftest tilbys til særlig utsatte grupper, som eksempelvis sexarbeidere og menn som har sex med menn. CAB-LA er nettopp forebyggende medisin, legemidlet er nemlig en sprøyte med antivirale stoffer som fungerer som en barriere mot hiv. 

– Selv om CAB-LA er minst like effektivt som vanlig PrEP, hvor man tar en pille hver dag, er fordelen med det nye legemiddelet at man kun skal ha en enkelt innsprøyting annenhver måned, sier Pernille Høj, som er internasjonal konsulent og politisk rådgiver i Aids-Fondet. 

– Det gjør at man slipper bryet med pillene, har mindre kontakt med helsevesenet og det er lettere å holde det privat, så man minsker frykten for diskriminering, sier konsulenten, som tidligere har bodd og jobbet med hiv- og helseinnsatser i Senegal, Tanzania og Togo. 

Pernille Høj understreker samtidig at det nye legemiddelet ikke betyr at hiv-epidemien nå er vunnet i Zimbabwe. 

– CAB-LA kan ikke alene avslutte hiv-epidemien, men det er enda et verktøy i den store verktøykassen som det er behov for, hvis vi skal bekjempe hiv globalt. Og det er det som er gledelig, sier hun. 

Zimbabwe er det tredje landet i verden til å godkjenne legemidlet (etter Australia og USA)  ytterligere 11 land har søkt om å få tilgang. Men CAB-LA er en markant dyrere løsning i forhold til PrEP, og derfor er det ifølge Pernille Høj viktig at prisene fremover blir senket, før det nye legemiddelet for alvor kan spille en avgjørende rolle i kampen mot hiv. 

Fortsatt mange smittede

Til tross for Zimbabwes hiv-seire er det sørlige landet i Afrika fortsatt et av de landene med flest smittetilfeller på kontinentet. Opp mot 1,3 millioner mennesker i landet lever med infeksjonen.

Men med store fremskritt siden årtusenskiftet er det fortsatt håp for at Zimbabwe når det globale målet om å eliminere aids innen 2030. I fjor meldte landet om å suksessfullt ha nådd det såkalte 90-90-90 målet. Det innebærer at 90 prosent av alle mennesker som lever med hiv, vet at de er smittet, 90 prosent av alle som er diagnosert med infeksjonen mottar legebehandling og 90 prosent av alle som mottar behandling skal ha nytte av den til å holde viruset i ro.

Men for at Zimbabwe og resten av det afrikanske kontinentet kan fortsette kampen mot hiv, er det i følge Pernille Høj altavgjørende at det blir satt av mer penger til formålet. 

– Den internasjonale økonomiske støtten til kampen mot hiv har vært fallende de siste årene, og akkurat nå risikerer vi å tape all fremgang. Vi ser at andelen av nye smittede stiger i blant annet Latin Amerika, Midtøsten og deler av Asia, og derfor er det viktig at vi igjen får kontroll, understreker hun.

Fakta: Zimbabwes kamp mot hiv

  • Akkurat som andre afrikanske land begynte Zimbabwes positive fremskritt mot hiv først for alvor på starten av årtusenskiftet, da tilgang ble en realitet gjennom økonomisk støtte fra blant andre Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
  • Zimbabwe har også vært frontløpere på andre metoder til bekjempelse av hiv. I 2000 innførte den zimbabwiske regjeringen blant annet en skatt på tre prosent blant lønnsmottakere og virksomheter, som skulle gå til finansiering av hiv-innsatser. 
  • Utover det har de ifølge Pernille Høj også hatt særlige, målrettede hiv-innsatser for utsatte grupper, som sexarbeidere, menn som har sex med menn og under kvinner og jenter som er særlig utsatt for hiv. Dessuten var Zimbabwe i 2021 det første landet i verden til å godkjenne bruken av såkalte vaginal-ringer som PrEP.

Fakta: Zimbabwes økonomiske krise

Zimbabwe var tidligere et av Afrikas rikeste land, men etter mange år med økonomiske problemer, politisk uro og dårlig høst har landet lidd stor nedgang. 

Landet ligger som nummer 144 på Human Development Index, kun 30 prosent av befolkningen har tilgang til rent drikkevann og rundt 6 millioner mennesker i landet lever i ekstrem fattigdom. 

Samtidig står landets helsevesen for fall med for få helsearbeidere til for mange helseutfordringer.

Denne artikkelen ble først publisert på www.verdensbestenyheter.no

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT