Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Norsk studie slår tilbake – mer optimistisk for Golfstrømmen

En studie fra danske forskere viser at deler av Golfstrømmen kan kollapse om få år. Nå er norske forskere mer optimistiske og tror havstrømmene vil klare seg.

– Det er viktig å påpeke at det er en teoretisk studie. At det er en teoretisk mulighet for at deler av klimasystemet, inkludert denne omveltningssirkulasjonen, kan ha vippepunkt hvor de går fra en sterk til en svak tilstand på kort tid, har studier vist før. Men det er ingenting i denne studien som tar for seg direkte observasjoner av havstrømmer, sier klimaforsker Marius Årthun ved Bjerknessenteret i Bergen til Teknisk Ukeblad.

Golfstrømmen fungerer som drivkraften bak havets kretsløp. Kretsløpet frakter vann mellom Nordpolen og Sydpolen, via ekvator, samtidig som den driver strømmene i Atlanterhavet.

Studien fra Københavns Universitet viser at deler av dette kretsløpet kan kollapse langt tidligere enn man har trodd. Havstrømmene blir nå betydelig svekket av at det renner ut ferskvann fra smeltende is, særlig på Grønland. Denne studien har ført til en rekke diskusjoner, både i sosiale medier og i andre medier.

– Golfstrømmen er hovedsakelig drevet av vind. Så lenge jorden fortsetter å snurre, og så lenge det er vind, er det ikke noe fare for at Golfstrømmen kollapser, sier Årthun.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT