Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Aserbajdsjan: Fremtredende samfunnsdebattant pågrepet

Arrestasjonen av den aserbajdsjanske samfunnsdebattanten Gubad Ibadoglu vekker reaksjoner over hele verden. Mange stiller spørsmål ved om Aserbajdsjan tar ytterligere skritt mot ødeleggelsen av det sivile samfunn.

(BLANKSPOT.SE) Arrestasjonen av den aserbajdsjanske samfunnsdebattanten Gubad Ibadoglu har utløst internasjonale reaksjoner den siste uken. Talsperson for EUs utenrikstjeneste Nabila Massrali skrev på Twitter onsdag at EU krever hans løslatelse så snart som mulig.

Kritikere av pågripelsen er enige om at den er politisk motivert.

Ibadoglu, som er gjestestipendiat i økonomi ved London School of Economics (LSE), har ikke vært i Aserbajdsjan siden begynnelsen av 2021. Det var etter at han kritiserte Aserbajdsjans president Ilham Aliyev for landets økonomiske politikk, og for ikke å tillate et fritt marked, at det dårlige forholdet til regjeringen eskalerte.

Ilham Alijev svarte indirekte på kritikken i en tale ved å bruke det som anses som krenkende språk for å henge ut «økonomer i utlandet».

– Derfor sier jeg til såkalte økonomer i utlandet om å tie. Neglebitende økonomer, åpne øynene, se og svelg tungen helt ned til magen. Hvis ikke kan ingen lære oss om økonomien vår drives riktig eller ikke, sa Ilham Aliyev.

LES BLANKSPOT.SE – STØTT BLANKSPOT.SE

I juli 2023 returnerte 60 år gamle Ibadoglu midlertidig til Aserbajdsjan for å besøke sin aldrende mor hvis plager hadde forverret seg.

Mandag 24. juli ble Ibadoglu og hans kone Irada Bayramova arrestert i en bil på vei til deres hjem av aserbajdsjansk politi. De ble tatt med til departementet for organisert kriminalitet, som ifølge den Georgia-baserte nettavisen OC Media tidligere har blitt anklaget for å ha torturert dem det avhører.

Det skjedde to uker etter at Ibadoglu kunngjorde at han hadde startet et studiefond for aserbajdsjanske studenter, hvor pengene skal komme fra konfiskerte eiendeler til aserbajdsjanske politikere og forretningsmenn som er skyldige i korrupsjon i utlandet.

Da han ble arrestert anklaget han Ilham Aliyev for å ha beordret arrestasjonen hans:

– Dette er Ilham Aliyevs ordre, klarte Ibadoglu å rope til en gruppe aserbajdsjanske journalister som kom til stedet for pågripelsen.

Opprinnelig, ifølge det aserbajdsjanske diasporamediet Meydan TV, ble han dømt til 3 måneder og 26 dager i varetekt med en siktelse om at han kan ha deltatt i «forberedelse, anskaffelse eller salg av falske verdipapirer til en organisert gruppe.» Men straffen kan bli utvidet til mellom 8 og 12 års fengsel.

Som bevis sier det aserbajdsjanske politiet at de fant 40 000 dollar på kontoret hans. Ifølge Ibadoglus datter Zhala Bayramova prøvde hennes onkel og også Ibadoglus bror å komme inn på kontoret, men ifølge ham skal låsene ha blitt skiftet. Nå anklager familien politiet for å plassere falske bevis på kontoret og bytte låser.

I tillegg til Ibadoglus vedvarende kritikk av Aserbajdsjan, har han siden 2014 også ledet en politisk sosialdemokratisk bevegelse, Azerbaijan Democracy and Prosperity Movement.

Siden februar 2021 har han forsøkt å registrere bevegelsen som et politisk parti, men ble nektet av aserbajdsjanske myndigheter i august 2022, og i januar 2023 kunngjorde Ibadoglu at han hadde gitt opp innsatsen. Det var etter at en ny lov som ytterligere begrenser den aserbajdsjanske opposisjonen ble innført.

I tillegg ble Ibadoglu arrestert samtidig som fire andre opposisjonelle ble arrestert i Baku. De fire andre er anklaget av Aserbajdsjan for å være tilhengere av den tyrkiske Gülen (Fetö)-bevegelsen, rapporterte tyrkiske regimevennlige media. Ifølge det aserbajdsjanske innenriksdepartementet har en av dem under avhøret innrømmet å ha samarbeidet med Ibadoglu.

Under det tyrkiske presidentvalget i mai uttrykte Ibadoglu kritikk av Tyrkias sittende president Recep Tayyip Erdogan, samt hans forhold til Ilham Aliyev. Forholdet mellom Aserbajdsjan og Tyrkia beskrives ofte som «to nasjoner – ett folk», et ordtak som har blitt brukt hyppig av lederne i begge land det siste tiåret.

Siden arrestasjonen hans har Facebook-kontoen hans vært blokkert, hvor mange av hans uttalelser og kritikk ble publisert. I tillegg har advokaten blitt nektet offentlige intervjuer og det tok flere dager før familien fant ut hvilket fengsel han sitter i.

Aserbajdsjan er svartelistet av Reportere Uten Grenser (RSF) og ansett av American Freedom House for å være mer autoritært enn både Russland og Iran. På bildet ser vi president Ilham Alijev. Foto: www.president.az

I sin rolle som samfunnsdebattant har Gubad Ibadoglu gjentatte ganger kritisert EU for å ha inngått energiavtaler med landet for lettvint. I en Tweet fra februar i år da Aserbajdsjan inviterte representanter fra EU til en energikonferanse i landet, skrev Ibadoglu at avtalene skulle inneholde åpenhetsklausuler.

«Jeg er ikke imot at Aserbajdsjan selger gass til EU, men EU bør til gjengjeld ikke gi penger til denne korrupte regjeringen i ugjennomsiktige former uten betingelser», skrev Ibadoglu.

Han har også gjentatte ganger anklaget EUs linje overfor Aserbajdsjan for å fete regjeringen fremfor å bistå demokratibevegelser. Han har blant annet anklaget EU for ikke å se sammenhengen mellom å kjøpe aserbajdsjansk gass og å favorisere russiske gassavtaler.

I tillegg til det har han også skrevet og uttalt seg i flere artikler om hvordan delene av Nagorno-Karabakh som Aserbajdsjan tok kontroll over etter krigen i 2020, har blitt gjenstand for korrupte handlemåter fra regimelojale politikere.

Den aserbajdsjanske lærde og politisk aktivist Bahruz Samadov, som er doktorgradsstudent i statsvitenskap ved Charles University i Praha om Aliyev-regimets retorikk etter Nagorno-Karabakh-krigen i 2020, forteller til Blankspot at Gubad Ibadoglu er sosialdemokrat.

– Han har en bemerkelsesverdig god skolegang innen økonomi og var tidligere medlem av Müsavat-partiet frem til 2014. Han trakk seg etter at nåværende leder Arif Hajily tok over og i stedet grunnla den politiske sosialdemokratiske bevegelsen som han nå leder, sier Bahruz Samadov.

Hvorfor anser regjeringen ham som en trussel?

– Det er et godt spørsmål. Egentlig tror jeg ikke de anser ham som en trussel i seg selv. Hans retorikk har alltid vært gentleman-aktig uten verken personangrep eller populisme. Tvert imot har kritikken hans alltid handlet om landets økonomiske virksomhet, for eksempel har han lenge vært en kritiker av landets oljebaserte økonomi.

Bahruz Samadov tror ikke at arrestasjonen av Gubad Ibadoglu først og fremst skyldes at han anses som en trussel, snarere enn å ha å gjøre med enten Tyrkia eller opprettelsen av studiefondet.

– Målet hans var å utvikle nye ideer og politikk for å utvikle landet og hans tilhengere lytter i stedet for å være entusiastiske for ham. En underliggende årsak til pågripelsen er at den kommer fra Tyrkia, men mye er uklart. Jeg tror grunnen er opprettelsen av studiefondet som skal hjelpe aserbajdsjanske studenter i utlandet. For Aliyev kan det være truende, til og med personlig, resonnerer Bahruz Samadov.

Bahruz Samadov har i lang tid vært en kritisk røst mot regimet i Aserbajdsjan. Arkivfoto: Rasmus Canbäck

I dag er det få gratis stipender tilgjengelig for aserbajdsjanske studenter i utlandet. De aller fleste studentene søker midler fra utenlandske stipender for å finansiere studiene, for eksempel Swedish Institute eller andre EU-finansierte studieprogrammer.

Men det er også et aserbajdsjansk statlig studieprogram som hvert år premierer en rekke studenter som presterer godt og som har vist lojale tendenser til statens politikk. Kun lite informasjon er tilgjengelig i offentlige kanaler, men søkeren skal blant annet gjennomgå et intervju med offentlige myndigheter.

I Sverige har den aserbajdsjanske ambassaden arrangert møter og det er et aktivt studentnettverk for aserbajdsjanske studenter som skal ha blitt tildelt stipendet. Flere av studentene deltar på diplomatiske samlinger ved siden av studiene.

Den svenske ambassaden i Baku samarbeider også med alumninettverkene organisert av den aserbajdsjanske staten. Ibadoglus fond skulle dels fungere som konkurranse mot den aserbajdsjanske statens stipender, og dels eksistere for å synliggjøre korrupsjonen som finnes på høyeste nivå i Aserbajdsjan.

Arrestasjonen av Ibadoglu kommer også i skyggen av den pågående blokaden av Lachin-korridoren, den eneste ruten mellom Armenia og Nagorno-Karabakh. Den har pågått siden 12. desember i fjor, men har eskalert siden juni til å bli komplett, til tross for at Den internasjonale domstolen i Haag beordret Aserbajdsjan å oppheve den.

Den 25. juli publiserte Det internasjonale Røde Kors-forbundet en pressemelding hvor de ba om at de nektes forsyninger til Nagorno-Karabakh. EU-parlamentet, Europarådet og EU-kommisjonen har fordømt henholdsvis Aserbajdsjan for blokaden.

Født i Fuzuli, og tvunget til å forlate hjemmet sitt under krigen mot Armenia på 1990-tallet, støttet Ibadoglu Ilham Aliyev under krigen i 2020, men har siden uttrykt kritikk av håndteringen av Nagorno-Karabakh. Ikke minst har han stått bak datterens kritikk av blokaden.

(Artikkelen fortsetter etter bildene.)

Advokaten, og datteren, Zhala Bayramova forfølger flere menneskerettighetssaker i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Rasmus Canbäck
Zhala viser videoen der hun blir angrepet under en valgobservasjon. Foto: Rasmus Canbäck

Datteren Zhala Bayramova er i Sverige. Hun har forsøkt å holde kontakten med familien på avstand, men sier det kommer lite informasjon fra Aserbajdsjan.

– Det tok flere dager før vi kom i kontakt med faren min. Og hans kone, min mor, som også ble arrestert den første dagen ble virkelig løslatt. Men vi har dokumentert skadene hun ble påført av politiets overdrevne vold. Det var åtte politimenn som dyttet henne ned, sier Zhala Bayramova til Blankspot.

Hun forteller også at politiet flere ganger returnerte til boligen i Aserbajdsjan og at det er tydelige tegn på at de blir forfulgt.

– Politiet har ransaket boligen uten å finne ytterligere bevis, ser det ut til. Kjente advokater og aktivister som støtter min mor sier det er tegn på at de blir overvåket.

I Aserbajdsjan jobbet hun som menneskerettighetsadvokat og var aktiv i sivilsamfunnet. I en video fra Radio Free Europe kan man se hun bli angrepet når hun er valgobservatør ved parlamentsvalget i 2020. I Sverige har hun organisert flere møter på studentsamlinger ved Lunds universitet om den politiske situasjonen i Aserbajdsjan.

Hva tror du vil skje og hva vil du skal skje?

– Jeg er redd for å tenke på hva jeg tror vil skje. Tanker bringer virkelighet i Aserbajdsjan, det vil si tortur. Aliyev ønsker å ødelegge ham fysisk, så han kan ikke kritisere og jobbe med å publisere rapporter om korrupsjon i Aserbajdsjan. Jeg vil ha ham løslatt umiddelbart, og jeg vil se faren min. Det er som en begravelse for familien vår, og det er uutholdelig å vite at han er feilaktig anklaget og blir utsatt for psykiske og fysiske overgrep.

Hvordan er forholdene i fengselet?

– Opplysningene jeg har fått er at han deler celle med andre personer som alle er dømt for alvorlige forbrytelser. I motsetning til dem ser han ut til å ha andre regler, som å måtte dele mat og andre ting som familiemedlemmer gir ham. Rommet mangler naturlige lyskilder, drikkevann og ventilasjon. Mest av alt ser det ikke ut til at han får medisinene sine, de har tatt brillene hans og han blir nektet legebesøk.

Hva synes du om å reise til Aserbajdsjan?

– Aserbajdsjan er utrygt for alle innbyggerne. Det er mange eksempler på at politiet brutalt og psykologisk angriper innbyggere som ikke engang har noen politisk tilhørighet. Gitt at jeg, en menneskerettighetsadvokat med dusinvis av pågående saker ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, en frittalende feministisk aktivist og datter av Ibadoghlu, vender tilbake dit, har regjeringen for mange grunner til å undertrykke meg. Jeg vet allerede hvordan det er å bli slått og seksuelt overgrepet av politiet til et punkt hvor jeg ikke kunne bevege meg på flere uker.

Opposisjonspolitiker Tofig Yagublu henvender seg til media ved protesten mot arrestasjonen av Gubad Ibadoglu. (Skjermbilde fra aserbajdsjanske medier)

I tillegg til EU-kommisjonen har saken også vakt reaksjoner fra de britiske, franske, tyske og amerikanske ambassadene i Aserbajdsjan. De ga ut en felles uttalelse denne uken hvor de ba om umiddelbar løslatelse av Ibadoglu.

Human Rights Watch sin direktør for Europa og Sentral-Asia, Giorgi Gogia, sier i en artikkel på sin nettside at arrestasjonen av Ibadoglu er en i rekken av regjeringskritikere:

«Ibadoglus varetekt faller direkte i et langvarig mønster av å forfølge tvilsomme anklager mot regjeringskritikere i Aserbajdsjan. Slike grunnløse anklager ser ut til å tjene bare ett formål – å dempe opposisjonen og kritiske røster i landet. Han bør løslates umiddelbart».

Arrestasjonen kommer også etter at Aserbajdsjan arresterte flere opposisjonsaktivister og journalister i juni for å ha dekket demonstrasjoner i en liten landsby vest i Aserbajdsjan. Landsbyen har siden blitt blokkert for utenforstående å reise til [red. det må ikke forveksles med situasjonen ved Lachin-korridoren].

På begynnelsen av 2010-tallet gjennomgikk Aserbajdsjan et sammenbrudd av det frie samfunnet og siden den gang har landet sunket som en stein i ulike demokratiindekser. Likevel har en samlet opposisjon og aktivister protestert mot arrestasjonen av Ibadoglu.

En stor samling av navn ser ut til å ha forent opposisjonen i stedet for, som Aliyev ønsket, å dele den. I løpet av uken gikk flere opposisjonspartier og bevegelser sammen i en kollektiv begjæring der de ba om Ibadoglus løslatelse. På sosiale medier har mange av supporterne endret profilbildet sitt til Ibadoglu og en hashtag-oppfordring har gått viralt.

En av lederne for Müsavat-partiet, Tafig Yagublu, som ble slått flere ganger av politiet, sa under demonstrasjonen at det ikke er noen frihet for armenerne i Nagorno-Karabakh å forvente i Aserbajdsjan.

– Med denne [arrestasjonen av Ibadoglu] sender Ilham Aliyev nok en gang en melding til verden: han vil aldri tillate Karabakh-armenere å leve under juridisk beskyttelse. Hvis du behandler dine egne borgere slik, forstår verdenssamfunnet at Karabakh-armenere ikke kan bo her som vanlige borgere.

Han fortsetter:

– For hvis Ilham Aliyev arresterte en verdenskjent professor med disse skammelige og absurde metodene, og tar fra ham æren med vanærende baktalelse, hvordan vil Ilham Aliyev behandle armenere som han kjempet mot i mer enn 30 år, sa Tafig Yagublu.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Støtt Blankspot.se med et månedlig beløp. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT