Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Militærtopper sier de har tatt makten i Gabon

Militære offiserer i Gabon sier de har tatt makten i landet, og at helgens valg er annullert. Lyden av skyting kan høres i landets hovedstad.

(NTB-AFP-Reuters)

De to nyhetsbyråene AFP og Reuters skriver at soldatene har kommet med en kunngjøring på TV tidlig onsdag morgen. I den het det at resultatene fra helgens valg ikke er troverdig, og at valget derfor er annullert.

– Vi har besluttet å forsvare freden ved å gjøre slutt på det nåværende regimet. Derfor er valget og de begrensede resultatene annullert, sier en av soldatene på TV-kanalen Gabon 24, ifølge AFP. Kunngjøringen ble også sendt på kanalen Gabon 1.

Soldaten sier han snakket på vegne av Komiteen for overgang og gjenoppretting av institusjoner.

Stengte grenser

Militærlederne sier de representer alle landets sikkerhets- og militærstyrker. Videre heter det at landets grenser er stengt inntil videre, og at statlige institusjoner er oppløst. AFP-journalister i hovedstaden Libreville forteller at de kunne høre skyting mens kunngjøringen ble lest opp.

Blant soldatene er det både medlemmer av garden, det ordinære forsvaret og politiet.

Reuters skriver at det ikke har latt seg gjøre å innhente noen kommentar fra landets regjering.

LES OGSÅ: Økt folkelig støtte til militærkupp i Afrika

Omstridt valgresultat

Meldingene om at militæret har tatt makten kommer like etter at landets valgmyndighet opplyste at president Ali Bongo hadde fått 64,27 prosent av stemmene og sikret seg en tredje periode ved makten.

Opposisjonsleder Albert Ondo Ossa – som ifølge valgkommisjonen fikk 30,77 prosent av stemmene – har fordømt det han kaller «et bedrageri organisert av Bongo-leiren». Ondo Ossa erklærte seg som vinner før valglokalene stengte. Mandag ba valgkampsjefen hans Bongo om gi fra seg makten uten blodsutgytelse.

Før valglokalene stengte innførte president Bongo portforbud og stengte internettilgangen for å hindre spredning av falske nyheter, opplyste myndighetene.

Far og sønn

Gabon er et lite land vest i Sentral-Afrika som grenser til Ekvatorial-Guinea, Kamerun og Kongo-Brazzaville. Landet er blant de mer velstående i regionen takket være rike mineral- og oljeressurser. Befolkningen er på cirka 2 millioner.

Bongos parti har styrt landet siden det ble selvstendig i 1960. Faren Omar Bongo var president i nesten 42 år fram til sin død i 2009, da sønnen tok over.

Et tidligere forsøk på statskupp i 2011 mislyktes.

Fakta om Gabon

  • Republikk i vestlige Sentral-Afrika, ved ekvator. Grenser i nord til Ekvatorial-Guinea og Kamerun, i øst og sør til Kongo-Brazzaville og i vest til Atlanterhavet.
  • Hovedstad er Libreville.
  • Fransk er offisielt språk.
  • Landet er blant Afrikas tynnest befolkede land og har cirka 2,4 millioner innbyggere.
  • 88 prosent av befolkningen er kristne, hvorav 42 prosent er katolikker.
  • Landet er et av de mest velstående i Afrika, takket være store ressurser av mineraler, spesielt mangan, tømmer og ikke minst olje.
  • Omkring tre firedeler av landet har tropisk regnskog. Siden 2019 har Norge samarbeidet med landet om forvalting av regnskogen.
  • Uavhengig fra Frankrike i 1960. Omar Bongo styrte landet fra 1967 til sin død i 2009, da sønnen Ali Bongo Ondimba overtok.
  • Forsøk på statskupp i 2011 og 2019 mislyktes.

(Kilde: Store norske leksikon, NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT