Ledige stillinger
Ledige stillinger

Dystre advarsler fra ledere på klimatoppmøte

– Vi kan ikke redde en brennende planet med en brannslange med fossile brensler, sier FNs generalsekretær António Guterres.

(NTB-AP-Reuters) FN-sjefen Guterres, som er kjent for klar tale om den globale oppvarmingen, kom fredag med en svært tydelig oppfordring til alle som utvinner og bruker fossil energi.

Skal oppvarmingen stanses og klimamålene nås, må vi slutte å bruke olje, kull og gass, ifølge Guterres. Han sa det ikke holder å «redusere» eller «fase ut».

Budskapet står i kontrast til uttalelser fra vertsnasjonen De forente arabiske emirater og mange andre land på toppmøtet. Emiratene mener fossil energi må «fases ned», mens Norge ønsker «utfasing» med unntak for fossil energi med fangst og lagring av CO2.

– VI står overfor det som kanskje er den største utfordringen menneskeheten noen gang har møtt, sa Brasils president Lula da Silva på klimatoppmøtet i Dubai fredag. Foto: Flickr / UNFCCC / CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Også Brasils president Lula da Silva talte på toppmøtet fredag. Han sa at det for tiden er historisk tørke i Nord-Brasil, mens den sørlige delen av landet rammes av orkaner.

– VI står overfor det som kanskje er den største utfordringen menneskeheten noen gang har møtt, sa Lula om klimaendringene.

Kenyas president William Ruto sa at klimaendringene truer planetens helse og «selve vår eksistens».

– Moder Jord ser til oss for beskyttelse av framtiden, sa Indias statsminister Narendra Modi, som tilbød seg å være vertskap for klimatoppmøtet som skal holdes i 2028.

Fakta om FNs klimatoppmøte i Dubai

  • Klimaforhandlingsmøte som holdes i Dubai i De forente arabiske emirater fra 30. november til 12. desember.
  • Om lag 180 stats- og regjeringssjefer ventes å delta på toppmøtedagene 1. og 2. desember. Blant dem er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
  • Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) leder Norges delegasjon når Støre ikke er til stede. I tillegg vil klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) delta på møtet. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er til stede én dag.
  • Nesten alle verdens land er med i forhandlingene. De dreier seg i stor grad om gjennomføringen av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.
  • Også organisasjoner, pressefolk og representanter for næringsliv vil være til stede. Til sammen ventes over 97.000 deltakere, det høyeste antallet noensinne på et klimatoppmøte.
  • Møtet kalles COP28. Forkortelsen står for Conference of the Parties. «Partene» er landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon (UNFCCC).
  • Tilsvarende møter er blitt holdt nesten hvert år siden 1995. De siste årene har antall deltakere økt kraftig.

(Kilder: UNFCCC, AFP, WAM, regjeringen, NRK, The New York Times, NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT