Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Ny rapport: Israelske styrker slapp 29.000 eksplosiver over Gaza de to første ukene av konflikten

Antall sivile som ble drept av eksplosive våpen økte fra 2022 til 2023 viser Explosive Weapons Monitor. Hovedårsaken er alle de sivile dødsfallene i Palestina, samt en økning i Sudan, Myanmar og Syria.

En ny rapport fra Explosive Weapons Monitor (EWM) viser at antall skader på sivile fra bruk av eksplosive våpen i befolkede områder økte drastisk fra 2022 til 2023.

De mange sivile dødsfallene i Palestina det siste halvåret er en hovedårsak. I tillegg skyldes de de høye tallene bombing og beskytning i Myanmar, Palestina, Sudan, Syria, Ukraina og Jemen.

Representanter fra 86 regjeringer samles denne uken i Oslo for å delta på en global oppfølgingskonferanse for den politiske erklæringen om å styrke vernet av sivile mot eksplosive våpen. Det er første gang statene samles siden avtalen ble vedtatt i november 2022.

Parallelt med konferansen lanserer INEW sin årlige utgave av Explosive Weapons Monitor (EWM). Rapporten viser at eksplosive våpen brukt av statlige og ikke-statlige aktører forårsaket skade på sivile og sivil infrastruktur i 75 land og territorier i 2023.

«Erklæringen er en viktig intensjonsavtale, og på grunn av den overhengende faren for skade på sivile, er det avgjørende at land som har signert avtalen starter med å innføre nødvendige forbud og restriksjoner mot bruk av eksplosive våpen i byer og tett befolkede områder.» Dette sier Laura Boillot, koordinator for International Network on Explosive Weapons (INEW).

LES OGSÅ: – Tech-bransjen ønsker å se på seg selv som upolitiske og nøytrale, skriver Siri Bruskeland, men mener teknologien allerede er politisk og unøytral når palestinere bombes med AI.

Den ekstreme bombingen av Gaza har kostet tusenvis av sivile menneskeliv. Ifølge rapporten slapp israelske styrker 29.000 eksplosiver over Gaza de to første ukene av konflikten. Av disse var 90 prosent satellittstyrte bomber på 450 eller 900 kg.

Sivile i Gaza under israelsk angrep. Foto: Norsk Folkehjelp

I tillegg har omfattende bruk av eksplosive våpen i land som Myanmar, Somalia, Sudan, Syria, Ukraina og Jemen drept og skadet titusener og hatt enorme indirekte, langsiktige ringvirkninger for trygg tilgang til nødhjelp, utdanning, helsetjenester, strøm og vann.

– Bruk av eksplosive våpen i befolkede områder har både umiddelbare og langsiktige konsekvenser for sivileFra Gaza og Ukraina til Myanmar og Sudan er tendensen den samme: når byer og tettsteder bombes, er det alltid sivilbefolkningen som lider mest, sier Katherine Young, leder for forsknings- og monitoreringsarbeidet i nettverket.

Rapporten viser videre at selv i krigsområder hvor det har vært en reduksjon i sivile tap, gjør fortsatt den negative effekten av eksplosive våpen seg gjeldende.

  • Ukraina, hvor sivile dødsfall gikk ned, fortsatte luftangrepene og angrep med MLRS Grad-raketter, missiler og granater mot sivil infrastruktur å frata folk vann, gass og strøm i ukesvis. Bare en tredjedel av barna der hadde mulighet til fysisk skolegang.
  • Sudan, hvor bruk av eksplosive våpen i befolkede områder fordrev 4,85 millioner mennesker på flukt i 2023, har det blitt enda vanskeligere å bistå med nødhjelp. Det ble registrert over 22 tilfeller hvor eksplosive våpen ble brukt mot humanitære- og beskyttelsesprogrammer – noe som forsterker krisen ytterligere.
  • Det samme er tilfelle i Myanmar. Selv om sivile tap har falt siden 2022, fortsetter luftangrep og artilleriangrep mot sykehus og medisinsk personell å ramme den mentale og fysiske helsen til sivilbefolkningen. For eksempel har militære angrep på helseinstitusjoner resultert i at 1,9 millioner barn i Myanmar er uvaksinerte, som igjen øker sannsynligheten for utbrudd av alvorlige sykdommer.
Saltivka, nord-øst i Kharkiv by 2022. Foto: INEW / Norsk Folkehjelp

International Network on Explosive Weapons (INEW) er et nettverk av sivilsamfunnsaktører som krever umiddelbar handling for å forhindre menneskelig lidelse fra bruk av eksplosive våpen i befolkede områder. Det består av mer enn 50 organisasjoner fra 25 land. Styringsgruppen består av Action on Armed Violence (AOAV), Article 36, Center for Civilians in Conflict (CIVIC), Humanity and Inclusion (HI), Human Rights Watch, PAX, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og SEHLAC.

Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Norsk Folkehjelp, sendt ut 22. april.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT