Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Bokanbefaling: To brennaktuelle bøker om Gaza og Palestina

BOKANBEFALING: Marte Heian-Engdal, Hanne Lossius og Marthe Valle har skrevet to av vårens mest aktuelle bøker - om Gaza og Palestina.

Det er umulig å ikke bli berørt og opprørt langt inn i margen av det som nå skjer i Gaza. Aldri før har vi kunnet sitte bak våre egne skjermer og fått et så overveldende grafisk inntrykk av andre menneskers lidelser over så lang tid. Det er ingen tvil om at flere kommer til å få sekundære traumer av å betrakte drap på sivile dag etter dag. 

For de som ikke et øyeblikk ønsker å miste fokuset på Gaza, men som likevel trenger et avbrekk fra skjermen, kan vi anbefale to av vårens brennaktuelle bøker om Gaza og Palestina.

Et Gaza-liv – Familien, flukten og det tapte landet

Forfatter: Marte Heian-Engdal

Forlag: J. M Stenersens Forlag

«Et Gaza-liv» – Denne palestinske familiefortellingen tar oss med på reise bakover i tid og forteller om Gazastripens historie som hjem og slagmark i over hundre år.

Det er nettopp den siste setningen i tittelen på Marte Heian-Engdals nye bok som i vår utkom på J.M Stenersens Forlag som får meg til å stoppe opp og ta opp boken.

Jeg vet ikke hvor ofte jeg det siste halve året har tenkt: Hvilket Gaza er det vi har mistet? Og hvilket Gaza vil, om det overhodet er mulig, reise seg igjen? 

Det siste kan ingen svare på, men det første viser forfatteren oss tydelig og billedlig i denne nye utgivelsen. Marte Heian-Engdal er en av Norges fremste eksperter på konflikten mellom Israel og palestinere, hun har skrevet doktorgraden sin om det diplomatiske spillet om de palestinske flyktningene. Man ser henne stadig kommentere saker om Midtøsten i norske medier.

I Heian-Engdals siste bok og  slektskrønike følger vi fire generasjoner palestinere gjennom Gazas historie. For de som ikke kjenner konflikten i Midtøsten så godt, er det også en viktig introduksjon til det palestinske traumet og hvordan verden har behandlet palestinere etter Al Nakba i 1948. 

Håp er det du gjør – historier fra Palestina og de greske flyktningleirene

Forfattere: Hanne Lossius og Marthe Valle

Forlag: Forlaget Manifest

Legen Hanne Lossius og sykepleieren Marthe Valle har lang erfaring fra solidaritetsarbeid, de er begge aktive samfunnsdebattanter og har både gjennom oppdateringer på sosiale medier, foredrag og appeller og ikke minste ved å stille i debatter, delt erfaringer både fra de greske øyene og fra Palestina.

«Håp er det du gjør»: Lossius og Valle om sine erfaringer fra både Palestina og de greske leirene.

I denne boken deler de direkte og uten filter, men med en skarp og god penn, sine erfaringer fra felt og med det får vi et dypt innblikk i både medmenneskelighet og menneskerettighetsbrudd. I spørsmålet om hvilket Gaza vi har mistet er det nettopp beskrivelsen av det vakre og det normale som så brutalt viser oss det Gaza som nå er borte.

Allerede 8. oktober skjønte de to solidaritetsarbeiderne at Gaza, slik de kjente det, forsvant. 

I motsetning til Heian-Engdals bok er dette på mange måter også et kampskrift for menneskerettigheter. Boken får oss til å ville reise oss og fortsette kampen sammen med de to forfatterne, og gå ut i gatene og rope: Det er nok nå.

Boken gir faktisk styrke til å fortsette å kjempe. Kanskje fordi budskapet i boken i så stor grad også handler om møtet mellom medmennesker og på den måten ikke bare hevder, men viser at håp er nettopp det vi gjør sammen. De to forfatterne viser oss at en bedre måte å behandle mennesker på flukt enn det Europa har gjort de siste ti årene er både mulig og nødvendig.

En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.

Nettside | + artikler

Fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin. For mange kjent som stemmen bak Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT