Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Korrupsjonsavsløringer ryster COP29: Forhandlingsleder anklages for miljøkriminalitet

(Blankspot.se) I høst arrangeres FNs klimatoppmøte, COP29, i Baku i Aserbajdsjan. I en ny granskning fra Abzas Media blir klimakonferansens forhandlingsleder anklaget for korrupsjon og miljøkriminalitet.

En granskning utført av det uavhengige aserbajdsjanske mediet Abzas Media avslører systematisk korrupsjonen rundt Yalsin Rafiyev, Aserbajdsjans sjefsforhandler for FNs klimatoppmøte.

Årets toppmøte, COP29, avholdes i Baku i Aserbajdsjan i november.

Yalsin Rafijev er viseutenriksminister og ble ved årsskiftet utnevnt til leder av planleggingsutvalget for COP29. Utvalget ble kritisert av klimaorganisasjoner fordi flere viktige verv innehas av personer med tydelig tilknytning til oljenæringen. I tillegg var det i utgangspunktet mangel på kvinnelig representasjon i det presidentutevnte utvalget (som først bestod av 28 menn og 0 kvinner).

Etterforskningen av Yalsin Rafijev viser at han er involvert i flere selskaper, på hans adresse, og som kontrolleres av personer nær ham. I henhold til Aserbajdsjans antikorrupsjonslov er det ulovlig å inneha et statlig embede mens du driver egen forretningsvirksomhet.

LES OGSÅ: Økologiminister og tidligere oljetopp blir president for COP29 i Baku

Yalsin Rafijev, her avbildet under en en debatt i FNs menneskerettighetsråd i Genève i Sveits (2018). Foto: Skjermdump fra YouTube

I løpet av høsten 2023 ble selskapene tildelt minst fire oppdrag i den omstridte enklaven Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjan tok enklaven tilbake med makt mellom 2020 og 2023. Over 100.000 armenere ble tvunget på flukt etter en aserbajdsjansk militæroffensiv i september i fjor. Oppdragene er gitt til tross for at det ikke har blitt foretatt noen offentlige anbud.

Totalt er oppdragene verdt 3.224.000 manat (omtrent 20 millioner NOK). Et oppdrag var å arrangere en konferanse i oktober for den multilaterale organisasjonen Turkish Council, et samarbeidsorgan mellom verdens tyrkisktalende land.

Det største oppdraget gikk imidlertid ut på å rive deler av byen Shusha (Shusji på armensk) og fjerne avfallet. Aserbajdsjanske miljømyndigheter vurderte i oktober at selskapet brøt flere miljøforskrifter da trær også ble fraktet bort fra Shusha.

Etter at Yalsin Rafiyev donerte 5 manat (ca. 30 kroner) for å plante nye trær for en statsfinansiert miljøorganisasjon, vant selskapet en ny kontrakt i Nagorno-Karabakh. Miljøorganisasjonen mottar blant annet midler fra det statlige oljeselskapet Socar.

OLJEAVHENGIGE ASERBAJDSJAN: President Ilham Aliyev deltar på innvielsen av et anlegg som drives av olje- og gassgiganten Socar. Foto: Presidentens presse- og informasjonskontor i Aserbajdsjan

Lederne for de berørte selskapene avviser at COP29s forhandlingsleder har noe med dem å gjøre. Abzas Media har heller ikke klart å få tak i Yalsin Rafiyev.

Abzas Media er et av de mediene som er berørt av den aserbajdsjanske statens aksjon mot sivilsamfunnet høsten 2023. I november-desember ble flere av selskapets ansatte arrestert. I dag er det anslått å være over 300 politiske fanger i Aserbajdsjan.

FNs klimatoppmøte COP29 arrangeres i Baku fra 11. til 22. november i høst.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

Blankspot, logo
Rasmus Canbäck
+ artikler

Rasmus Canbäck er frilansjournalist som jobber for det svenske reportasjemagasinet Blankspot.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT