Ledige stillinger
Ledige stillinger

Arrestert for spionasje for Kina. Har verv i Arbeiderpartiet og utnyttet UiO-professor

En norsk statsborger ble mandag 1. juli pågrepet og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Mannen er varetektsfengslet i fire uker. Etter arrestasjonen har det kommet fram at han har publisert hos en utenrikspolitisk forening, han har verv i Arbeiderpartiet og han har utnyttet Janne H. Matlarys navn. 

Har du tips om saken? Send inn via vårt kontaktskjema. Krypterte tips sender du via appen Signal til nummer +47 957 99 767.

DETTE VET VI SÅ LANGT – oppdatert mandag 8. juli kl 11:45

En norsk statsborger ble mandag 1. juli pågrepet av PST, siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina, opplyser PST til NTB. Mannen nekter for å være agent.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen 1. juli da han kom tilbake fra Kina, opplyste Politiets sikkerhetstjeneste etter fengslingsmøtet tirsdag.

Mannen er i slutten av 30-årene og har de siste årene vært aktiv politisk og fått publisert flere analyser og kronikker om utenrikspolitiske temaer. Blant annet har han flere ganger skrevet om forhold som berører Kina og forholdet til andre land.

Seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at personen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

Den siktede ble fremstilt for varetekt i Oslo tingrett tirsdag 2. juli. Et stort pressekorps var møtt opp for å dekke fengslingsmøtet, som dommer Vilde Buttedal Cuni avgjorde at skulle gå for lukkede dører. Dommeren viste til at offentlighet rundt saken ville kunne vanskeliggjøre sakens opplysning.

Oslo tingrett besluttet varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, samt full isolasjon de to første ukene.

«Han nekter for at han er agent for Kina og han er ikke skyldig i det han er anklaget for», sier mannens forsvarer, Marius Dietrichson til NRK før fengslingsmøtet.

LES OGSÅ: Kinesiske studenter overvåkes i Norge

PST: Spionsiktet hadde direkte kontakt med kinesisk etterretning

Ifølge PST har han samarbeidet direkte med kinesisk etterretning.

Politiadvokat Thomas Blom i PST stilte tirsdag etter fengslingsmøtet opp til spørsmål fra pressen, men ga få konkrete svar:

– Det er en omfattende etterforskning, og vi er helt i en innledende og svært sårbar fase. Det er det som begrunner at vi er nokså ordknappe nå og kommer ikke til å si så veldig mye, sa Blom på trappa utenfor Oslo tingrett.

Han betegner saken som den første av sitt slag i Norge.

Arkivfoto: PST

Tilknytning til Arbeiderpartiet

Mannen som er arrestert er bosatt i Oslo og har i flere år hatt en tilknytning til Arbeiderpartiet. Her har han verv i et lokallag til Oslo Ap.

Dagbladet har snakket med flere med tilknytning til det aktuelle lokallaget. Ingen av dem ønsker å uttale seg. Samtlige henviser til partiorganisasjonen eller PST.

I 2023 deltok mannen sammen med andre fra partilaget på en studietur til Berlin for å studere norsk-tysk forsvarssamarbeid. Dette melder NRK. NRK får opplyst at partilaget nå jobber med å gjennomgå programmet for turen, og hvilken informasjon som ble gitt underveis.

Frode Jacobsen. Foto: Ap

Frode Jacobsen er leder i Oslo Arbeiderparti. Han sier de nå «håndterer saken»:

– Dette er alvorlig og det er viktig at politiet etterforsker og kommer til bunns i dette, sier Jacobsen til NRK.

Utnyttet UiO-professor

Professor Janne Haaland Matlary og hennes datter mener den spionsiktede mannen har misbrukt deres etternavn og adresse for å bygge opp sitt eget selskap.

– Adressen er frekt misbrukt av denne personen og det er opprørende, sier professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary til VG.

Professoren advarte datteren, Sophie Matlary, om mannen som nå er siktet for forsøk på spionasje for Kina for et par år siden da han ønsket å involvere henne i selskapet sitt.

– Jeg sa at det er en helt ukjent person og uten noen faglig posisjon. Jeg var negativ til den ideen, sier professoren til avisen.

Sophie Matlary bekrefter situasjonen:

– Han spurte om han kunne føre meg opp som ekspert for selskapet, så det kunne få oppdrag. Jeg diskuterte det med mamma samme dag. Hun var skeptisk til ham og jeg sa nei, sier hun.

Likevel førte han opp Sophie Matlary som medstifter av selskapet og oppga en adresse tilknyttet familien på selskapets nettside. Matlary sier nå hun føler seg lurt og utnyttet av den spionsiktede.

Sophie Matlary.

Sophie Matlary har en master i statsvitenskap og internasjonal politikk fra Kings College i London og har jobbet som ID-etterforsker i politiet i flere år. Hun jobber i dag i utlandet.

Har du tips om saken? Send inn via vårt kontaktskjema. Krypterte tips sender du via appen Signal til nummer +47 957 99 767.

Forening fjernet artikkel av spionsiktet nordmann

En norsk forening avpubliserte tirsdag 2. juli en tekst skrevet av mannen som mandag ble pågrepet av PST.

– Den er tatt vekk grunnet PSTs mistanke mot forfatteren, bekrefter foreningens generalsekretær overfor Dagbladet i en SMS.

Teksten handlet om Kina og geopolitikk, men foreningen opplyser at innholdet ikke var avgjørende for beslutningen om å avpublisere, som «kun» var basert på forholdene mannen nå anklages for, skriver avisen.

– Jeg kjente ikke personen utover at han var innom våre seminarer av og til, og at denne analysen ble publisert, opplyser generalsekretæren.

Han har gjennom flere år publisert tekster på ulike nettsteder, om internasjonale relasjoner og utenriks- og sikkerhetspolitikk.

I Norge har mannen studert internasjonale studier og tatt en bachelorgrad innen temaet. Senere utvidet han studiene med en master fra et universitet i utlandet. Deretter har mannen tatt en doktorgrad innen internasjonal politikk ved et universitet i Kina.

– En av de største spionasjetruslene

Hovedlærer i etterretning ved stabsskolen i Forsvaret, Tom Røseth, sier til NTB at Kina utgjør en av de største spionasjetruslene mot Norge ved siden av Russland. Han var tirsdag ikke kjent med PSTs pågripelse, men kommenterer generelt situasjonen Norge står i.

– Selve paragrafene som PST har tatt i bruk i denne saken, sier ikke nødvendigvis så mye om hva dette gjelder. Straffeloven er på mange måter utdatert når det gjelder spionasjereglene, ettersom det har skjedd så mye på teknologisiden at det er veldig vanskelig å bevise spionasje, sier Røseth.

Tom Røseth. Foto: Forsvaret

Kina jakter både på militære og sivile opplysninger i Norge, ifølge etterretningseksperten.

– Det er veldig mye teknologinformasjon, opplysninger som går på ikke-statlige forhold, og fra norske bedrifter. Det kan også dreie seg om eiendomsforhold, sier Røseth.

Ingen inntekt, men spanderte på kinesisk restaurant

Mannen som er siktet for forsøk på spionasje, er oppført uten inntekt de siste sju årene. Samtidig har han reist til Kina flere ganger og etablert eget firma.

Skattelistene for de siste sju årene 2016-2022 viser at han er oppført med null i inntekt, skriver NRK, som har gått gjennom listene.

Allikevel skal han ha vært stamkunde på en finere kinesisk restaurant i Oslo, hvor han ofte tok med sine kontakter, ifølge NRK.

Gjestene NRK har snakket med, forteller at de selv slapp å betale for maten og at den spionsiktede tok regningen. En av gjestene han tok med, sier han møtte mannen på restauranten så sent som i mai i år. 

Fra 2014 til 2016 er han oppført med inntekter mellom 18.000 og 72.000 kroner. De viser også til at den nå spionsiktede mannen i en straffesak i 2014 selv oppga i retten at han hadde en månedlig bruttoinntekt på 25.000 kroner.

I en dom fra året før oppga han imidlertid å være student uten inntekt eller formue.

I fjor vår etablerte han et aksjeselskap med en innbetalt aksjekapital på 30.000 kroner, går det fram av opplysninger fra offentlig tilgjengelige selskapsregistre.

Mannens pengebruk skal være en del av etterforskningen.

LES OGSÅ: Kinesisk journalist utvist fra Sverige – intervjuet Erik Solheim

— Fabrikkert

Kinas ambassade skriver i et svar til NRK tirsdag kveld at de mener tiltalen er fabrikkert: 

«Nylig har det vært tilfeller der noen europeiske land har fabrikkert og hypet opp såkalte «kinesisk spionsaker» for å sverte og baktale Kina. Vi er sterkt imot slike handlinger.»

«Noen tjenester i Norge har gjentatte ganger kommet med uansvarlige anklager uten å komme med konkrete fakta og har propagandert trusselen fra Kina, noe som har ødelagt det normale samarbeidsklimaet mellom Kina og Norge».

trusselvurderingen for 2023 skriver PST at kinesisk etterretning bruker et bredt spekter av virkemidler for å tilegne seg avansert teknologi, kunnskap og sensitiv informasjon fra norske virksomheter og institusjoner. I trusselvurderingen for 2024 skriver PST at det forverrede forholdet mellom Kina og Vesten vil føre til en økt etterretningstrussel fra Kina. 

PST advarer i årets trusselvurdering om at kinesiske etterretningstjenester rekrutterer norske borgere for å få tilgang til sensitiv og gradert informasjon. Ofte er dette personer som har tilknytning til Kina i form av studier, arbeid, venner eller familie, skriver PST.

MERKNAD: Transit Magasin kjenner til mannens identitet, hvilken organisasjon som har avpublisert den siktedes tekst, og i hvilket lokallag i Arbeiderpartiet han har verv. Vi velger på dette tidlige tidspunktet i etterforskning og rettsprosess å anonymisere den siktede, med begrunnelse i Vær varsom-plakatens paragraf 4.5 og 4.7.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT