Hvis alt går etter planen, vil en ny «mikrostat» bli dannet i Albanias hovedstad Tirana. Dette kunngjorde landets statsminister Edi Rama 22. september.
Albania planlegger å forvandle den muslimske Bektashi-ordenen til en suveren stat som ligner på Vatikanstaten. Arealet på ti hektar skal tilsvare omtrent en fjerdedel av den romerske religiøse staten.
Ifølge den nordmakedonske dagsavisen Sloboden Pecat skal staten få ta seg av sin egen administrasjon og tilby visse konsulære tjenester, som å utstede pass. Suvereniteten må imidlertid begrenses i rettsvesenet, forsvaret og grensekontrollen.
Den overraskende avgjørelsen ble kunngjort av statsministeren i forbindelsen med åpningen av FNs 79. generalforsamling, ved FNs hovedkvarter i New York.
– Vi er inspirert til å støtte transformasjonen av verdenssenteret Bektashi i Tirana til en suveren stat, et nytt senter for moderat liv, toleranse og fredelig sameksistens, sa Edi Rama.
Bektashi-samfunnet utgjør omtrent ni prosent av landets totale befolkning, og omtrent en femtedel av landets muslimske samfunn. Ordenen har sitt opphav i det osmanske riket og blir sett på som en tolerant del av islam og med sitt teologiske verdisystem i sufismen.
Siden begynnelsen av 1900-tallet har ordenen vært lokalisert i Albania etter å ha blitt utvist fra det osmanske riket.
Bektashi-ordenen har tatt godt imot beskjeden.
– Bektashi-ordenens suverenitet er et betydelig skritt for å styrke verdier om inkludering, religiøs harmoni og dialog i en stadig mer splittet verden, skriver de i en pressemelding .
I dag er det få bygninger på overflaten. New York Times skriver at det er en møtesal, moské, klinikk, arkiv og administrasjonsbygg.
En grunn til at kunngjøringen ble gjort nå kan være at medlemmer av Bektashi-ordenen ble lagt merke til i forbindelse med dannelsen av staten Albania i 1912.
Staten er ennå ikke etablert og avventer nå en juridisk prosess for å muliggjøre den i samsvar med den albanske grunnloven. Det er uklart hvilke land, om noe annet enn Albania, som vil anerkjenne den «nye staten».
Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.
Rasmus Canbäck
Rasmus Canbäck er frilansjournalist som jobber for det svenske reportasjemagasinet Blankspot.