Kongo topper listen over glemte fluktkriser

Listen over de ti mest neglisjerte fluktkrisene 2018, i følge Flyktninghjelpen: 1: Den demokratiske republikken Kongo. 2: Sør-Sudan. 3: Den sentralafrikanske republikk. 4: Burundi. 5: Etiopia. 6: Palestina. 7: Myanmar. 8: Jemen. 9: Venezuela. 10: Nigeria.
Annonse
ChristianJepsen_3228
Aldri før har så mange blitt fordrevet fra sine hjem i DR Kongo som i 2017. 8,9 millioner mennesker mangler mat og rent drikkevann. 2,2 millioner barn er akutt underernært. Det forventes at den humanitære krisen i DR Kongo bare vil bli verre. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

For tredje år på rad topper afrikanske land listen over verdens neglisjerte fluktkriser, denne gang ligger Den demokratiske republikken Kongo øverst.

– Krisene på det afrikanske kontinentet skaper sjelden medieoverskrifter og utenrikspolitiske toppmøter før det er for sent. Mødre som ikke lenger klarer å brødfø barna sine og ungdom som frarøves retten til skolegang er blant dem som betaler prisen for dette, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

– Vi må få en slutt på denne katastrofale neglisjeringen fra politikere, diplomater og nødhjelpsapparatet, legger han til.

2017 stod for en drastisk forverring av flere kriser på det afrikanske kontinentet. Selv om situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, som toppet fjorårets liste, har blitt verre, så har nye konflikter i Den demokratiske republikken Kongo og en forverret humanitær situasjon i Sør-Sudan ført til endringer på toppen av årets liste.

kart_m_tall-750x498
Listen over de ti mest neglisjerte fluktkrisene 2018, i følge Flyktninghjelpen: 1: Den demokratiske republikken Kongo. 2: Sør-Sudan. 3: Den sentralafrikanske republikk. 4: Burundi. 5: Etiopia. 6: Palestina. 7: Myanmar. 8: Jemen. 9: Venezuela. 10: Nigeria.

Situasjonen i Kongo nå like alvorlig som i Syria

– De fleste vil bli overrasket over å få vite at antallet mennesker med behov for nødhjelp i Kongo nå er like høyt som i Syria. Samtidig er oppmerksomheten som rettes mot de to krisene nærmest usammenlignbar, sier Egeland.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Han besøkte denne uka Sør-Sudan, som er nummer to på lista:

– Det er forferdelig å se denne unge nasjonen i fritt fall mot en katastrofe. Syv av ti personer vet ikke hvordan de skal klare å brødfø seg. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for en hel nasjon som sulter fordi menn med våpen og makt ikke er villige til å inngå fred med hverandre, sier Egeland.

Flyktninghjelpens årlige liste over neglisjerte fluktkriser er basert på tre kriterier: mangel på finansiering av hjelpearbeidet, lite mediedekning, samt politisk og diplomatisk neglisjering. Kongo og Sør-Sudan følges av Den sentralafrikanske republikk, Burundi, Etiopia, Palestina, Myanmar, Jemen, Venezuela og Nigeria.

– Det ser ut til å være liten vilje både lokalt og internasjonalt til å finne en vei ut av disse krisene. Noen steder skyldes dette mangel på geopolitisk betydning, andre steder er det altfor mange aktører med motstridende interesser og altfor få som er villige til å beskytte interessen til sivilbefolkningen, sier Egeland.

Flere av krisene på lista har pågått i mange år, eller til og med tiår, og ført mennesker på flukt gjentatte ganger. Det er vanskelig å sikre tilstrekkelig finansiering av nødhjelpsarbeidet i disse kriseområdene.

– Humanitær hjelp skal gis kun basert på behov. Dessverre er realiteten at mennesker som rammes av kriser som er neglisjert av media og politikere, også ender opp med å motta mindre nødhjelp, sier Egeland.

Listen over de ti mest neglisjerte fluktkrisene

  1. Den demokratiske republikken Kongo
  2. Sør-Sudan
  3. Den sentralafrikanske republikk
  4. Burundi
  5. Etiopia
  6. Palestina
  7. Myanmar
  8. Jemen
  9. Venezuela
  10. Nigeria
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!