Foto: Norges Blindeforbund
Foto: Norsk Blindeforbund

FN har bestemt at punktskrift, populært kalt blindeskrift, får en egen verdensdag. Dette er stort for alle verdens blinde og svaksynte, sier generalsekretæren i Norges Blindeforbund.

Punktskrift er en skrift som består av opphøyde punkter som synshemmede kan lese ved å føle dem med fingertuppene. Braille, som skrivemåten heter på engelsk, er oppkalt etter oppfinneren Louis Braille, som selv ble selv blind som treåring. Det stoppet ikke franskmannen. Da han var bare 16 år gammel var oppfinnelsen hans – punktskriften – ferdigstilt.

I dag bruker millioner av synshemmede punkskriftsystemet både for å skrive og lese. Dette har betydd mye for læringsevnen til synshemmede verden over. FN har vedtatt at Brailledagen skal være 4. januar, på selve fødselsdagen til oppfinneren.

– Dette er en stor dag for verdens blinde og svaksynte. Blindeforbund over hele verden har jobbet for å få til dette i en årrekke. Da føles det godt å få denne julegaven en uke på forksudd, sier generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund, i en pressemelding 17. desember.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Før datamaskinene tok over var synshemmede avhengige av å få trykt tekst i punktskrift for å kunne lese den med fingrene. Men med datamaskin, smarttelefon og nettbrett er det mulig å lese informasjon fra internett eller skannet tekst og å sende/motta e-post.

Ved hjelp av PC eller Mac, og en såkalt “leselist” som oversetter teksten på skjermen til punktskrift, kan blinde og sterkt svaksynte lese. På leselisten går punktene opp og ned etter hvilke kombinasjoner som er nødvendige for å få de korrekte bokstavene.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)