Nå er homofilt ekteskap lovlig på Taiwan

LHBT-aktivist Chi Chia-wei under taiwansk pride i 2016.
Annonse
Taiwan_Pride_2016_P1190837_02-1200x721
LHBT-aktivist Chi Chia-wei under taiwansk pride i 2016.

Taiwan ble 17. mai det første asiatiske landet til å legalisere homofilt ekteskap.

Det taiwanske parlamentet vedtok med klart flertall fredag 17. mai å legalisere homofilt ekteskap. Den nye loven blir kalt «et stort steg mot ekte likhet» av den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen.

Loven lar homofile par på Taiwan inngå permanente partnerskap, for senere søke myndighetene om å få registrert seg som gifte. Taiwan blir dermed det første landet i Asia til å anerkjenne likekjønnet ekteskap.

En stor mengde spente demonstranter og aktivister var samlet i regnværet utenfor det taiwanske parlamentet. Det stod mellom tre ulike lovforslag, og mange demonstranter hadde på forhånd sagt at de kun ville godta regjeringens lovforslag som godt nok. Da de to andre kun hadde vage formuleringer som «same-sex family relationships» og «same-sex unions» istedenfor ekteskap.

Jubelen brøt løs da det var regjeringens lovforslag om ekteskap som ble den endelige loven. Dette var forøvrig den eneste av de tre som også åpnet for mulighet for begrenset adopsjonsrett.

Bakgrunn for den nye loven var at høyesterett på Taiwan 2017 slo fast at det var mot grunnloven å forskjellsbehandle homofile par. På bakgrunn av denne beslutningen ga de den folkevalgte forsamlingen to år på å iverksette et nytt lovforslag, med frist den 24. mai 2019. Hvis ikke det var fremmet en ny lov som omhandlet dette temaet innen fristen ville høyesterettsdommen tre i kraft uavhengig av parlamentet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

LES OGSÅ: I dag er det farlig å være homofil i Indonesia. Snart blir det kanskje ulovlig.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!