Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Krever ny klimapolitikk fra Norge i New York

Kathrine-SH-SDG
Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM). Foto: ForUM

KRONIKK: Statsledere som bare kommer for å snakke er ikke velkomne. 17 norske organisasjoner ber Solberg om å presentere ny og mer ambisiøs klimapolitikk under FNs klimatoppmøte i New York.

Fjorårets store rapport fra FNs klimapanel viste at konsekvensene av en global oppvarming på over 1,5°C vil være katastrofale. Rapporten viste likevel at verden kan greie å begrense global oppvarming til 1,5°C, om vi handler raskt og omfattende. På grunn av manglende fremgang mot Parisavtalen har FNs generalsekretær António Guterres invitert til et ekstraordinært klimatoppmøte mandag 23. september. Dette er det samme møtet Greta Thunberg har seilt i to uker til New York for å delta på.

Generalsekretæren har understreket at de som bare snakker ikke er velkomne. Han forventer at verdens ledere presenterer nye og mer ambisiøse klimamål og legger mer klimafinansiering på bordet. Torsdag 19. september kom nyheten om at ca. halvparten av landene som ønsket å snakke under klimatoppmøtet har fått avslag fra FN, på grunn av lavt ambisjonsnivå.

Norge er blant landene som har fått lov til å tale i FN på mandag. Forum for utvikling og miljø – et nettverk av over 50 norske organisasjoner – er til stede i New York og håper dette betyr at Norge vil presentere en ny norsk klimapolitikk i New York.

Sammen med ledere fra 16 andre organisasjoner har Forum for utvikling og miljø sendt et brev til statsminister Erna Solberg. Organisasjonene ber Solberg komme med to nye lovnader i New York: Et nytt norsk mål om 53% kutt i hjemlige utslipp innen 2030 i forhold til 1990, og en ny dobling av norsk pengestøtte til Det grønne klimafondet – Parisavtalens hovedmekanisme for klimafinansiering – fra 800 millioner til 1600 millioner kroner. Kravene bygger på beregninger gjort av Stockholm Environment Institute av Norges rettferdige bidrag til Parisavtalen.

I brevet peker organisasjonene på at klimamålene landene tidligere har meldt til FN, kun dekker en femtedel av kuttene som kreves for å nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5-2°C. Verden er også langt unna å oppfylle forpliktelsene om klimafinansiering til utviklingsland, slik at også de kan kutte utslipp og tilpasse seg klimaendringene som allerede rammer dem.

Organisasjonene ber Norge bruke New York-møtet til å vise seg som en reell global klimaleder. Vi forventer at Solberg presenterer noe helt nytt og ambisiøst i New York:

Skal Solberg svare på Guterres’ invitasjon, må hun vise at Norge er klare for å ta vårt ansvar for å nå Parisavtalen. Dette betyr et nytt norsk klimamål om minst 53% kutt nasjonalt innen 2030, og en stor økning av norsk klimafinansiering. Utviklingsland vil ikke greie å kutte sine utslipp eller tilpasse seg klimaendringene om ikke rike land legger betraktelig mer penger på bordet.

Denne kronikken er skrevet av Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder for Fourm for utivkling og miljø (ForUM).

Blant organisasjonene bak brevet er klimastreikarrangørene Natur og Ungdom, Spire og Changemaker, miljøorganisasjoner som Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet og WWF Verdens naturfond, og humanitære- og utviklingsorganisasjoner som NORCAP – Flyktninghjelpens beredskapsstyrke og Caritas.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT