Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Gratulerer med dagen, ILO!

KRONIKK: Vi ser stadige trusler om krig. Vi ser spenninger som vokser og beskyldninger som flagrer, vi ser en verden med et skrikende behov for dialog, toleranse og kompromiss. Midt oppi alt dette finnes det en FN-institusjon som har gjort dialog og forhandlinger til en kunstform: Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Av: Liv Tørres, direktør, Nobels Fredssenter

Som fredsprisvinneren biskop Desmond Tutu sa: «Hvis du ønsker fred, snakker du ikke med dine venner, men med dine fiender.» Og ILO legger til rette for akkurat det: De tilbyr en plattform for dialog, forhandlinger og kompromiss mellom motstandere. Og de gjør det på et område som en helt avgjørende for velferd, økonomisk stabilitet og fred – nemlig arbeidsmarkedet.

I 2019 feirer vi at det er ett hundre år siden ILO ble etablert og at det er 50 år siden organisasjonen ble tildelt Nobels fredspris.

Vi feirer sosial dialog og forhandlinger, internasjonale arbeidsstandarder og kompromisser. Alt dette er mangelvare i verden i dag. Radikalisering, polarisering og sosial uro vokser internasjonalt. Vi lever i en verden der organisasjoner og demokratiske, sosiale bevegelser, som fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene, sliter med oppslutningen. En verden der arbeidstandarder blir underminert og ulikheten vokser i mange land.

Samtidig er demokrati og menneskerettigheter, forhandlingsrett og retten til å organisere seg på vikende front mange steder. Likevel ser vi at faktabaserte, internasjonale institusjoner kan gjøre en stor forskjell dersom medlemmene tilnærmer seg med forpliktendelse, integritet og et ønske om fredelige løsninger. Og selv om organisasjonsgraden går ned internasjonalt, klarer fortsatt ILO å mobilisere betydelig engasjement og eierskap.

På mange måter tjener ILO som en rollemodell for andre institusjoner som kjemper om en posisjon i dagens globaliserte arbeidsliv.

Skjermbilde 2019-09-20 18.19.31
Her møter ILO-direktør Guy Ryder den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide, under sitt besøk til jubileumsfeiringen i Oslo, 20. september. Foto: Utenriksdepartementet

ILO ble grunnlagt på ruinene etter første verdenskrig, med en grunntanke om at varig fred kun kan oppnås gjennom sosial rettferdighet. Som den eneste trepartsorganisasjonen i FN, bringer ILO sammen regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere i 187 medlemsland, for å lage internasjonale standarder for arbeidslivet, utvikle politikk og fremme anstendig arbeid.

Organisering, kompromiss og dialog er basisen for de tusener av resolusjoner, konversjoner og fellesbestemmelser ILO har vedtatt gjennom årene; for å stanse barnearbeid og tvangsarbeid, få slutt på diskriminering, etablere arbeidsrettigheter, og fremme fordeling og retten til anstendig arbeid.

«Hvis du vil ha fred, må du sikre rettferdighet». Dette slo den Norske Nobelkomiteen fast da den kunngjorde at Nobels fredspris for 1969 skulle tildeles ILO. Uttalelsen er like relevant i dag – om ikke mer. Både på grunn av standardene og den sosiale rettferdigheten det siktes til, og på grunn av verktøyene som blir brukt for å nå målene.

Oppskriften er enkel: Store, viktige mål blir sjelden nådd av én part alene. Og for at partene skal lykkes i å oppnå mer sammen enn hver for seg, må de bruke dialog, forhandlinger og komprismisser. Organisering og dialog er like viktige verktøy for å løse utfordringene i arbeidsmarkedet i dag som de var før.

_DSC7716
«Fredelige måter å løse konflikter på bør feires», skriver Liv Tørres, direktør for Nobels Fredssenter, i denne kronikken. Foto: Nobels fredssenter / Erik M. Sundt

Kontrakten mellom arbeidere, arbeidsgivere og staten var med på å legge grunnlaget for økonomisk vekst etter krigen. Den var basisen for utviklingen av velferdsstatene i Europa. Den ga viktige tilleggsdimensjoner til det nyetablerte demokratiet i Sør-Afrika, og har blitt prøvd ut i mange land som basis for utvikling og vekst.

I Skandinavia har den vært en nøkkel til fremveksten av sosialdemokratiet. I Norge, for eksempel, bidrar denne kontrakten til å forklare hvordan vi gikk fra å være et av de fattigste landene i Europa før krigen til å bli ett av de rikeste. Det skjedde gjennom kollektive forhandlinger og sosial dialog.

Fredelige måter å løse konflikter på bør feires. De bør også brukes som læringsarena.

Det er derfor vi gratulerer ILO i dag. Denne uken feires ILO-jubileene i Oslo og på Nobels Fredssenter. Og det er ingen grunn til å nøle: ILO praktiserer de verktøyene og metodene som fortsatt overgår alle andre måter å løse konflikter, spenneninger misforståelser på: nemlig dialog og forhandlinger.

Gratulerer!

Denne kronikken ble først publisert på Nobels Fredssenters hjemmesider.

LES OGSÅ

2 KOMMENTARER

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT