Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Verdens matvareprogram tildeles Nobels fredspris 2020

Nobels fredspris 2020 tildeles FN-organisasjonen WFP. Kampen mot sult og arbeidet for internasjonalt samarbeid er tema for årets fredspris.

Transit Magasin oppdaterer saken.

— Å motta Nobels fredspris er meget meget overveldende. En stor anerkjennelse og ære som vi tar imot med ydmykhet, sier direktør for WFP Norden, Anne Poulsen, til Transit Magasin. — Dette er den høyeste anerkjennelse av de kollegaer som hver dag setter livet på spill for å mette 100 millioner barn, kvinner og menn verden rundt.

Hva betyr denne prisen for deres arbeide videre?

— Enda viktigere er den betydning som prisen får for de 690 millioner mennesker, som hver dag går sultne i seng. De er nå sentrum for verdens oppmerksomhet, sier Poulsen til Transit Magasin

— Prisen vil bidra til en større forståelse for de menneskelige og samfunnsmessige omkostninger som følger sult og underernæring. Sammenhængen mellom konflikt og sult er også en sake som den norske utviklingsminister Dag-Inge Ulstein prioriterer meget høyt, sier Poulsen.

Verdens matvareprogram (WFP) er en av FN-organisasjonene som aldri tidligere har fått fredsprisen. WFP er verdens største humanitære organisasjon, som jobber årlig i 83 land med 86 millioner mennesker, ifølge FN.no.

— Mangel på matsikkerhet kan skape konflikt og være årsak til at konflikter blusser opp, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen når hun presenterte årets pris like etter kl 11 fredag formiddag.

— Multilateralisme har en mangel på respekt for tiden, og vi ønsker å fremheve betydningen av multilateralt samarbeid i arbeidet for fred, sier Reiss-Andersen.

Marit Arnstad fra Senterpartiet nominerte WFP til årets fredspris:

— Det er en veldig fortjent fredspris. Mat er det grunnleggende for oss alle sammen. Sikre matilførsel er svært viktig. Matvareprogrammet har spilt en veldig viktig rolle i Jemen, Kongo, Sør-Sudan og Syria. Jeg håper flere land i verden nå ser den rolle som Verdens matvareprogram gjør, sier Arnstad til NRK.

Det var registrert 317 kandidater til Nobels fredspris 2020, hvorav 210 personer og 107 organisasjoner.

Reaksjoner fra organisasjonene

En fersk FN-rapport fra juli anslår at pandemien kan føre til at over 130 millioner flere vil sulte innen slutten av 2020.

— Matvareprogrammet har hatt en nøkkelrolle i å støtte regjeringer og det humanitære samfunnet under koronakrisen. Under covid-19 har WFP ikke bare vært instrumentelle i å sikre at befolkninger får mat, men også medisinsk utstyr og humanitært personell. Dette er også en viktig anerkjennelse til FN og multilateralt arbeid, sier Anne Cath da Silva, generalsekretær i FN-sambandet, til Transit Magasin.

Jan Egeland fra Flyktninghjelpen mener at arbeidet til humanitære organisasjoner aldri har vært mer kritisk:

— Ringvirkningene av Covid-19-pandemien tvinger millioner av mennesker til randen av sult, og akutt humanitær hjelp og innsats for matsikkerhet på lengre sikt er essensielt. Det er en livlinje som vil holde mennesker i live og sørge for at de kan reise seg igjen, sier Egeland i en pressemelding. — Tilgang til mat er forebyggende og konfliktdempende i situasjoner med omfattende uro og vedvarende spenninger, sier Egeland.

Redd Barna mener at prisen til WFP er spesielt viktig i år pga pandemien:

– Redd Barna gratulerer Verdens matvareprogram med Nobels fredspris for deres innsats i frontlinjen for å forebygge sult, som er en av årsakene til økende konflikt i verden.  Det er spesielt viktig i år hvor sult og underernæring er økende på grunn av pandemien, sier Birgitte Lange, generalsekretæren i Redd Barna i en pressemelding.

Utviklingsfondet er en organisasjon som jobber nettopp for økt matsikkerhet:

– Sult er noe av det mest inhumane et menneske kan utsettes for. Det vil gjøre enhver desperat. Tenkdeg at du er konstant sulten, ikke klarer å tenke klart og er kraftløs. Dine barn utvikler seg ikke normalt fordi du ikke kan gi dem nok mat. Bare tanken er grusomt. Likevel er det mer enn 820 millioner mennesker som har det slik – hver dag, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet, i en pressemelding.

LES OGSÅ:

FAKTA: Nobels fredspris

  • Nobels fredspris er en av fem priser som svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. 
  • Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere, og de trengte bare oppfylle ett av dem; «reduksjon av militærstyrker», «arrangering av fredskongresser» og «nasjonenes forbrødring».
  • Prisvinneren mottar ca 10 millioner norske kroner, en medalje og en diplom. Prisen har blitt delt ut siden 1901, da gikk den til Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og Fredric Passy, grunnlegger av av Den interparlamentariske union (IPU).
  • De siste vinnerne av fredsprisen er Abiy Ahmed (2019), Denis Mukwege og Nadia Murad (2018), ICAN (2017), Juan Manuel Santos (2016), Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog (2015), Malala Yousafzai og Kailash Satiarthi (2014), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW (2013), Den europeiske union, EU (2012).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT