Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Colombia fra fredsbyggende nasjon til humanitær katastrofe

KRONIKK: Det gryende håpet om fred og fredsbygging begynner å forvitre i Colombia – som virker å nærme seg mer og mer en humanitær katastrofe for hver dag som går. Vi undrer oss: hvor er det internasjonale samfunnet?

I flere deler av landet marsjeres det mot den voldsomme drapsbølgen i landet; den humanitære marsjen fra Popayán til Argelia for å synliggjøre sin motstand mot den økende volden i regionen, samt at over 2000 eks-geriljasoldater fra FARC marsjerer mot hovedstaden Bogotá for å fordømme og skape oppmerksomhet rundt drapene på 236 eks-geriljasoldater siden signeringen av fredsavtalen. Paramilitarismen i landet vedvarer under nye former, uten at det finnes politikk og planer for å gjøre noe med problemet, ifølge Indepaz.

I denne konteksten er det viktigere enn noen gang at det internasjonale samfunnet tar ansvar for å stable fredsprosessen på beina igjen. LAG mener at det internasjonale samfunnet må endre sin tilnærming til landet, og ta innover seg menneskerettighets-katastrofen i Colombia. I forrige uke var utviklingsminister Dag Inge Ulstein på en virtuell reise i landet, hvor han snakket med sivilsamfunn, myndighetene, representanter fra FARC med flere. I en nettsak om den virtuelle reisen blir ikke den prekære menneskerettighetssituasjonen i landet nevnt med et ord, noe LAG ser på som svært bekymringsverdig.

Ifølge instituttet Indepaz har 278 personer blitt drept i 70 massakrer i løpet av 2020. Foto: Indepaz

I lys av den alvorlige situasjonen i landet sendte LAG og Norsk Folkehjelp i forrige uke et bekymringsbrev til utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Bogotá:

Dear colleagues in the NMFA and the embassy in Bogotá

We would like to draw your attention to the assassination of Carlos Navia, local leader and member of Congreso de los Pueblos and Coordinadora Nacional Agrario (CNA), who was found dead near his home in Argelia, Cauca, on October 26th. The killing is one of many recent assassinations of social leaders in the region. On October 29th, Feliciano Valencia, Senator of the MAIS party, and one of the most high-profiled indigenous leaders in Colombia, was assaulted in Northern Cauca, but fortunately he did not die. According to Indepaz, 246 social leaders and human rights defenders has thus far been assassinated in Colombia in 2020.

Both Carlos Navia and Feliciano Valencia were supposed to accompany the Caravana Humanitaria al Micay, set to start today (30/10) in Popayán, Cauca, and end in Argelia, Navia’s home town, next Sunday (8/11). Cauca is one of the most dangerous departments in Colombia. It connects directly to the Pacific, has both coca plantations and illegal mining, and suffers from heavy presence of different armed groups. The Cañon is an arms and drugs corridor, marred by forced displacement, confinement, assassinations, torture and threats to leaders and local communities. The Caravana aims to show solidarity with these communities, and draw attention to the extremely violent situations the communities face on a daily basis.

Three of our partner organisations, Coordinadora Nacional Agrario (CNA), Congreso de los Pueblos, and Proceso de Comunidades Negras (PCN), have local member organisations in these areas, and together with human rights NGOs, and solidarity groups, they have prepared this Caravan. So far, 500 people are expected to accompany the Caravan.

This notification is on behalf of The Norwegian Solidarity Committee for Latin America (LAG) and Norwegian People’s Aid.

LAG ber den norske regjeringen om å bruke sin posisjon som ikke-permanent medlem av FNs sikkerhetsråd for å sette fokus på den svært betente og bekymringsverdige situasjonen i Colombia, samt øke presset mot stater som ikke forplikter seg til å forsvare sivilsamfunnsorganisasjoner og deres ledere. I konteksten av Covid-19 og en betydelig økning av folkelig misnøye og mobilisering mot de ujevne sosiale og økonomiske vilkårene i landet, bør dette være arbeid som prioriteres av Norge.

Denne kronikken er skrevet av Marte Mørk, praktikant i Latin-Amerikagruppene i Norge

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT