Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

53 norske organisasjoner ber utenriksminister Søreide stå opp for saharawiene

I et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber 53 norske organisasjoner om at Norge forsvarer rettighetene til Vest-Saharas folk når vi går inn i FNs sikkerhetsråd ved nyttår.

I november brøt det ut nye krigshandlinger i Vest-Sahara, et territorium som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Vest-Saharas folk er lovet en folkeavstemning, som aldri er blitt avholdt. Om en måned inntar Norge ett av setene i FNs sikkerhetsråd, og et tverrpolitisk og samlet norsk sivilsamfunn ber nå utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i et åpent brev om å bruke de kommende to årene til å forsvare saharawienes rettigheter.

Blant brevets underskrivere er lederne til alle ni ungdomspartier, samt organisasjoner i fagbevegelsen, menneskerettighetsmiljøet, kirken, bistand og øvrig norsk sivilsamfunn. Brevet appellerer Søreide om å forsvare selvbestemmelsesretten og menneskerettighetene til det saharawiske folk:

«Det er tverrpolitisk enighet i Norge om at saharawienes uomtvistelige rett til selvbestemmelse må respekteres og at Norge ikke anerkjenner Marokkos anneksjon av territoriet. Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, appellerer de undertegnede organisasjoner om en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet», skriver organisasjonene i brevet. 

Se hele brevet på denne lenken

Organisasjonene ber også om å få en stans på eksporten av norsk gass til de okkuperte områdene. I forrige uke anløp et transportskip de okkuperte områdene med gass fra Kårstø i Rogaland. Det er tredje gang i år at et fartøy har forlatt Norge med gass til marokkanske interesser i territoriet.

Brevet ble sendt til utenriksministeren den 1. desember.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT