Et samlet norsk sivilsamfunn ber Søreide stå opp for saharawiene. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara

I et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber 53 norske organisasjoner om at Norge forsvarer rettighetene til Vest-Saharas folk når vi går inn i FNs sikkerhetsråd ved nyttår.

I november brøt det ut nye krigshandlinger i Vest-Sahara, et territorium som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Vest-Saharas folk er lovet en folkeavstemning, som aldri er blitt avholdt. Om en måned inntar Norge ett av setene i FNs sikkerhetsråd, og et tverrpolitisk og samlet norsk sivilsamfunn ber nå utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i et åpent brev om å bruke de kommende to årene til å forsvare saharawienes rettigheter.

Blant brevets underskrivere er lederne til alle ni ungdomspartier, samt organisasjoner i fagbevegelsen, menneskerettighetsmiljøet, kirken, bistand og øvrig norsk sivilsamfunn. Brevet appellerer Søreide om å forsvare selvbestemmelsesretten og menneskerettighetene til det saharawiske folk:

«Det er tverrpolitisk enighet i Norge om at saharawienes uomtvistelige rett til selvbestemmelse må respekteres og at Norge ikke anerkjenner Marokkos anneksjon av territoriet. Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, appellerer de undertegnede organisasjoner om en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet», skriver organisasjonene i brevet. 

Se hele brevet på denne lenken

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Organisasjonene ber også om å få en stans på eksporten av norsk gass til de okkuperte områdene. I forrige uke anløp et transportskip de okkuperte områdene med gass fra Kårstø i Rogaland. Det er tredje gang i år at et fartøy har forlatt Norge med gass til marokkanske interesser i territoriet.

Brevet ble sendt til utenriksministeren den 1. desember.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!