JULIAN ASSANGE blir ikke utlevert til USA. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir ikke utlevert fra Storbritannia til USA, det avgjorde britisk domstol i formiddag. USA har krevd Assange utlevert fra England med begrunnelse i Espionage Act fra 1917, den amerikanske straffeloven om spionasje for fremmede makter og interesser. Domstolens begrunnelse var Assanges sviktende mentale helse og en risiko for selvmord om han ble utlevert.USA har nå 15 dager på å anke dommen til britisk høyesterett, noe som er forventet at de vil å gjøre. «Vi håper USA lar saken ligge, og lar være å anke dommen. Vi er glade for at Julian Assange ikke skal utleveres til USA», skriver Norsk PEN i en pressemelding. «Ytringsfriheten har ikke seiret i dag. Dommeren avviste alle argumenter om at dette er en ytringsfrihetssak, og mener Assange og Wikileaks’ avsløringer faller utenfor ytringsfrihetens rammer», uttaler ytringsfrihetsorganisasjonen. Reportere Uten Grenser (RSF)mener at journalistikkens framtid står på spill i saken mot Assange.

Assange ble i 2019 tiltalt av amerikanske myndigheter for 18 tilfeller av spionasje. Han har den siste tiden sittet fengslet i høyrisiko-fengselet Belmarsh Prison i London. Dersom Assange dømmes i USA for spionasje så risikerer han en dom på 175 år i fengsel.
KORONA-VAKSINE: Israel ligger langt foran i vaksineringen med hele 14,14 % av befolkningen vaksinert allerede. 1. januar holdt statsminister Benjamin Netanyahu og helseminister Yuli Edelstein en pressekonferanse hvor de markerte at 1 millioner israelere allerede er vaksinert. Dette antallet inkluderer ikke de nær 5 millioner palestinerne som bor på den okkuperte Vestbredden eller den Gazastripen. Dette skriver Washington Post om idag. Menneskerettighetsorganisasjoner påpeker at Israel er ansvarlig for hele befolkningen de har under sin kontroll.

Israel har vaksinert 14,14% av befolkningen per 4. januar. Bahrain 3,57% – UK 1,39% – USA 1,28% – Danmark 0,81% – Russland 0,55%, ifølge OurWorldInData. Israel har nær 450.000 tilfeller og 3.433 korona-relaterte dødsfall, viser Transits korona-monitor, med data fra Worldometer.
NORGE I FNs SIKKERHETSRÅD: Kl 18 norsk tid trådte Norge offisielt inn i FNs sikkerhetsråd, etter at den tradisjonelle flaggseremonien ble avholdt. Nå starter for alvor Norges 2-årsperiode i FNs mektigste organ. Sammen med Norge er det MexicoIndiaIrland og Kenya som nå trer inn i Sikkerhetsrådet. Første møte avholdes nå i kveld, og sist gang Norge satt ved dette bordet var i 2002. På grunn av koronapandemien får kun én representant fra hvert land stille i salen. Det er Tunisia som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

Kampanjen for et norsk sete i FNs sikkerhetsråd kostet 34 millioner kroner. «Det er i norsk interesse at det flernasjonale samarbeidet fungerer. Det er vi helt avhengig av, som et lite land. Kriger og konflikter i dag skjer ikke isolert, men får globale konsekvenser også for Norge», uttalte Norges FN-ambassadør Mona Juul til VG 1. januar.
JOURNALISTER DREPT i 2020: 50 journalister ble drept i forbindelse med sitt yrke i fjor, melder Reportere Uten Grenser (RSF) i sin oppsummering av fjoråret. De fleste av disse journalistene ble drept i målrettede angrep. De farligste landene for journalister er Mexico (8), Irak (6), Afghanistan (5), Pakistan (4) og India (4). Det siste tiåret er 937 journalister drept ifm sitt yrke.

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.