Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Verden kan forandres – når vi samarbeider

FORUT er 40 år i 2021. Det er våre engasjerte støttespillere lokalt i Norge som sikrer FORUTs arbeid internasjonalt.

KRONIKK: 6. januar 2021 klippet Nepals helseminister over snora og innviet landets første barnepsykiatriske klinikk. I ei tid der barn og unge over hele verden har det ekstra tøft, gir det dyp mening for FORUT å ha bidratt til at et av verdens fattigste land nå kan gi behandling til barn i krise og deres familier. Vi hadde ikke greid dette alene.

I skrivende stund flytter et team med barnepsykiatrisk helsepersonell i Nepal inn i et nytt bygg. De har levd i provisoriske lokaler i en liten tarm av barnesykehuset og behandlet tusenvis av barn og veiledet foreldre og lærere fra hele landet per telefon de siste årene. Etter pandemien stengte ned samfunnet, ble det en dramatisk økning i henvendelsene til krisetelefonen Child Help Line, som vår partner Child Workers in Nepal driver. Mange barn, som i et halvt år ikke fikk gå på skolen, ble tatt ut av situasjoner med vold og overgrep. Traumer og smerte skal håndteres. Men nå har våre kollegaer noen fagfolk de kan spørre om råd. Og de barn og unge som trenger det, kan få behandling.

Da FORUT i 2014 bestemte seg for å satse egne oppsparte midler på å bygge en barnepsykiatrisk klinikk i Katmandu, handlet det nettopp om dette: at alle våre kollegaer i Nepal, som hver dag arbeidet for barns grunnleggende rettigheter, skulle ha noen å spørre om psykiske lidelser og traumer. Hvordan håndtere et barn som har opplevd omsorgssvikt, vold eller overgrep? Eller hvordan hjelpe foreldre som har et barn som lider?

For at vi skulle klare et slikt løft, trengte vi hjelp. Og hjelp fikk vi. Fra psykologer og psykiatere i Norge. Fra FORUT-faddere og andre givere. Fra lokale næringsaktører som ThermoFloor, Toten Transport og Intek. Og fra kulturlivet. Her står Urbane Totninger i en særstilling. Hvert år har de gitt inntektene fra en sommershowforestilling til FORUT. En slik gest gjør oss både stolte, takknemlige og ydmyke. Og gir oss mye pågangsmot til å arbeide videre.

Psykisk helse kommer til å bli en av vår tids største globale utfordringer. Allerede før pandemien sa Verdens helseorganisasjon (WHO) at 10-20 prosent av verdens barn og voksne får en eller annen form for psykiske problemer, rundt halvparten med forebyggbare lidelser. World Economic Forum har estimert at fra 2010 og fram til 2030 vil vi tape ufattelige 150 trillioner norske kroner på verdensbasis på grunn av psykiske lidelser. En tredel av helsetapet i verden skyldes psykiske lidelser. Og det var som sagt før covid-19. Vi vet det har blitt verre, både her hjemme og i resten av verden.

FORUT er 40 år i 2021. Kampen mot fattigdom og for en rettferdig verden har hele tiden vært vårt mandat. Verdens fattigste trenger mer mat, vaksiner, utdanning og arbeid enn for ett år siden. Barna er som alltid hardest rammet. Deres mulighet til et bedre liv vil avhenge av at de får beskyttelse, støtte og hjelp når de trenger det.

Derfor fortsetter arbeidet vårt i Nepal. Og vår invitasjon til fortsatt samarbeid med våre støttespillere. Klinikken i Katmandu skal ha møbler og utstyr, flere fagfolk skal utdannes. Lærere, foreldre og helsearbeidere skal få veiledning. Vi skal bidra til at Nepal får et psykisk helsetilbud til barn og unge som bidrar til å redusere skadelige skikker, fjerne tabu og gi barn og voksne kunnskap som kan lindre.

Hvorfor? Fordi vi vet at for at barn skal tilegne seg kunnskap, ha en god utvikling, være fysisk aktive og gjøre et arbeid, så må de ha god psykisk helse. Det vi har mellom ørene er og blir det viktigste vi har. Det gjelder her i Norge og det gjelder i Nepal.

Denne kronikken er skrevet av Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT. Den sto først på trykk i Oppland Arbeiderblad.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT