Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Norsk fotball kan vise verden et standpunkt for menneskerettighetene

KRONIKK: Norges Fotballforbund behøver ingen utredning for å vedta norsk boikott av VM i Qatar.

Sommeren 2022 skal fotball-VM arrangeres i Qatar, et land med 2,8 millioner innbyggere, på en halvøy i Persiabukta. Kun én av fem qatarer er født i landet. De fleste innbyggerne er gjestearbeidere fra India, Iran og Nord-Afrika. Gjestearbeiderne utgjør rundt 1,5 millioner mennesker, noe som tilsvarer omlag 90 prosent av arbeidsstyrken i landet. Politiske partier er forbudt i Qatar, landet har blitt styrt av Al-Thani-familien i nesten 150 år, og emiren tar alle større beslutninger.

I ørkenlandet Qatar har menneskerettighetene aldri hatt særlig god grobunn. I februar avslørte den britiske avisen The Guardian at over 6.500 gjestearbeidere har dødd i Qatar siden landet i 2010 ble tildelt fotball-VM i 2022, frem til 2019. I etterkant har eliteserieklubbene Tromsø, Strømsgodset, Viking, Odd, Brann, Vålerenga og Rosenborg alle vedtatt støtte til et opprop om boikott av Norges deltakelse i VM i Qatar.

Menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Amnesty International, samt også FNs arbeidsorganisasjon (ILO), har i mange år varslet om kritikkverdige forhold for gjestearbeidere i Qatar. Riktignok, som Faktisk.no har påpekt, så er det vanskelig å vite eksakt hvor mange fremmedarbeidere som har mistet livet i arbeidsulykker eller dårlige arbeidsforhold tilknyttet selve VM-anleggene, etter VM-tildelingen i 2010.

Vi vet at svært mange fremmedarbeidere i Qatar lever under slavelignende forhold. Vi vet at migranter som har kommet til Qatar for å jobbe dør, på grunn av elendige arbeidsforhold, ekstreme arbeidsdager og elendige boforhold. Vi vet at de fratas pass og reiserettigheter. Det er dette som kalles «moderne slaveri».

I Qatar benyttes en arbeidslivsordning kalt Kafala, som knytter fremmedarbeidernes oppholdstillatelse til deres kontrakt med den private arbeidsgiveren. Hvis et arbeidsforhold avsluttes, selv om det skulle være på grunn av misbruk, mister arbeideren sin migrantstatus i landet. Hvis arbeideren ønsker å bytte arbeidsgiver, må hun eller han ha tillatelse fra sin forrige arbeidsgiver. Dette gjør at mange fremmedarbeidere godtar misbruk, mangel på lønn og at deres pass blir tatt fra dem. Kafala-systemet er svært utbredt i gulf-statene og enkelte naboland. I tillegg til Qatar er Kafala vanlig i Bahrain, Kuwait, Libanon, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

I 2010 ble allikevel landet tildelt å være arrangør for fotball-VM i 2022, også etter massive anklager om korrupsjon i og rundt FIFA etter beslutningen. Qatar slo USA, Australia, Sør-Korea og Japan i konkurransen. Daværende FIFA-direktør Sepp Blatter ble anklaget for korrupsjon og har vært utestengt fra enhver FIFA-aktivtet siden 2015. UEFA-president Michel Platini har vært etterforsket for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av 2022-VM til Qatar.

Press fungerer og endring er mulig. FN og menneskerettighetsorganisasjoner har siden lenge før tildelingen i 2010 fulgt menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Den internasjonale kritikken mot Qatar har vært massiv siden 2010. Hele verden har fulgt byggingen av stadioner og sett hvordan menneskerettigheter og arbeidstakeres rettigheter brytes igjen og igjen. Med halvannet år til VM skal avholdes så innførte landet minimumslønn for fremmedarbeidere lørdag den 20. mars 2020. I tillegg har landet nå opphevet regelen som sier at arbeidsgiver må godkjenne skifte av jobb.

Hassan al-Thawadi leder Qatars organisasjonskomité for VM, og sier at “dette verdensmesterskapet kan være en katalysator for endring, både i Qatar og i andre deler av verden” når det gjelder arbeidstakerrettigheter.

Men det er for sent. Dette VM vil gå ned i historiebøkene som en skam for FIFA og for de nasjoner som deltar. Boikott-aksjonen som nå sprer seg fra fotballklubb til fotballklubb i Norge er drevet fram av supporterne. Vi vil ikke være med på dette VM. Vi vil ikke se dette på TV, og vi vil ikke ha norske landslagsspillere med i kvalik til dette VM.

Det er tre måneder til det ekstraordinære forbundstinget i Norges Fotballforbund, som skal avholdes 20. juni. Der blir Norges deltakelse i Qatar-VM eneste sak. NFF har nedsatt et utredningsutvalg som ledes av Sven Mollekleiv, en mann med lang fartstid i Røde Kors både nasjonalt og internasjonalt. Utvalgssammensetningen var klar 24. mars. 

Hva kan NFF-utvalget endre på nå? Ingenting. Ingen utredning kan konkludere med at Qatar ikke bryter menneskerettighetene eller at mennesker ikke har mistet livet under byggingen av dette VM under slavelignende forhold. Ingen utredning kan konkludere med at det er riktig av Norge å delta i fotball-VM i Qatar i 2022.

Denne kronikken er skrevet av Terje Karlsen, redaktør for Transit magasin – og FFK-supporter. Fredrikstad FK vedtok 10. mars å foreløpig ikke støtte boikotten av Qatar-VM.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT