Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hva gjør vi om USA blir mer antidemokratisk?

KOMMENTAR: I USA foregår det et farlig antidemokratisk spill for tiden.

Republikanere i de fleste av landets delstater legger nå frem en mengde lovforslag som innebærer et snevrere demokratisk spillerom. Også norske politikere bør bekymre seg for dette. Republikanerne kan vinne valg igjen og da blir verden et enda farligere sted å være. Hva gjør Norge da?

Mange har fått med seg NRK-serien Verden under Trump. Den sjokkerer. Vi får innsikt i alle de krisene Trump og USA nesten førte oss inn i. Trumps vanvittig irrasjonelle væremåte, det farlige systemet med en President som bestemmer så mye, gjør at Trump til tider fremsto som en komisk diktator. Det er derfor langt fra morsomt når republikanske politikere nå tar saken i egne hender. De vil slå tilbake ved valg både i 2022 og 2024.

Republikanere vil gjøre det vanskeligere å forhåndsstemme, blant annet ved å ha færre valglokaler og innføre strengere ID-krav. Det handler om å gjøre det vanskeligere på demokratene.

Den frie verdens leder – med et dysfunksjonelt demokrati

USA lider under et dysfunksjonelt system. Forfatteren Jared Diamond, i sin siste bok Upheaval. How Nations cope with Crisis and Change (2019), skriver at ett amerikansk problem er dyre valgkampanjer. Pengene styrer. Det gjør at det er «valg» hele tiden, ved at kongressrepresentanter forventes å dra hjem til sine valgområder for å drive kampanje for å få penger til neste valgkamp. Det har ført til langt færre timer i Washington, og rett og slett mindre kontakt innad i de politiske miljøene, også over partilinjene.

Triksing og miksing med grensene i valgdistrikt har også ført til en form for manipulasjon som ikke er et demokrati verdig. Det manipuleres også med velgeregistrering, noe som gjør at marginaliserte grupper ofte ikke bruker stemmeretten sin.

Diamond er også bekymret for det nisjesamfunnet han mener han ser utvikle seg i USA. Folk kvitter seg med sine Facebook-venner om de sier noe galt om deres parti. Når både barn, ungdom og voksne bruker mesteparten av fritiden med nesa nede i mobiltelefonen sin, blir det mindre sosial kapital og kompetanse i samfunnet.

Det republikanske partiet er en stor del av problemet. Det har blitt et autoritært parti, med klare rasistiske trekk. Det hevder i alle fall doktorgradsstipendiat Ketil Raknes i en kronikk i Morgenbladet. Raknes skriver at partiet siden 1968 i tiltakende grad er basert på hvit nasjonalisme.

Demokrati som sivilisasjon

Demokratiet er ikke bare en teknisk styreform, der vi stemmer ved faste valg, og hvor det eksisterer en utøvende, en lovgivende og en dømmende makt. Demokratiet er så mye mer. Den danske journalisten og forfatteren Rune Lykkeberg kaller det en livs- eller sivilisasjonsform. Og denne sivilisasjonsformen må beskyttes, med ord, og gjennom gjerninger. Det er dypest sett en samtaleform hvor vi avgjør fellesskapets prioriteringer.

Det er en annen type samtaleform enn den President Trumps «We’re going to walk down Pennsylvania avenue»-tale i januar i år viste verden. Trumps tale ga oss innsikt i en voldsom kontakt mellom folket og dets fører. Slike øyeblikk viser oss, for å bruke filosofen Eirik Høyer Leivestads begreper, en suggesjonens ukontrollerte rytme, hvor avstanden mellom tanke og handling kortsluttes. Det blir refleks fremfor refleksjon.

I denne massen av likesinnede gir du opp fornuft, personlighet, ansvar og egeninteresse. Men gjennom å gi slipp på deg selv, blir du belønnet med en kollektiv opplevelse av uovervinnelighet. Det er, skriver Høyer Leivestad, en allmakt som bølger gjennom massen, og avmakten er blåst bort. (Frykt og avsky i demokratiet, Vagant 2020).

Også vårt problem

Republikanerne ønsker seg tilbake den allmakten de har mistet når det nå er en demokrat i Det Hvite Hus. Det er det vi ser på delstatsnivå. I Georgia vil man derfor ha slutt på forhåndsstemming på søndager. Hvorfor? Jo, fordi det er mange svarte kirker i sørstatene som frakter velgere til stemmelokalene på søndager. I et interessant intervju i VG gjort av Jostein Matre kan vi lese at republikanerne har studert hvilke dager svarte mennesker mest sannsynlig stemmer på og hvilke ID-typer svarte mest trolig ikke har. Dette er de valgdagene republikanerne nå vil fjerne og de ID-ene de nå vil kreve. Hvorfor? Fordi nesten 90 prosent av alle svarte stemmer på Demokratene.

Demokratene vil ikke la seg manipulere og kommer nå med egne lovforslag for å hindre en videre uthuling av det amerikanske demokratiske systemet. Men det er ikke gitt at de vil klare det ettersom republikanere kan blokkere avgjørelsene. Ikke minst fordi noen få erkekonservative demokrater kan tenke seg å stemme sammen med republikanerne på nasjonalt nivå. 

Men hvorfor skal vi bry oss så mye om dette dysfunksjonelle systemet her på berget? Jo, fordi USA har fått et betydelig sterkere nærvær i Norge enn noen gang, gjennom amerikanske soldater og nye bombefly som stasjoneres her i visse perioder av året. USA og Russland driver en kald krig mot hverandre, som gjør at vi blir liggende midt imellom. Og USA vil presse land som vårt når det gjelder alt som har med Kina å gjøre. Kanskje inkludert militære operasjoner.

USA er «leader of the free world». Akkurat den ledelsen kan vi så vidt det er tåle så lenge det sitter en demokrat i det Hvite Hus. Men hva skjer om republikanerne nå i de nærmeste årene lykkes i å forringe det allerede svake amerikanske demokratiet?

Denne kommentaren er skrevet av Andrew P. Kroglund, fast spaltist i Transit magasin. Kroglund er forfatter og skribent, hans siste bok er «Termostat. Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden».

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT