spot_img

Vaksiner: – Ny regjeringsplattform er nødt til å gå inn for et unntak på patenter

Fem organisasjoner demonstrerte i dag for ny norsk retning i vaksinefordelingen. Det er markeringer over hele Europa i forbindelse med TRIPS-rådets møte denne uka.

Rundt 75 % av verdens doser med korona-vaksiner er delt ut i kun 10 land. På Victoria terrasse ble ansatte ved Utenriksdepartementet onsdag morgen møtt av fem organisasjoner som ville si sin mening om patenter på vaksiner.

— I dag er vi her fordi vi krever en rettferdig fordeling av vaksiner, så land ikke blir befestet i en fattigdomssyklus i mange år framover. Storbritannia har vaksinert flere enn 132 andre land til sammen. Vi her i Norge får nå danse tett på byens utesteder og ha one night stands, samtidig har kun 4,4 % av befolkningen i Afrika blitt fullvaksinert, sa Julie Rødje, leder for Spire, i sin appell.

Norge har siden tidligere i år ledet TRIPS-rådet, det organet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som har ansvar for såkalte immaterielle rettigheter – inkludert patenter på vaksiner. Norge har – sammen med blant annet EU og Sveits – blokkert India og Sør-Afrikas forslag om et patentunntak på koronavaksiner, medisiner og utstyr for å bekjempe den globale pandemien. 

Å oppheve patenter på korona-vaksiner gir flere mulighet til å produsere dissen vaksinene, mener de fem organisasjonene foran Utenriskdepartementet i dag, og forslagsstillerne i WTO. TRIPS-rådet har møte 13. og 14. oktober, og i den anledning er det markeringer over hele Europa, for unntak på vaksinepatenter, og for rettferdig tilgang på vaksiner og utstyr.

Forventninger til Støre

— Vi har fått et nytt statsbudsjett, og vi får en ny regjeringsplattform i dag. Den er nødt til å gå inn for et patentunntak. Pandemien er ikke over før alle får vaksinen. Ellers vil dette få langtidskonsekvenser, for økonomien, for matsikkerhet, for fattigdom. Mutasjonene vil få betydning for oss alle også i framtida, sier Rødje.

Det var Attac Norge, Amnesty Norge, Handelskampanjen, Karibu og Spire som denne morgenen arrangerte en felles markering. Leder for Attac viser til at det er rom i TRIPS-avtalen til å gjøre unntak for patenter når det er kriser.

— Hvis ikke dette er en krise, hva er da en krise? spør Hege Skarrud.

Nå får vi ny regjering, er det sannsynlig at vi får se en ny linje i TRIPS-rådet fra Norge?

— Da det ble ny regjering i USA så ble det ny bevegelse med en gang. Vi har ny regjering her i Norge nå, det blir ny regjering i Tyskland. Ja, vi tror nå det kan bli endringer også i Norges linje. Det vi har hørt er at frontene om patenter i WTO nå har blitt mykere, skier Skarrud til Transit magasin.

Foto: Terje Karlsen

Selv om global fordeling av vaksiner ikke akkurat var en valgkampsak under høsten valg, så har partiene i den påtroppende regjeringen kritisert den linjen som Solberg-regjeringen har ført når det gjelder patenter. Dette inkludert flere av støttepartiene som sørger for nytt stortingsflertall:

— Nytt norsk lederskap kan sette dagsorden. Derfor er vi her foran Utenriksdepartementet i dag for å få dem på saken. Her ligger det en mulighet, og et ansvar, for de som nå tar over regjeringskontorene, sier Julie Rødje til Transit magasin.

WTO rapporter om at mens mer enn 6 milliarder doser koronavaksiner har blitt administrert ut globalt, har kun 2,2 prosent av befolkningen i lavinntektslandene mottatt minst én dose.

— Vi selger vaksiner vi ikke vil ha, vi selger utstyr vi ikke vil ha, og vi kaller det bistand. Dette er en dobbeltmoral som ikke er verdig noen, og ihvertfall ikke et rikt land som Norge.

– Farmasiindustrien kontrollerer

Skarrud viser til at kjernen av problemet ligger nettopp i den utstrakte monopolmakten som storselskaper får i dagens globale økonomi. Selv om størsteparten av de eksisterende vaksinene har blitt utviklet med offentlige midler, er det legemiddelselskapene og deres investorer som kontrollerer flyten av vaksiner. 

Mens Norge begynner å gi tredje vaksinedose til folk ned i 65-årsalderen, og Oslo fyller dansegulvene, er kun 4,4 prosent av Afrikas befolkning fullvaksinerte. Organisasjonene mener Norges nye regjering er nødt til å snu i WTO:

— Å gi rike, friske mennesker en tredje dose før folk i fattige land ikke har blitt gitt en eneste dose er både usolidarisk og dårlig vaksinasjonspolitikk. Mutasjoner vil skje når vi har store områder som ikke er vaksinert, påpeker Skarrud. 

Budskapet fra dagens markering er at i stedet for å ytterligere legge opp til at noen skal få en tredje eller fjerde vaksinedose, er WTO nødt til å oppheve patenter for å gi flere mulighet til å produsere vaksiner. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
913FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT