Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Norge overtar presidentskapet i FNs sikkerhetsråd. Samtidig trer fem nye land inn i rådet

(Publisert 2. januar, oppdatert 4. januar.) - Flere krevende landsituasjoner skal drøftes av Sikkerhetsrådet i januar, ikke minst Syria, Afghanistan og Libya. Vi vil også følge utviklingen nøye i Myanmar og Etiopia, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Presidentskapet i FNs sikkerhetsråd går på rundgang og i januar er det Norges tur. Både statsministeren og utenriksministeren skal lede møter i Sikkerhetsrådet i New York denne måneden.

Niger hadde presidentskapet i Sikkerhetsrådet i desember, mens Norge skal lede rådet i januar.

— Flere krevende landsituasjoner skal drøftes av Sikkerhetsrådet i januar, ikke minst Syria, Afghanistan og Libya. Vi vil også følge utviklingen nøye i Myanmar og Etiopia, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en uttalelse.

Norges FN-ambassadør Mona Juul holder pressekonferanse tirsdag for å orientere om målene for Norges formannskap i Sikkerhetsrådet. Dette skjer den 4. januar kl. 19 norsk tid, og kan følges direkte på denne lenken:

https://media.un.org/en/asset/k1b/k1by1vxroj

Både statsministeren og utenriksministeren planlegger å besøke New York og lede noen av møtene i Sikkerhetsrådet som Norge arrangerer under presidentskapet i januar.

«Signatur-arrangementer»

Møtene i norsk regi, de såkalte signaturarrangementene, tar utgangspunkt i flere av de uttalte prioriteringene for Norges toårige sikkerhetsrådsperiode.

Norge kommer antakelig til å arrangere tre såkalte «signatur-arrangementer»

Utenriksminister Anniken Huitfeldt vil lede en åpen debatt om kvinner, fred og sikkerhet. Møtet retter søkelyset på behovet for å styrke sammenhengen mellom kvinners deltakelse i politiske prosesser og beskyttelse av kvinner mot trusler og represalier på grunn av slik deltakelse. Det er forventet at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, kommer til å brife Sikkerhetsrådet i forbindelse med møtet.

Statsminister Jonas Gahr Støre vil lede en åpen debatt om behovet for å beskytte sivile når kriger utkjempes i byer og tettbygde strøk. FNs generalsekretær António Guterres antas å delta, og president for Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og andre representanter for sivilsamfunnet vil brife rådet ifm møtet.

Utenriksministeren vil også lede den åpne debatten om den israelsk-palestinske konflikten. 

— Sikkerhetsrådet er en arena for stormaktspolitikk. Geopolitiske spenninger mellom stormaktene gjør seg gjeldende også her. Men hittil har ikke Norge som valgt medlem opplevd å komme i skvis mellom stormaktene. Vi har gode samarbeidsrelasjoner med alle, sier Huitfeldt.

Programmet for januar må godkjennes av medlemmene i Sikkerhetsrådet, dette skjer 4. januar. Norges prioriteringer for januar 2022 har Regjeringen lagt ut på denne lenken.

Tidligere har Norge også tatt til orde for at sammenhengen mellom klimaendringer og konflikt må diskuteres i rådet. Men Huitfeldt sa i november at det var uenighet i Sikkerhetsrådet om dette temaet.

I desember la Russland ned veto mot en resolusjon som formelt knyttet klimaendringene til globale sikkerhetsutfordringer.

Fem nye medlemmer fra 1. januar

Fem land har fast plass i FNs sikkerhetsråd, mens ti av plassene er på rotasjon.

1. januar 2022 startet Ghana, Gabon, De forente arabiske emirater, Albania og Brasil på sin toårsperiode.

USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, og alle disse har hatt plass siden rådets opprettelse i 1945.

Dette er medlemmene av FNs sikkerhetsråd fra og med januar 2022 (årstallet angir utløpsåret som medlem av Sikkerhetsrådet):

Albania (2023), Brasil (2023), De forente arabiske emirater (2023), Gabon (2023), Ghana (2023), India (2022), Irland (2022), Kenya (2022), Mexico (2022) og Norge (2022),

Disse fem landene gikk nettopp ut av rådet: Estland, Niger, Saint Vincent og Grenadinene, Tunisia og Vietnam.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT