Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

– I dag gråter jeg for Pakistan. Nå må vi stille opp – og Norge må ta sitt klimaansvar

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Bildene fra det vakre, men hardt prøvede landet er rystende og det treffer meg midt i hjertet å se hvordan hus og mennesker skylles av gårde med vannmassene. Husdyr, avlinger, veier, strømmaster. Alt forsvinner inn i en malstrøm av illsinte, fossende vannmengder som ødelegger alt på sin veg. Der terrenget flater ut, legger det seg overalt. En tredel av det gigantiske landet ligger nå under vann.

For snart tretti år siden var jeg nettopp i områdene fra høyfjellene i nord til jordbruksslettene lenger sør i Pakistan. Vi tilbrakte seks uker i landet, og dro fra hovedstaden Islamabad via Kashmir og Karakoram til Kina og tilbake. Jeg var på en tur knyttet til studiene mine i geografi på Universitetet i Bergen, og fikk møte utrolig mange flotte folk. Området er svært mangfoldig, preget av flere ulike språk og kulturer. Vi opplevde noen av verdens vakreste dalfører og fjelltopper. Mye av fjellområdene er dekket av isbreer, og det har skjedd før at ekstremværet treffer folk hardt her.

Men nå er det annerledes. Dette er nettopp den klimadystopien som forskerne har beskrevet for alt for lenge siden. Det er lett å bli motløs.

Men det er ikke for sent å hindre at klimaendringene skal akselere. Vi har muligheten til å vise veien mot et utslippsfritt samfunn, men vi har ingen tid å miste. Løsningene finnes, og Norge er et av landene som har størst muligheter av alle til å gå foran. Vi må flytte aktiviteten fra olje og gass over til nye energiformer, sirkulær økonomi og kutt i ressursbruken. Vi må satse mer på tog, kollektiv, sykkel og gange fremfor motorveier, og gjøre all transport utslippsfri. Vi har allerede løsningene. Så må vi fjerne alle utslipp fra industrien vår, og vi må gjøre tiltak i landbruket. I tillegg til å fjerne utslippene må vi ruste det norske samfunnet for de endringene som kommer. Sannsynligvis er vi det landet i verden med best forutsetninger for å få det til. Derfor trengs MDG og grønn politikk mer enn noensinne for å komme i gang.

Nå ønsker jeg meg bare at ekstremværet i Pakistan avtar de neste dagene og ukene. Opprydningsjobben som står foran den pakistanske befolkningen er massiv. De som har blitt rammet vil trenge vår hjelp og støtte i lang tid fremover, og vi må stille opp med alt vi kan. For nå trenger befolkningen i Pakistan vår solidaritet og land som Norge må ta sitt klimaansvar på alvor.

Arild Hermstad er konstituert leder i Miljøpartiet De Grønne. Denne ytringen ble først publisert på Hermstads Facebook-profil.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT