Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Rapport: Barn og unge blir utsatt for grove overgrep på fluktruta over Balkan

Barn og unge som har flyktet til Europa, blir utsatt for fysisk, psykisk og seksuell vold på den beryktede Balkan-ruta, viser en ny rapport fra Redd Barna.

Organisasjonen retter hard kritikk mot den europeiske asyl- og flyktningpolitikken, som den mener er grunnen til at mindreårige settes i livsfare etter at de er ankommet Europa.

Rapporten har fått navnet «Wherever We Go, Someone Does Us Harm» og ble publisert tirsdag. Den konkluderer med at alle barn som flykter over Balkan, trolig blir utsatt for en eller annen form for overgrep.

– Smuglere lar folk dø

Det går det også fram at overgriperne for det meste enten er politifolk som vokter grensene, eller menneskesmuglere.

– Barna forteller at smuglere noen ganger dreper eller etterlater barn og voksne i en tilstand som de ikke kan overleve på egen hånd, og likene blir liggende slik at andre barn som reiser den samme ruten, ser dem, skriver Redd Barna i rapporten.

De forteller også at de har måttet reise i overfylte biler, sove i skogen der de fryktet å bli angrepet av ville dyr, samt i okkuperte bygninger der de risikerte overgrep.

– Mens vi reiste med en båt i mørket, og politiet ikke måtte høre eller se oss, begynte et av barna å gråte mens det lå i armene på moren. Smugleren tok barnet fra moren og kastet det over bord for å få barnet til å ti stille eller for å beskytte seg selv, sier Sarina, ei 19 år gammel jente som er intervjuet i rapporten.

Hun forteller videre at også moren ble kastet over bord:

– Moren begynte å krangle med ham, hun forsøkte å skrike, og da dyttet smugleren også henne over bord, og ingen vet hvor de er nå. Det er en sann historie som ingen vet om, sier hun.

LES OGSÅ:

Skarp kritikk mot EU

Redd Barna retter i rapporten skarp kritikk mot flyktning- og asylpolitikken som EU og landene på Balkan har valgt å føre for å avskrekke folk fra å reise nordover i Europa. Det gjør også generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i Norge.

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna. Foto: Redd Barna / Nora Lie

– Denne politikken går hardt utover mennesker på flukt, spesielt barn. Det er ingen tvil om at det foregår helt klare menneskerettighetsbrudd på europeisk jord. Barn blir presset tilbake fra grensene i stedet for å få innfridd retten til å søke asyl, sier hun i en pressemelding.

Undersøkelsen er gjort i Bosnia-Hercegovina og Serbia i samarbeid med Universitetet i Sarajevo. 48 barn og unge i alderen 13 til 19 år er blitt dybdeintervjuet i en periode på tre måneder i slutten av 2021. De fleste er mindreårige gutter som har reist alene. Alle forteller at de er blitt utsatt for en eller annen form for vold på reisen, direkte eller indirekte.

Flere sier at de er blitt kledd nakne, tvunget til å stå ute i kulden, blitt utsatt for elektrosjokk og slått med stokker.

I snitt hadde barna og ungdommene vært på flukt i fire år.

Seksuelle overgrep

Rapporten avdekker en kritisk mangel på beskyttelse av barn og ungdommer som krysser grensene sørøst i Europa. Vold er en nærmest unngåelig del av reisen, og ett av tre barn opplever at det ikke er noen som kan hjelpe dem.

– Uegnede og ofte umenneskelige mottaksforhold i fengselslignende leirer forverrer barnas lidelser, og mangelen på egnet støtte til psykisk helse øker risikoen for skader, heter det videre.

Når det gjelder seksuelle overgrep, er mindreårige gutter som reiser alene, spesielt utsatt. Rapporten avdekker også at mange barn blir utnyttet enten til å hjelpe smuglerne eller til sexarbeid. Temaet er tabubelagt, og ingen forteller at de er blitt utsatt for seksuelle overgrep selv, men to av tre sier de har sett at andre er blitt utsatt for det.

Også mottakene i EU-landet Hellas oppleves som utrygge. Også der risikerer barna å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep.

LES OGSÅ:

– Slår barn som bråker

En 13 år gammel gutt forteller hvordan menneskesmuglere bruker vold for å få barna til å være stille.

– Når barna bråker, eller når de ikke lytter, så bare slår og slår han. De må være stille, får ikke lov å forstyrre og må respektere de som er eldre, sier han.

Fagpersoner som har jobbet med barna, samt barna selv, forteller om selvskading, selvmordsforsøk og rusmisbruk som forsøk på å håndtere den stressende situasjonen.

– For oss er det veldig tydelig at dette er en del av mangelen på lovlige veier til Europa. Vold er en del av utøvelsen av grensekontrollen. Det gjelder hele Balkan-ruten, sier Sofia Rönnow Pessah i svenske Redd Barna til TT.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT