Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Demonstrasjon mot nazisme i Oslo søndag ettermiddag

Lørdag 29. oktober marsjerte 35 nazister gjennom Oslos gater. Søndag stilte mer enn ti ganger så mange til motdemonstrasjon på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

SE BILDESERIE NEDERST I DENNE ARTIKKELEN.

Det var både alvor og duskregn i luften da en rekke antirasister og demonstranter søndag ettermiddag møttes til markering i Oslo. Det var Antirasistisk fellesskap og Sofia Rana som hadde mobilisert på kort varsel.

Arrangements-beskrivelsen lød slik: «I dag prøvde nazier seg på en marsj i Oslo, den ble heldigvis kortvarig. Vi samles i morgen til en kort punktmarkering på Eidsvolls plass for å vise at vi står samla mot nazisvin som prøver å vise seg i byen vår. Ingen nazister i våre gater! Møt med parole og ta med venner.«

Og både paroler og venner kom. Rundt regnet 400 mennesker møtte opp til demonstrasjonen der markeringen startet med slagordet: «Hele Oslo hater nazister, vi er alle antifascister.»

Flere hundre hatt møtt opp til markering mot nazisme foran Stortinget, søndag ettermiddag. Foto: Kristina Quintano

«Det er fantastisk å se så mange mennesker samlet», sier Sofia Rana, fra Antirasistisk senter. «Jeg er glad for å se at Oslo responderer på denne måten på søpla som var her i byen vår i går. Dette er veldig veldig bra. Det er akkurat sånn Oslo skal respondere.»

Sofia Rana
Sofia Rana, en av initativtakerne til dagens markering. Foto: Kristina Quintano

En rekke appellanter var samlet på kort tid, og først ut var forfatter, slampoet og aktivist Guro Sibeko, som fredag lanserte boken ”Alle blir fri” – en sakprosabok som nettopp handler om hvordan vi skal bli kvitt rasisme.

Markeringen startet med at Sibeko slammet dedikasjonen til den nye boken sin:

Denne går til deg som er lei.

Lei av å gråte, lei av å trøste

lei av å kjenne på verken i brystet

lei av å late som du ikke så

lei av å snu deg bort, lei av å gå

lei av å ta imot slag etter slag

lei av at ingen tror du kan et fag

lei av å lære å lage sju slag

kvede og lokke og sy din egen bunad

alltid være med når noen vil ha dugnad

alltid le når noen roper ”gå, mann”!

for at de skal se at dette her er ditt land

lei av å bli stoppa helt tilfeldig

av tollen og politi som alltid har veldig

god tid til å kontrollere deg

alltid folk nok til å arrestere deg

men som ikke kan klare å assistere deg

når nazijævler terroriserer deg. 

Blant andre appellanter var Siavash Mobasheri, gruppeleder for Rødt Oslo og byrådsleder Raymond Johansen

«Tusen takk for at dere kommer», begynte Raymond Johansen.

«Denne byen har dype spor om hva nazister og rasister har gjort. De av dere som er så gamle at de husker at de kastet en bombe inn i 1.mai toget, de av dere som husker Hadelandsdrapene, de av dere som gikk i demonstrasjon i januar 2001 etter drapet på Benjamin Hermansen hvor førti tusen Oslofolk viste ryggen til rasisme og nazisme. Vi vet hvor viktig det er å gjøre dette.»

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) holdt en av appellene i markeringen mot nazisme. Foto: Kristina Quintano

Videre snakket Lan Marie Berg fra MDG om hvor redd hun selv hadde vært som ung:

«Den beste måten å vise motstand på er dette, å vise at vi er mange som ikke tolerer dette. Da Benjamin ble drept var jeg tretten år. Da følte jeg på en dyp utrygghet.» Videre understreket hun viktigheten i at vi står sammen og sier i fra om den utryggheten mange av oss føler på. «Vi må fortsette å kjempe mot fordommer og rasisme og fascisme her i våre gater.»

Lan Marie Berg (MDG). Foto: Kristina Quintano

Også oversetter, forfatter og representant for Antifascistisk kor, Lene Auestad, var blant de som sa fra scenen at hun var både sint og sjokkert over gårsdagens hendelse. Etter at hun hadde lest fra menneskerettighetserklæringen sa hun videre at «Norge har blitt et samfunn der trusler mot minoriteter har blitt normalisert. Oslo som en hovedstad skal være flerkulturell med et mangfold av uttrykk.»

Flere holdt sterke og viktige appeller. Hele arrangementet kan du se strømmet hos Budbringeren fra Helvete.

I det solen gikk ned og duskregnet lettet avsluttet markeringen med allsang før de fremmøtte gikk i tog videre nedover Karl Johans gate og fortsatte med flere spontane taler ved Osvald-monumentet foran Østbanehallen.

Guro Sibekos sterke tekst avslutter med:

Denne går til deg som er lei av å prate 

som om du var verdens mest oppskrapa plate 

av å si det er vi, ikke dem og oss!

Denne går til deg som vil reise deg og slåss. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT