Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Erklærer nasjonal unntakstilstand etter jordskjelv i Ecuador

461 personer er skadd, og minst 15 døde, etter at et jordskjelv rammet Ecuador den 18. mars. I går meldte president Guillermo Lasso nasjonal unntakstilstand og iverksetter flere tiltak for å starte gjenoppbyggingen av de rammede områdene.

Ecuadors president Guillermo Lasso erklærer nasjonal unntakstilstand etter jordskjelvet som rammet landet lørdag 18. mars. Det meldte han i en tale til folket søndag kveld. 

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS opplyser at skjelvet hadde sitt senter i kystregionen Guayas, rundt 80 kilometer sør for Guayaquil, landets største by. Det er imidlertid naboprovinsen El Oro, på grensa til Peru, som er hardest rammet av skjelvet, melder lokale medier. 11 av de døde, i tilegg til 400 skadde er fra denne provinsen.

Videoklipp i sosiale medier viser hvordan mennesker strømmer ut i gatene i Guayaquil og andre byer i området. I boligområdet langs elvemunningen Salado, sørøst i Guayaquil kollapset flere hus ned i elva. Mercy Fajado forteller at hun var hjemme med sine to døtre da skjelvet begynte.

— Jeg fortet meg ut med døtrene mine, det var så vidt. Like etter at vi hadde kommet oss ut falt hele huset sammen, forteller hun til den nasjonale avisa El Universo.

Skjelvet kunne også kjennes nord i Peru. I den peruanske grensebyen Tumbles døde en fire år gammel jente da en murstein traff henne i hodet.

Et jordskjelv med styrke på 6,8 rystet denne uken kysten av Ecuador. Kart: Instituto Geofísico Ecuador

President Lasso startet talen sin med å vise solidaritet med familiene til de døde og andre som ble rammet av skjelvet.

— Dette er en smerte som alle Ecuadorianere føler på, sa Lasso under talen. 

Også flere bygninger og infrastruktur ble skadet under skjelvet. Myndighetene melder at 89 private hjem er ødelagt, og 192 husstander er berørt. I tillegg er skoler, helsesentre, veier og annen offentlig infrastruktur blitt skadet i åtte provinser. Tiltak for de som har mistet hjemmene sine, som opprettelsen av midlertidige herberg og kuponger for husleie, er blitt iverksatt.

Skjelvet hadde en styrke på 6,8, og er det sterkeste man har sett i denne regionen av Ecuador, siden man begynte å registrerer skjelv på 1900-tallet. Professor Marcelo Moncayo som har forsket på sykluser av jordskjelv i Ecuador, er overrasket over styrken på skjelvet. 

— Det som er overraskende er at man forventet et skjelv på 6,1 i styrke, men fikk et på 6,8. Dette er historisk for regionen, sier Moncayo til avisa El Universo

Han mener landet er på vei inn i en seismisk reaktivering, som innebærer en høyere frekvens av jordskjelv.

— De siste årene har man sett flere skjelv på en styrke over 4,5. Det vil det også komme fler av nå, forklarer Moncayo.

Etter det første skjelvet på 6,8, er det registrert 24 etterskjelv. Det kraftigste hadde en styrke på 4,9 og kom like etter det første. Det ble registrert små og mellomstore skjelv helt fram til kl 14.00 i går 19. mars.

Denne artikkelen er skrevet av Emilie Aylin Páez Rokseth, hun er journalistpraktikant hos Transit Magasin vårsemesteret 2023.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT