Har Deichman gjort en tabbe? Camus om Camus

Det er mye som tyder på at Deichman ikke visste hvem de slapp til på arrangementet med den franske forfatteren Renaud Camus 11. mai. Transit magasin har snakket med Jean-Yves Camus.

- I Frankrike ville ingen offisiell arrangør ha invitert Renaud Camus, sier Jean-Yves Camus (innfelt). Litteraturhusets Susanne Kaluza avviste Legatum ifm en tidligere boklansering. Foto av Renaud Camus: Wikimedia / Renaud Camus / CC BY 2.0

(Transit magasin, Paris) Det omstridte arrangementet for lanseringen av Camus’ bok «Le Grand Remplacement» på norsk, 11. mai, der forfatteren vil medvirke digitalt, skal ifølge det Transit magasin erfarer være på grunn av bibliotekets digitale bookingsystem, som ikke er forhåndsmoderert.

Deichman har et system hvor alle arrangører kan få booke lokale til arrangementer, og så ble deltakerne kanskje ikke sjekket godt nok. Om i det hele tatt. Da arrangementet ble offentliggjort av Legatum Forlag var det mange som var overrasket, for ikke å si sjokkert, over at et nasjonalt bibliotek ville huse et så omstridt program.

DETTE ER SAKEN: Høyreekstrem forfatter invitert til Deichman bibliotek i Oslo

Transit magasin har spurt den kjente franske forskeren på høyreekstremisme, Jean-Yves Camus (ikke i slekt med Renaud Camus), om hva han synes om arrangementet:

— I Frankrike ville ingen offisiell arrangør ha invitert Renaud Camus. Han deltar bare på mindre, private sammenhenger, som å dedisere bøkene sine i en bokhandel. Da er det hver gang mange deltakere.

Hvorfor er det sånn? 

— Det er mange grunner til det, ikke minst at Camus er dømt flere ganger. Institusjonene vil ikke skape polemikk. Det blir ofte motdemonstrasjoner av antirasister og man vil unngå bråk. Det er ikke nødvendig å invitere noen som er mistenkt for rasisme.

Jean-Yves Camus. Foto: Flickr / CC BY-NC-ND 2.0

Jean-Yves Camus velger sine ord med omhu. Renaud Camus har blitt anklaget for rasisme flere ganger, men anker dommene hver gang. Da har man ifølge fransk lov ikke lov til å skrive om det før rettsprosessen er fullbyrdet. Det ble den i hvert fall da Renaud Camus ble dømt for antimuslimsk rasisme i 2014.

Renaud Camus blir også beskyldt for å ha inspirert terrorangrep, særlig i Christchurch 15. mars 2019, da Brenton Tarrant drepte 51 personer. I manifestet sitt siterte han Renaud Camus, og henviste også til Anders Behring Breivik.

— Renaud Camus kan ikke holdes som ansvarlig for angrepet. Han (Tarrant, red.anm.) kan ikke ha lest boka, men bare funnet et sitat på internett. Dessuten oppfordrer han ikke til å drepe innvandrere, men å sende dem bort, hevder Jean-Yves Camus.

Selv forsikrer Renaud Camus at teorien hans verken er nynazistisk eller rasistisk, men spesifiserer imidlertid at den store forflytningen i seg selv er en «nazistisk praksis». Han hevder videre at den franske befolkningen ville blitt « urfolk» i visse territorier: «Vi kaller folkelige nabolag nettopp de nabolagene som urbefolkningen ble drevet ut av en slags etnisk rensing, vi kaller folkelige nabolag de nabolagene der det franske folket ikke lenger er til stede, er det ikke noe mer løgnaktig.» Dette og adskillig mer uttalte forfatteren i et intervju på Sud Radio i 2022.

LES OGSÅ: Forlag reagerer på at Forleggerforeningen aksepterer konspirasjonsteorier fra ytre høyre

Legatum Publishing ønsket tidligere i år å arrangere lansering av Rikard Högbergs «Old Europe Stop the Great Replacement» på Litteraturhuset i Oslo, men Litteraturhuset sa da nei til Legatums forespørsel:

Susanne Kaluza. Foto: Litteraturhuset

— Vi er en privat og uavhengig stiftelse, og avgjør selv hvem som får leie av oss. Litteraturhuset har 1700 ulike arrangementer i året og høy takhøyde på hvem som får leie våre saler, men det betyr ikke at vi ikke skal ha noe tak, sier daglig leder Susanne Kaluza til Transit Magasin denne uka.

— Legatum forlag hadde et arrangement om en antikk bok om Fridtjof Nansen hos oss i fjor, det vurderte vi til innenfor grensen mens Legatums arrangement om The Great Replacement, faller utenfor det vi ønsker å gi plass til hos oss, sier Kaluza.

De ansatte ved Deichman bibliotek er ikke glade for å måtte huse dette arrangementet, og fagforeningene har protestert, blant annet i en kronikk i Dagsavisen.

— Basert på lovverk og avveiing av de ulike brukernes interesser beslutter vi hvordan dette løses, sier bilbioteksjef Knut Skansen i en Facebook-oppdatering i dag.

— Vi gjør ingen vurdering av hvem som låner, og vi har ingen hjemmel til å nekte utlån. Vi kan bare nekte å låne ut til virksomhet som er i strid med norsk lov, sa Skansen til Transit magasin forrige uke.

Nettverket «Oslo mot rasisme» mobiliserer på sin side til demonstrasjon utenfor Deichman samme dato, 11. mai, under mottoet «Ingen rasister i våre bibliotek!». 

— Det er en lang tradisjon, sier Sofia Rana fra Rødt, til Transit Magasin.

— Vi prøver å forklare hvem det er som kommer. Dette er en rasist som fremhever konspirasjonsteorier og som har ført til terror. Det hører ikke hjemme på et norsk offentlig bibliotek, sier hun. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her