Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Moldova trekker seg fra postsovjetisk organisasjon

Moldova har startet en prosess for å forlate Samveldet av Uavhengige Stater (SUS). Presidenten i parlamentet sier at den russiske invasjonen i Ukraina gjør at organisasjonen «ikke lenger kan kalles et samvelde.»

Presidenten i det moldovske parlamentet Igor Grosu kunngjorde i går – mandag 15. mai – at han har satt i gang prosedyrer for å trekke Moldova ut av den interparlamentariske forsamlingen til Samveldet av Uavhengige Stater (SUS).

«Etter 30 år har det blitt klart at Moldovas tilstedeværelse i strukturene til SUS ikke har hjulpet oss å løse konflikten i Transnistria, og ikke har hjulpet oss å få den russiske hæren bort fra territoriet til republikken Moldova», sa Grosu ifølge den rumenske utgaven av tidsskriftet Newsweek.

President i det moldovske parlamentet Igor Grosu. FOTO: Wikimedia Commons

Grosu sa også at det å trekke seg fra den interparlamentariske forsamlingen er første skritt, og at myndighetene nå vurderer de neste skrittene. 

Samveldet av Uavhengige Stater er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt 8. desember 1991, samtidig med at Sovjetunionen ble oppløst. I motsetning til Sovjetunionen er medlemmene suverene stater.

Bortsett fra de tre baltiske statene sluttet samtlige tidligere sovjetrepublikker seg i utgangspunktet til SUS. Georgia meldte seg ut i 2008 etter den russiske invasjonen i august samme år. Ukraina var en av grunnleggerne av SUS, men trakk seg ut i 2018.

Siden 1990 har deler av Moldova vært okkupert av russiske styrker. Dette området er kjent som utbryterrepublikken Transnistria, og er ikke anerkjent av andre land. De siste månedene har Moldova vært utsatt for russiske forsøk på destabilisering.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT