Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Valgfusk, protester og hyllester – slik var det aserbajdsjanske valget

(BLANKSPOT) Onsdag sjuende februar var det presidentvalg i Aserbajdsjan. Uten håp om endring i den autoritære staten brukte mange valgdagen til å vise sin misnøye med regimet.

Det aserbajdsjanske mellomvalget ble før valgdagen kalt det «kjedeligste noensinne» av Bahruz Samadov, en aserbajdsjansk statsviter ved Charles University i Praha. Han mente at det var åpenbart hva utfallet ville bli.

Ifølge de aserbajdsjanske valgmyndighetene, hadde Ilham Aliyev 92,1 prosent av stemmene da omtrent 55 prosent av stemmene var talt opp. I følge valgmyndighetene var valgdeltakelsen 76,73 %, noe som plasserer landet på nivå med fungerende demokratiske stater. Tallene skal tas med en klype salt og i lys av at resultatene ble offentliggjort før valglokalene i det hele tatt åpnet ved presidentvalget i 2013.

Til Aftonbladet sa den svenske analytikeren Hugo von Essen, ved Center for Eastern European Studies, som er tilknyttet Utenrikspolitisk Institutt, at valget var «rigget».

I forkant av valget ble valgobservatører fra Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) nektet deltakelse, noe som førte til at PACE 24. januar stemte for å frata Aserbajdsjan landets stemmerett i 2024. Aserbajdsjan stoppet også en sveitsisk valgobservatør fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ved grensen, siden han også stemte for midlertidig ekskludering av Aserbajdsjan fra PACE.

Før valget var det mange meldinger om personer som enten hadde blitt fratatt valgkort eller husholdninger som ble sagt å ha et mye større valgregister enn det som ble sagt. Bilder og videoer fra valgdagen som sirkulerte i sosiale medier viser at folk møtte opp på flere ulike valglokaler for å stemme.

Imidlertid har de tilsynelatende uregelmessighetene blitt avbrutt av symbolske protester. I løpet av høsten ble et stort antall demokratiforkjempere og åtte journalister arrestert. Demonstrerende velgere har tatt bilder av stemmesedlene deres der de enten stemte på de arresterte, krevde deres frihet eller åpenlyst kritiserte Ilham Aliyev.

Flere av dem har krysset av for alle navn bortsett fra Ilham Alijev. En annen har skrevet at han stemmer på fotballklubben Fenerbace. Flere stemmesedler har blitt dedikert til samvittighetsfangen Gubad Ibadoglu, som i flere år forsøkte å registrere et politisk parti, men ble nektet.

Journalister som besøkte valglokalene vitner om at de enten ble hindret i arbeidet av stemmetellere eller kjørt bort fra stedet – til tross for at loven ga dem rett til å møte uten tillatelse.

Den aserbajdsjanske aktivisten Samed Shichi sier til Blankspot at han registrerte seg som valgobservatør og flyttet mellom seks forskjellige valgdistrikter.

– Vi filmet og tok opp handlinger som fremstod som valgfusk. De offentlig oppnevnte valgobservatørene forsøkte å forstyrre oss, ved for eksempel å propagere mot meg slik at jeg skulle begynne å si i mot dem, slik at de kunne ringe politiet, sier Samed Shichi.

Aktivisten och forfatteren Samed Shichi, ved en debatt i august. Foto: Nurlan Libre

Han sier at de andre valgobservatørene tydeligvis ble sendt av regjeringen.

– Observatører og stemmetellere var tydelig knyttet til staten. Det viste seg at de jobbet side om side. Da jeg kom, som også var registrert valgobservatør, var det tydelig at jeg var «utenfra». De fulgte etter meg, tok bilder og sendte dem videre et sted, sier Samed Shichi.

Han var også vitne til hvordan de samme personene dukket opp i flere valglokaler.

– Vi så én person stemme i flere ulike valglokaler. I sannhet var det ingen ekte konkurranse [til Ilham Aliyev]. Det så ut til at folk ble busset inn fra arbeidsplassene sine for å stemme, med trusler om oppsigelse ellers. Det kommer meldinger fra skoler om at foreldre til barna har fått beskjed om å stemme, sier Samed Shichi.

Til slutt sier han at han møtte en representant fra OSSE.

– Jeg møtte en representant fra OSSE. Han ønsket ikke å svare på noen spørsmål om valget og unngikk spørsmålene mine.

Jeg møtte en representant fra OSSE, han ønsket ikke å svare meg om valget. Han unngikk spørsmålene mine.

Blant de internasjonale valgobservatørene som ble godkjent, var det bare OSSE som så ut til å representere en legitim institusjon. En rapport fra valgdagen ventes lagt fram torsdag.

Ellers meldes det at utenlandske valgobservatører var til stede. De største delegasjonene kom fra Russland og Italia. Den russiske delegasjonen berømmet det aserbajdsjanske valget og sa at det vil tjene som modell for det russiske valget i mars i år. Den italienske delegasjonen kom fra det høyreliberale Italia Viva og det nasjonalkonservative regjeringspartiet Fratelli D’Itallia.

De utenlandske valgobservatørene, som mangler formell valgobservatør-legitimasjon, har enstemmig berømmet det aserbajdsjanske valget.

Da de første foreløpige valgresultatene ble offentliggjort, roste flere verdensledere Ilham Aliyev for valgseieren. Blant de første var den ungarske statsministeren Viktor Orbán, som understreket at forholdet mellom Aserbajdsjan og Ungarn bør fortsette å blomstre.

Deretter fulgte samtaler fra blant andre Hviterussland Aleksandr Lukashenko, Tyrkias Recep Tayyip Erdogan, Serbias Viktor Vucic, Irans Seyyed Ebrahim Raisi, Kinas Xi Jinping og Tadsjikistans Emomali Rahmon.

Ifølge opplysninger har ingen land i det demokratiske Vesten svart.

Torsdag er det ventet at Ilham Alijev skal holde sin seierstale.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT