Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Politirazzia mot journalister i Aserbajdsjan

(BLANKSPOT) Onsdag ettermiddag 6. mars slo det aserbajdsjanske politiet til mot Toplum TV-mediehuset og medieplattformen 3 Republic. De regnes for å være det siste uavhengige mediet i landet som så langt ikke er nedlagt eller tvunget i eksil.

Razziaen førte til arrestasjon av 21 personer. I løpet av kvelden ble 14 av dem løslatt og politiet har tatt ut siktelse mot de resterende sju. Seks av journalistene fra Toplum TV er anklaget for å «smugle i konspirasjon med andre», noe en fra 3 Republic også er anklaget for.

Toplum TVs YouTube-kanal, som er deres primære plattform, ble hacket i går kveld og deretter tatt ned.

Politiet sier også at de fant kontanter i journalistenes hjem og kontorer. Moren til Farid Ismayilov, en av de arresterte journalistene, sa til media at hun jevnlig sender penger til sønnen sin, siden lønnen ikke strekker til.

Blant de 14 som ble løslatt, var de fleste unge journalister eller personer som utdanner seg til journalister. I aserbajdsjanske pro-demokratiske kretser blir statens strategi pekt ut som en skremselsteknikk. Pågripelsen skal ifølge dem være en advarsel.

Totalt er mellom 15 og 20 journalister arrestert i landet siden i høst.

I fjor høst ble Abzas Media, den største uavhengige medieplattformen i landet, stengt av staten. Ledelsen ble arrestert i det som omverdenen anklager for å være på klart oppdiktet grunnlag. Politiet sier også at de fant kontanter i hjemmet til direktøren for Abzas Media.

Aserbajdsjan ble rangert som den minst demokratiske i Europa i Freedom Houses nye demokratiindeks. Med sju av 100 poeng havnet Aserbajdsjan under land som Hviterussland, Iran og Russland. Arrestasjonen av redaktørene i Abzas Media ble sett på som en sav grunnene til rangeringen. Den andre var utvisningen av over 100.000 armenere fra Nagorno-Karabakh i fjor høst.

Tirsdag 5. mars gratulerte presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, presidenten i Aserbajdsjan, Ilham Aliyev, med valgseieren en måned tidligere. At det har tatt så lang tid er fordi valget ikke anses som uavhengig. Von der Leyen understreket at Aserbajdsjan er en viktig partner i EUs østlige partnerskap.

EU-parlamentet kritiserte EU-kommisjonen i fjor høst for ikke å ha en klar strategi overfor Aserbajdsjan og ønsket å innføre sanksjoner mot landet. I en rapport om landet vedtatt av EU-parlamentet 29. februar 2024, ble kritikken gjentatt. EU-parlamentets vedtak er imidlertid ikke bindende.

Polisen har ”forseglet” Toplum TV’s kontor. Foto: Ulviya Ali

Den 5. mars fant også en parlamentarisk debatt sted i Aserbajdsjan. Der argumenterte Zahid Oruj, lederen av parlamentets menneskerettighetskomité, at alle journalister og bloggere som kritiserer Ilham Aliyev bør betraktes som fiender av staten. Inkludert i dette også internasjonale medier, som OCCRP, og han krevde at utenlandske stater skulle frata aserbajdsjanske diasporajournalister deres asyl.

Blankspot (som har levert denne artikkelen, red.anm.) har tidligere blitt utpekt som fiendtlig mot Aserbajdsjan av en tenketank som jobber med politikkutvikling for staten.

Utover ettermiddagen fortsatte imidlertid uavhengige journalister å rapportere om og om Toplum TV. En av dem, Ulviya Ali, rapporterte at politiet stoppet dem fra å komme i nærheten av kontoret. Da politiet dro, hadde de «forseglet» døren med en forsegling.

I løpet av torsdagen uttrykte USA bekymring for utviklingen av hendelsene.

«Vi er dypt bekymret over rapportene om at aserbajdsjansk politi tok beslag på kontoret til den uavhengige nyhetskanalen Toplum TV og over arrestasjonene av flere uavhengige journalister og sivilsamfunnsaktivister i Aserbajdsjan i dag.

Vi må uttrykke vår sterke misbilligelse av de fortsatte forsøkene på å skremme, undertrykke og straffe journalister, sivilsamfunnet og opposisjonen.

Vi oppfordrer Aserbajdsjan til å avslutte trakasseringen av de som utøver sine grunnleggende friheter og kreve løslatelse av alle som er ulovlig internert i politisk motiverte saker. Ingen skal fengsles eller på annen måte straffes for å utøve ytringsfrihet.»

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

Blankspot, logo
Rasmus Canbäck
+ artikler

Rasmus Canbäck er frilansjournalist som jobber for det svenske reportasjemagasinet Blankspot.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT