Forfatter: Torolf E. Kroglund
Forlag: Cappelen Damm
Visste du at den kloke gamle i hagen er et sentralt motiv i både kinesisk og japansk kunst? At eplet sannsynligvis stammer fra Kasakhstan og at tulipanen ikke stammer fra Nederland, at forskning viser at trær har stor effekt på menneskers psyke og at det finnes over 7500 ulike sorter epler, men at ville epler ikke smaker særlig godt?
For meg er desember ensbetydende med eple. Jeg er blant dem som går og venter på at kassene med de dyp røde, nesten burgundersorte eplene som ser fullstendig glaserte og kunstige ut, skal ankomme butikken. For eplekjennere, som Torolf Kroglund og Andreas Viestad, er dette sikkert ikke engang regnet som en ekte frukt.
Når sant skal sies minner de knallrøde desember eplene mer om sukkerspinn og noe man får på tivoli, enn et eple slik det smaker og ser ut fra naturens side, men så blir vi jo også kraftig styrt av handelsstanden, også når det gjelder hvilke epler vi spiser. For med over 400 eplesorter i Norge tror jeg at jeg kun spiser en tre-fire ulike sorter. Det er først etter å ha lest boken ‘Eplet’ jeg skjønner hvor snytt vi er for de mange variasjonene som finnes av denne fascinerende frukten, og at det eplet jeg gleder meg til før jul sannsynligvis henger veldig langt fra stammen.
Forfatter Torolf Kroglund liker å skrive bøker med korte titler om konkrete gjenstander. Ålen, båten og eplet er tvers igjennom interessante sakprosabøker der forfatteren via reiser og refleksjoner tar oss med inn i historiene og mytene til ting vi omringer oss med, men kanskje ikke aner opphavet til.
Eplet – En reise i Edens hager — er rett og slett en dypt bevegende og veldig interessant bok om noe vi alle ser hver dag, men som vi sjelden tenker over hvordan havnet i kassene i nærbutikken. Forfatteren minner oss på at alt som er kultivert har en forløper i den ville naturen, men hvor kommer egentlig eplet fra? Det bruker Torolf Kroglund denne boken til å forklare oss.
Som så mange andre hadde forfatteren epletrær i hagen, men knapt nok tid til å høste eller plukke sin egen frukt. En dag han ligger i hengekøyen og kikker opp på epletreet ramler ideen om bok nesten ned i hodet på ham. Med humor, dyp kunnskap og små anekdoter og sidesprang er boka om eplets opphav en lesefest og en reise gjennom tid og sted, gjennom kunst og kultur og ikke minst om våre forfedres historier og kunnskap om jorda.
Denne boken er ulikt noe jeg har lest om en frukts opphav og er en perfekt julegave til hen som har alt. Eplet ligger pakket inn under vårt tre i år, neste år skal jeg forsøke å bli kjent med enda flere sorter av de eplene som henger på trærne på sensommeren.
Epleblomstringen er noe av det vakreste jeg vet om, og som forfatteren minner oss på: «Livet lever, og presser seg fram med en ubendig kraft.» Noen timer av livet bør absolutt brukes på å lese Torolf Kroglund siste sakprosabok om Eplet.
LES OGSÅ: Store miljøkonsekvenser av krigen i Gaza
Torolf E. Kroglund (f. 1974) er utdannet litteraturviter. Tidligere journalist, festivalsjef i Ibsen- og Hamsun dagene i Grimstad og kultursjef i Risør. Kroglund har skrevet flere sakprosabøker, blant annet om skateboard- og jeger-miljøer. I Reise med ål (2018) skriver han en personlig reiseskildring som handler om naturvern, forskning, kystkultur samt om «det vi ikke visste at vi ikke visste». I Historien om båten (2022) bygget han sin egen robåt i tre og dykket med det som bakgrunn ned i båtens omfattende historie.
En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.
Fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin. For mange kjent som stemmen bak Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete.