Shoaib Sultan skriver fast for Transit Magasin om pakistansk politikk og samfunn.
Pakistans militære planla og gjennomførte en voldsom aksjon mot demonstrasjoner til støtte for den fengslede tidligere statsministeren Imran Khan i slutten av november. Dette viser en omfattende avsløring fra Drop Site News, gjennomført av de anerkjente journalistene Murtaza Hussain og Ryan Grim.
Den brutale operasjonen inkluderte bruk av skarpe skudd, kommunikasjonssperrer og omfattende forsøk på å skjule sporene etterpå. Også NRK omtalte dette som en en «massakre».
Imran Khan, som ble fjernet fra makten i et mistillitsvotum i april 2022, har økt sin popularitet blant befolkningen i Pakistan ettersom de påståtte anklagene mot ham har fremstått som stadig mer usannsynlige og falske. Etter hans arrestasjon i forbindelse med korrupsjonsanklager, har landet opplevd omfattende politiske protester og voldelige sammenstøt mellom demonstranter og myndighetene.
Khan og hans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), anklager den sittende regjeringen for politisk undertrykkelse og manipulering av det juridiske systemet, og for å holde ham i fengsel, med militærers støtte, og med støtte fra den amerikanske og britiske regjeringen. Dette har ført til en dramatisk økning i politisk uro og demonstrasjoner over hele landet.
Demonstrasjonen fant sted 26. november, etter at Imran Khan oppfordret sine støttespillere til å samles i Islamabad. Tusenvis av tilhengere fra hele landet trosset blokkeringer, internettavbrudd og tåregass for å nå sentrum av hovedstaden. Her møtte de paramilitære styrker som først ga inntrykk av at de ikke ønsket konfrontasjon, så lenge demonstrantene forholdt seg rolige. Dette ble imidlertid avslørt som falskt, da en brutal aksjon startet om kvelden.
Operasjonen ble utført i flere faser:
- Skape kaos: Før angrepet ble gatelys slått av, og kommunikasjonsnettverk ble blokkert for å forvirre demonstrantene, noe som gjorde det vanskelig for folk å organisere seg og gjorde dem mer sårbare for militærets fremrykning.
- Angrep: Tåregass ble brukt fra flere retninger, og det ble åpnet ild med skarpe skudd rettet mot folkemengden. Snikskyttere med infrarøde sikte ble strategisk plassert for å ta målrettede skudd mot enkeltpersoner. Angrepet var både intensivt og koordinert, og flere ble skutt mens de forsøkte å rømme fra stedet.
- Sanntidsovervåkning: Under operasjonen bidro en MALE UAV (Medium-Altitude Long-Endurance) og mindre droner med termisk billedbehandling til sanntidsovervåkning, og sendte live-opptak av den pågående volden til operasjonens kommandosenter.
- Bevisfjerning: Etter skytingen rykket militære enheter raskt inn for å fjerne spor. Dette inkluderte bortfjernelse av døde kropper og tomhylser, og i enkelte tilfeller ble vitner truet til å tie om det de hadde sett. Det ble også gjort forsøk på å undertrykke bevis ved å beslaglegge medisinske journaler og presse helsepersonell til å ikke rapportere om omfanget av skadene.
Rapporter fra øyenvitner og medisinsk personell forteller om dødsfall og mange alvorlige skader. Samtidig har myndighetene forsøkt å undertrykke informasjon om hendelsene ved å hindre pressen i å dekke saken.
Journalisten Matiullah Jan, som gransket hendelsene, ble bortført og senere siktet for terrorisme og narkotikabesittelse – anklager som Amnesty International har fordømt som falske og politisk motiverte. Denne bortføringen har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og flere menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt dyp bekymring over hvordan kritiske journalister blir behandlet under den nåværende regjeringen.
Ifølge PTI er minst 14 personer drept og 200 skadet, men det reelle antallet er uklart ettersom mange fortsatt er savnet. Aleema Khan, søsteren til Imran Khan, har uttalt at situasjonen er uholdbar: «Hvorfor skulle de skyte mot sitt eget folk? Vi er ikke i et fiendtlig land.» Hendelsen har skapt stor offentlig harme, og flere har uttrykt sin frustrasjon over regjeringens voldelige respons på fredelige demonstrasjoner.
Amnesty International krever transparent etterforskning av hendelsene, som de beskriver som et alvorlig brudd på menneskerettighetene. Organisasjonen har også kritisert den pakistanske regjeringen for å undertrykke ytringsfriheten og pressefriheten, og det er utbredt bekymring over at myndighetene bruker makt for å kneble opposisjon og kritikere.
Den internasjonale responsen har vært delt. Menneskerettighetsorganisasjoner og aktivister har fordømt det pakistanske militærets handlinger, men enkelte land har vært mer tilbakeholdne med kritikk. Et slikt eksempel er Storbritannia, hvor den britiske høykommissæren i Pakistan, Jane Marriott, uttrykte full støtte til den pakistanske regjeringen og militæret i et møte med utenlandske diplomater. Dette ble rapportert av den pakistanske journalisten Ali Mustafa, selv om i etterkant nekter for å ha sagt noe slikt og har senere kommet med kritikk av regjeringens håndtering.
Uttalelsen fra høykommissør Marriot har ført til økt sinne i Pakistan når det gjelder Storbritannias rolle i den politiske situasjonen, ettersom den britiske regjeringen har opprettholdt en relativt positiv holdning til de pakistanske myndighetene, til tross for de brutale hendelsene. Kritikere hevder at dette viser at regimet i Pakistan handlet i tråd med støtte om ikke på direkte ordre fra utenlandske krefter da Khan ble avsatt for litt over to år siden.
Hendelsene i november har satt søkelys på den politiske og militære situasjonen i Pakistan, hvor en økende undertrykkelse av demonstrasjoner og kritikk av regjeringen har ført til omfattende menneskerettighetsbrudd. Internasjonale reaksjoner, som den britiske støtteerklæringen, og krav om rettferdighet fra menneskerettighetsorganisasjoner, understreker viktigheten av å sikre en uavhengig etterforskning av de brutale handlingene som har funnet sted.
I en tid med økende politisk spenning forblir Pakistan et land i en kritisk fase, hvor både internasjonal støtte og press kan spille en avgjørende rolle i hva som skjer videre. Regjeringen står overfor et enormt press fra både innenlandske og utenlandske aktører som krever ansvarlighet, rettferdighet og beskyttelse av grunnleggende rettigheter for befolkningen.
Militærtet må trekke seg ut fra politikken, men det skjer ikke når de har full støtte fra enkelte vestlige land i å styre direkte eller indirekte.
Shoaib Sultan
Shoaib Sultan er fast spaltist i Transit Magasin, om pakistansk samfunn og politikk.