Oslo er nå 14. norske by som støtter FNs atomvåpenforbud

Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen blir feiret i forkant av bystyret der Oslo kommune gir sin støtte til FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og oppfordrer Norge til å bli del av avtalen. Foto: ICAN Norge
Annonse
Borgen og Johansen markerer at Oslo blir det av oppropet mot atomvåpen
Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen blir feiret i forkant av bystyremøtet der Oslo kommune gir sin støtte til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Oslo oppfordrer med dette Norge til å bli del av avtalen. Foto: ICAN Norge

Denne uka ble Oslo del av det globale oppropet til støtte for FNs atomvåpenforbud, kalt ICAN Cities Appeal. Vedtaket er en oppfordring til norske myndigheter om å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

— Oslo vil presse de borgerlige partiene og Ap på Stortinget til å få Norge med på en internasjonal avtale om forbud mot atomvåpen, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til lokalavisen Vårt Oslo.

Forslaget er vedtatt i bystyret, og ble onsdag feiret med kake av ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (AP).

— Vi gratulerer Oslo med en viktig beslutning. Grasrotopprøret mot atomvåpen vokser seg stadig sterkere. Med dette vedtaket sier Oslo tydelig ifra at bystyret støtter befolkningen og tar på alvor den trusselen atomvåpen utgjør, sier Andreas Fosby i Nei til atomvåpen Oslo i en pressemelding.

Oslo er den 14. byen i Norge som slutter seg til by-oppropet. (Oversikt finner du nederst i denne artikkelen.) Internasjonalt er byer som Washington DC, Los Angeles, Sydney, Berlin, Manchester, Hiroshima og Nagasaki en del av appellen.

— Byer er hovedmål for bruk av atomvåpen, mange byer velger derfor å gå foran og markere støtte til FNs atomvåpenforbud. Det er oppløftende å se at lokalpolitikere tar ansvar når nasjonale myndigheter svikter, sier Mari Seilskjær, koordinator for ICAN Norge.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Støtten fra Oslo og andre byer er viktig. Det er et klart signal om at atomvåpen er uakseptable, og at vi må forsterke innsatsen for å avskaffe dem, sier Oda Andersen Nyborg i Norges Fredsråd.

Vedtatt av et stort flertall medlemsland

FN-traktaten som forbyr atomvåpen ble vedtatt av et stort flertall av FNs medlemsland i juli 2017. ICAN fikk fredsprisen for å ha kjempet frem atomvåpenforbudet, som Nobelkomiteen anerkjente som «et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden». Norge har ikke undertegnet traktaten, som trer i kraft når 50 stater har ratifisert den.

— Verden har mange ganger vært nær kjernefysisk katastrofe på grunn av misforståelser, tekniske feil og ulykker. I en multipolar verden med cyberkrigføring, terrorisme, ekstremisme og irrasjonelle ledere kan vi simpelthen ikke fortsette å sette atomvåpen i sentrum for vår sikkerhet. Atomvåpen er en trussel vi kan velge bort, nå er tiden inne for å ta valget, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Dette er de norske byene som har sluttet set til ICAN Cities Appeal så langt:

 1. Aurskog-Høland
 2. Bergen
 3. Bodø
 4. Hammerfest
 5. Horten
 6. Karlsøy
 7. Kristiansund
 8. Levanger
 9. Mo i Rana
 10. Oslo
 11. Sunndal
 12. Tromsø
 13. Trondheim
 14. Ålesund
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

2 KOMMENTARER

Comments are closed.