Hendelsene i USA de siste dagene har preget meg. Mordet på George Floyd i Minneapolis har skapt opprør i USA og rystet en hel verden. Nå skal ikke jeg påstå at jeg vet hvordan afroamerikanernes kamp fortoner seg. Hendelsene bunner i en århundrelang kamp, fra slavetiden og fram til i dag.

For å prøve å forstå er filmens verden et bra sted å begynne. Her er noen filmer som jeg mener viser hvordan undertrykkelse har formet det afroamerikanske samfunnet, og den rasismen som de møter.

Selma (2014)

Selma forteller en historie som har vært relevant siden 60-tallet og frem til nå. Martin Luther King Jr. sto for en fredelig protest mot et urettferdig samfunn, ofte bestående av voldelige hvite borgere som for eksempel Ku Klux Klan (KKK).

King ble senere skutt og drept av James Earl Ray i 1968.

Borgerrettighetsforkjemperen Annie Lee Cooper ønsker å registrere seg for å kunne stemme i Selma, Alabama i 1964. Hun blir nektet av den hvite valgadministrasjonen.

Det kulminerer i at Martin Luther King Jr. reiser til Selma sammen med aktivistene Ralph Abernathy, Andrew Young, James Orange og Diane Nash. De blir møtt av andre aktivister fra Kings organisasjon, Southern Christian Leadership Conference (SCLC). Ved hjelp av Malcolm X blir en protestmarsj fra Selma til Montgomery gjennomført.

De møter sterk motstand fra Alabamas guvernør George Wallace, den lokale sheriffen Jim Clark og FBI-direktør J. Edgar Hoover. Hoover så på Martin Luther King Jr. som et «problem», og foreslår blant annet å så splid i Kings ekteskap. Det lokale politiet som benyttet køller, tåregass, hester og andre våpen for å bryte opp protesten.

I det andre forsøket får de selskap av noen hvite amerikanere – Viola Liuzzo og James Reeb. Denne gangen våger ikke politiet å gripe inn, men Reeb ble senere på kvelden slått i hjel av en hvit mobb i Selma.

Selma kom ut i 2014, regissert av Ava DuVernay og har David Oyelowo, Carmen Ejogo og Oprah Winfrey i hovedrollene.

Trailer: Selma (2014)

American History X (1998)

American History X er en sterk og gripende fortelling om hvor lett det er å bli radikalisert i et ganske kynisk samfunn.

Nynazisten Danny Vinyard får i oppgave av rektor Bob Sweeneytter å skrive et essay – om sin bror Derek, som straff for å ha skrevet en bokanmeldelse om Mein Kampf. Derek ble radikalisert etter at deres far ble drept av afrikansk-amerikanske narkolangere mens han jobbet som brannmann.

Derek havner i fengsel i 3 år for å ha drept en farget mann som forsøkte å stjele bilen hans. I fengselet (California Institution for Men) blir han innlemmet i Aryan Brotherhood (AB). Aryan Brotherhood er en brutal gjeng i USA med en lang og broket historie. Opprettet i 1964 av blant annet Barry Mills, AB regnes å ha cirka 15 000 – 20 000 medlemmer og har vært delaktig i salg av narkotika, utpressing, prostitusjon av andre fanger og mord.

Vinyard havner etter hvert i klammeri med AB, som resulterer i at han blir banket opp og voldtatt. Han blir etter hvert kjent med Lamont, en afro-amerikansk fange som får Derek til å tenke. Ved sin løslatelse er han fast bestemt på å få sin yngre bror Danny ut av det nynazistiske miljøet.

American History X er regissert av Tony Kaye. David McKenna skrev manuset basert på egne erfaringer fra sin oppvekst i San Diego. Filmen har Edward Norton, Edward Furlong og Beverly D’Angelo blant hovedrollene.

Trailer: American History X (1998)

Mississippi Burning (1988)

Denne klassikeren forteller en sterk historie om en vanskelig etterforsking i et rasistisk miljø, men som også viser hvordan man når frem med to vidt forskjellige metoder for å finne sannheten. Innvadere byen med nær sagt hele FBI og tvinge frem sannheten, eller utvise litt diplomati og senke seg ned på deres nivå?

Mississippi Burning er en biografisk film, løst basert på etterforskingen av mordene på aktivistene James Chaney, Andrew Goodman og Michael Schwerner i 1964 i Mississippi. Trioen jobbet med Freedom Summer-kampanjen for å få afro-amerikanere registrert og stemmeberettiget. Utenfor Philadelphia, Mississippi ble de arrestert for råkjøring og holdt i det lokale fengselet i timevis.

Etter å ha bli løslatt, forlot de byen bare for å bli forfulgt av politiet på nytt sammen med en gjeng andre mennesker. Før de rakk å forlate Neshoba fylke, ble de stoppet, kidnappet og skutt på kloss hold. Likene ble dumpet i en lokal, kunstig innsjø.

Vi følger FBI-agentene Alan Ward og Rupert Anderson i deres etterforsking mens de tre fortsatt kun er meldt savnet. Ward er nordfra og følger reglementet til punkt og prikke, mens Anderson er sørfra og litt mer nyansert. De møter sterk motstand fra innbyggerne og det lokale politiet i den lille byen hvor de fortsatt føler at «negere» skal sitte bakerst i bussen, gå på andre siden av gaten og drikke av egne drikkefontener.

Som nevnt om filmen Selma, så er Mississippi Burning også en kamp mot den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan (KKK). En organisasjon som så dagens lys i 1865, og er fortsatt aktiv i 2020. Dog de hevder å kun stå for kristne og moralske verdier, så er det ikke mye tvil om deres rasistiske motivasjoner.

Filmen, regissert av Alan Parker, har blant annet Gene Hackman, Willem Dafoe og Frances McDormand i hovedrollene.

Trailer: Mississippi Burning (1988)

The Great Debaters (2007)

The Great Debaters (også kjent som The Challenge) forteller en gripende historie om et afro-amerikansk debatt-lag som må overkomme rasismen i landlige Texas, og samtidig bevise at alt er mulig så lenge man tror på det man gjør og tør å drømme.

Filmen forteller den sanne historien om professor Melvin B. Tolson ved Wiley College i Texas. I 1935 inspirerte han studentene til å danne skolens første debatt-lag som gikk helt til finalen mot Harvard i det nasjonale mesterskapet.

Wiley College var det første afro-amerikanske college i Texas, dannet i 1873 av biskop Isaac Wiley fra Methodist Episcopal Church og inkludert i Freedmen’s Aid Society i 1882. Freedmen’s Aid Society ble grunnlagt i 1861 av American Missionary Association for å organisere lærere nordfra og gi dem jobb og bolig i sørstatene. Politikeren og poeten Melvin B. Tolson ble ansatt ved Wiley i 1924 hvor han var lærer i «speech», eller hva som kan kalles kommunikasjon nå, samt engelsk.

Tolson skapte også et prisvinnende debatt-lag – «the Wiley Forensic Society» som pionerte kollegiale debatter mellom fargede og hvite. I begynnelsen konkurrerte de mest mot jusstudenter fra University of Michigan i Chicago, men kom seg altså helt til finalen i 1935 hvor de vant mot Harvard.

The Great Debaters er regissert av Denzel Washington, som også har hovedrollen som professor Tolson. Forest Whitaker og Nate Parker spiller også i filmen.

Trailer: The Great Debaters (2007)

BlacKkKlansman (2018)

BlacKkKlansman gir et lite skråblikk på hvor forskjellige, eller hvor like vi er. Som Duke sa i telefonsamtale med Stallworth; «I’m happy to be talking to a true white American.».

Filmen forteller historien som politietterforskerne Ron Stallworth og Flip Zimmerman, og hvordan de klarte å infiltrere den lokale avdelingen av Ku Klux Klan i Colorado Springs i 1972. Afro-amerikanske Stallworth leser om KKK i avisen og bestemmer seg for å ringe deres leder, Walter Breachway, mens han later som han er en hvit mann.

Etter hvert som han bygger opp tillit over telefonen med KKK, så må de før eller siden møtes. Stallworth rekrutterer den jødiske etterforskeren Flip Zimmerman som vil posere som Ron i de fysiske møtene, og blir etter hver medlem av klanen.

De blir etter hvert medlem av klanen, og samtidig får den virkelige Ron Stallworth får samtidig en oppdrag om å beskytte «Grand Wizard» David Duke som ankommer Colorado Springs for å innlemme Ron i KKK. I løpet av arrangementet så blir det plassert en bombe ved et annet arrangement for borgerrettigheter, Stallworth varsler politiet, men Zimmerman blir gjenkjent.

BlacKkKlansman er regissert av Spike Lee, og har blant andre John David Washington, Adam Driver og Alec Baldwin i hovedrollene.

Trailer: BlacKkKlansman (2018)

Denne artikkelen ble først publisert på filmbloggen, The Grim Reaper.


Støtt Transit Magasin med et abonnement, og sikre deg tilgang til alt innhold. Denne artikkelen er åpen, men de fleste sakene må man være abonnent for å lese. For å kunne levere mer global journalistikk er vi helt avhengige av våre lesere – på forhånd takk: