JULIAN ASSANGE LØSLATES IKKE MOT KAUSJON: Kravet fra Assanges advokater ble i dag avvist av dommer Vanessa Baraitser. Det er nå over åtte år siden Assange sist fikk bevege seg i frihet, om man inkluderer tiden han var i dekning i Ecuadors ambassade. De siste 18 månedene har han sittet i høyrisko-fengselet Belmarsh i London. Denne avgjørelsen kommer to dager etter at domstolen avgjorde at Assange var for syk til å bli utlevert fra Storbritannia til USA – det avgjorde britisk domstol mandag. Høringen om Julian Assange løslatelse fant sted i rettsbygningen Old Bailey i London, kl 11 norsk tid. Amerikanske myndigheter sier de vil anke avgjørelsen (Reuters, 6. januar) om at Assange ikke utleveres til USA.

«Jeg har lest dommen som i all hovedsak er et angrep på Assanges arbeid og hans avsløringer. Dommens hovedfokus er dessverre ikke et forsvar for pressefriheten, men i stedet et angrep på pressens rett til å avsløre og offentliggjøre krigsforbrytelser, tortur og bombetokter», mener Erling  Borgen. Les hele Borgens appell, som han holdt på Torgalmenningen i Bergen, ifm. støttemarkeringen for Julian Assange, mandag 4. januar.
INDIA VAKSINERER: Indiske myndigheter håper å få vaksinert 300 millioner mennesker i løpet av et halvt år. Nesten 100.000 helsearbeidere har fått opplæring for å kunne bidra i arbeidet, melder Bistandsaktuelt/NTB. Den ene vaksinen som skal benyttes er utviklet av det britiske selskapet Astra Zeneca og Universitetet i Oxford – én milliard doser av denne vaksinen skal etter planen produseres av det indiske selskapet Serum Institute, som er verdens største vaksineprodusent. Det er også gitt nødgodkjenning til en vaksine utviklet av det indiske selskapet Bharat Biotech.India har over 10 millioner tilfeller (kun USA har flere) og det er meldt om 150.000 korona-relaterte dødsfall, viser Transits korona-monitor, med data fra Worldometer. Man antar store mørketall for det gigantiske landet, hvor det bor over 1,3  milliarder innbygger, og folketellingene har store usikkerhetsmarginer.
53 ARRESTERT I HONGKONG: Hongkong-politiet arresterte i dag 53 demokratiaktivister i politiraid på 72 steder i Hongkong, og beskrives som den mest omfattende politiaksjonen siden de nye sikkerhetslovene ble innført av kinesiske myndigheter juni 2020. 1.000 politibetjenter deltok i aksjonen, som antas å ha tilknytning til et ikke-bindende valg som ble avholdt i juli 2020.

«Operasjonen retter seg mot de aktive elementene som mistenkes for å være involvert i forbrytelser for å styrte, eller alvorlig ødelegge og forstyrre for myndighetene i Hong Kong», sier sikkerhetsminister John Lee, ifølge Reuters

Flere sentrale representanter for Hongkong Democratic Party inkl tidligere partileder Wu Chi-waiog også jusprofessor Benny Tai som var sentral i å arrangere valget i juli, ble arrestert. 
NORGE I FNs SIKKERHETSRÅD: Mandag startet Norges toårsperiode i FNs sikkerhetsråd. Første dag i rådet holdt ambassadør Mona Juul innlegg om resolusjon mot Syria etter fortsatt bruk av kjemiske våpen, og gir sin støtte til Organisasjonen for forbudt mot kjemiske våpen (OPCW) og deres inspeksjoner i Syria. OPCW fikk fredsprisen i 2013 nettopp på grunn av sitt arbeid mot kjemiske våpen i Syria.

Norge skal lede sanksjonskomiteen for Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd, en komité som journalist Tove Gravdal mener er den tøffest av alle komiteer. «Det vil kreve gode evner til å balansere mellom stormaktenes interesser», skriver hun i Morgenbladet 5. januar.

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.