Uganda velger president – valget preges av vold og trusler

Fredag morgen meldte valgkommisjonen at sittende president Yoweri Museveni har fått 63.9% av stemmene, og at opposisjonskandidaten Bobi Wine har fått 28,4% av stemmene. Kun 29,4% av stemmene var talt opp når kommisjonen gikk ut med tallene kl 09 norsk tid i dag. Wine hevder på sin side at tallene ikke stemmer og at valgfusk avgjør valget. Wine har gått ut og anklaget Museveni for valgfusk, og fredag ettermiddag kommer det også inn rapporter om at Bobi Wines hjem nå er omringet av soldater.

Valgkampen har vært preget av vold og trusler, og menneskerettighetsgrupper forteller at valget ikke har vært åpent og fritt. Valgobservatører forteller at de har blitt nektet akkreditering, og ved også arrestert for å snakke med journalister. Onsdag ble internett stengt ned i landet, bare timer før valget – sosiale medier har vært en viktig kanal for 36-åringen Wines valgkampanje.

Museveni har vært president i Uganda i 35 år, siden 1986. Landet preges av store økonomiske ulikheter, høy befolkningsvekst og høye Aids-tall. Landet har en svært ung befolkning.

VIDEO: Africanews om Bobi Wine og anklager om valgfusk.

Jordskjelv rammet Indonesia

Minst 35 mennesker er drept og flere hundre er såret etter jordskjelvet som rammet Sulawesi-regionen i Indonesia med en styrke på 6,2 Richters skala fredag morgen. Skjelvet fulgte et mindre skjelv i samme region torsdag ettermiddag, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Føderale henrettelser fortsetter i USA – 13 kan bli henrettet innen Trump går av

Corey Johnson ble henrettet natt til fredag, norsk tid. 52-åringen ble henrettet med intravenøs gift i et føderalt fengsel i Terre Haute i delstaten Indiana. Johnson var dømt for å ha stått bak sju drap i 1992, melder NTB.

Johnson var allerede smittet av korona når han ble henrettet. Fredag skal Dustin Higgs henrettes, og også han har påvist korona. Johnson ble den 12. henrettelsen siden Trump-administrasjonen gjenopptok føderale henrettelser i juli 2020, for første gang på 17 år. Higgs blir den 13. om henrettelsen gjennomføres. Lisa Montgomery ble henrettet onsdag morgen norsk tid, som vi meldte om i onsdagens nyhetsbrev.

Donald Trumps iverksettelse av føderale henrettelser bare kort tid før hans presidentperiode går ut har fått mye kritikk, og det er forventet at Joe Biden vil stanse praksisen med føderale henrettelser.

Corey Johnson ber familiene til de drepte om unnskyldning i et brev sendt ut via sine advokater.

Kampen om korona-vaksinene

95 prosent av vaksinedosene som så langt har blitt levert ut verden over har gått til kun 10 land. Verdens helseorganisajon (WHO) etterlyser en mer rettferdig fordeling. 32 millioner doser er levert ut så langt, de aller fleste har gått til USA, Kina, Storbritannia, Israel, De forente arabiske emirater, Italia, Russland, Tyskland, Spania og Canada.

Pfizer reduserer vaksineleveranser til Europa, melder FHI i dag. Seks helseministere i EU skriver i et brev til EU-kommisjonen at Pfizers utsettelse av vaksineleveranser er uakseptabel – brevet er fra helseministrene i Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen og Sverige.
 

Norge i FNs sikkerhetsråd

Norge er på plass i FNs sikkerhetsråd, men hva nå? Blir det enklere med Biden enn Trump ved roret i USA? Det vil uansett bli krevende å balansere mellom stormaktenes interesser når Norge fremover bl.a. skal lede sanksjonskomiteene for Nord-Korea, såvel som ISIL og Al-Qaida. Her hjemme vil regjeringen måtte forholde seg til forventninger både fra Stortinget, sivilsamfunnet og andre. Denne omfattende debatten har RORG-samarbeidet oppsummert på denne lenken.

Cecilie Hellestveit publiserte forrige uke en kommentar i Dag og Tid, hvor hun forteller at hun ikke ser fram til denne toårs-perioden. Denne uka kom Utenriksdepartementet ved Audun Halvorsen med sitt tilsvar; «Dei globale styrketilhøva er i endring, men det vil ikkje seie at Noreg sin innverknad vert svekt eller at handlingsrommet vert redusert i alle saker. Og det er ikkje slik at polariseringa mellom stormaktene gjer seg like sterkt gjeldande i alle saker som Tryggingsrådet behandlar»

Transit magasin gjengir hele tilsvaret fra UD på denne lenken.

Tidligere FN-ambassadør blir ny USAID-direktør

Barack Obamas FN-ambassadør blir nå Joe Bidens utviklingsdirektør. I 2020 kuttet Donald Trump budsjettet til USAID med 22 prosent«Samantha Power har konfrontert folkemordere og gjenstridige diplomater. Nå skal hun rydde opp i USAID», skriver Tove Gravdal i Bistandsaktuelt denne uka.
Takk for følget gjennom uka! Husk at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Og hver mandag kl 07 publiserer vi ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.